Kongres ICCF 2020 - I. del
Prispeval Marjan Šemrl   
sreda, 03 Junij 2020 06:41

 

Glasovanje preko spleta, medalje naslednje leto!

 

 

Dopisni šah je ena redkih disciplin, ki ji korona virus ni mogel do živega. Medtem, ko so športne panoge ena za drugo ustavljale svoje dejavnosti, smo se dopisni šahisti počutili kot ribe v vodi. Edina vidnejša posledica epidemije je preklic letošnjega svetovnega kongresa ICCF, ki bi moral biti avgusta v Glasgowu na Škotskem. Kongres se bo v okrnjenem formatu odvijal preko spleta. Do 23. junija je še možno oddati predloge za glasovanje na kongresu, v juliju pa bo potekalo on line glasovanje. Vsa dokumentacija je dostopna na spletu:

Kongresni predlogi 2020

Kongresna poročila 2020

 

Dokumentacija se sproti ažurira. 

Podelitve medalj in drugih priznanj letos ne bo. Vsi, ki ste osvojili višje šahovske naslove ali medalje na velikih tekmovanjih, boste morali na uradno priznanje počakati še eno leto. Pa saj smo navajeni. Turnirska ura na dopisnih tekmovanjih je pravzaprav koledar … 

Doslej je podanih 24 predlogov za glasovanje. Tako kot po navadi, sem tudi letos izbral tiste, ki so pomembni za naše igralce.

za nadaljevanje branja kliknite 'več ...' (spodaj)

Predlog št. 7: Pri osvajanju naslova GM, se FIDE GM šteje v kvoto 5 nasprotnikov z GM naslovom. Predlog je veljaven le v primeru, da predlog št. 8 ne bo potrjen. (ZA)

Predlog št. 8: Ukine se pogoj, da je za osvojitev naslova GM potrebno igrati z najmanj 5 GM, ali najmanj 3 GM ter 4 SIM. (ZA)

Predlog št. 9: Triple Block sistem za časovno kontrolo naj postane uradna opcija, ki bo na razpolago turnirskim organizatorjem za uporabo na vseh turnirjih. (ZA)

Predlog št. 12: 10-potezno remi pravilo se resetira, če je medtem remi ponudil nasprotnik in smo ga mi zavrnili. (ZA)

Predlog št. 13: Pocenijo se stroški prijav na uradne ICCF turnirje. Na spletu so podane nove tarife, ki so 10 – 20% nižje od dosedanjih. Liga šampionov se poceni celo za 33%. (ZA)

Predlog št. 14: Medalje za naslov CCM bodo odslej v srebrni barvi in se bodo vidno ločile od medalj za CCE. (ZA)

Predlog št. 15: Španci predlagajo, da bi lahko vsaka nacionalna zveza na leto organizirala le 3 mednarodne turnirje, 2 na povabilo in 1 open, za katerega bi se pobirala prijavnina. Predlog ima vsaj v segmentu open turnirjev svoj point, vendar je kot celota izrazito nedodelan, zato bi glasoval proti. (PROTI)

Predlog št. 17: Pol-kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki se pridobijo na Master norm turnirjih, bi odslej veljale le 3 leta. Doslej je bila omejitev le pri končni kvalifikaciji. (ZA)

Predlog št. 18: Provizorični rating za nove igralce brez ratinga naj bi se po novem izračunal iz povprečnega ratinga ostalih igralcev na turnirju, vendar le v primeru, da ima vsaj 75% igralcev tak rating. V nasprotnem primeru je provizorični rating 1800 brez izjeme. (ZA)

Predlog št. 20: ICCF bo v letu 2021 organiziral serijo jubilejnih turnirjev ob svoji 70 letnici:

-          Turnir svetovnih prvakov,

-          Elitni turnir 2640+,

-          Elitni turnir 2600+,

-          Elitni turnir 2550+,

-          Elitni turnir v šahu 960,

-          Turnir funkcionarjev in delegatov,

-          Jubilejni svetovni pokal,

-          Jubilejni 960 pokal,

-          Jubilejni turnir po pošti.

Najboljši iz elitnih turnirjev naj bi dobili normo za nastop v finalu SP ali na turnirju kandidatov.

(ZA)

Predlog št. 23: Podana je natančna opredelitev kdaj in kako lahko igralec zahteva vrnitev časa na uro, če se je zgodil daljši izpad spletnega strežnika v času njegove časovne stiske in padca zastavice. (ZA)

Predlog št. 24: Uvede se nova skupina turnirjev t.i. regionalni turnirji, na katerih nastopa majhno število nacionalnih zvez (2-6). Predlog izigrava omejitve, ki veljajo za mednarodne turnirje, zato imam namen glasovati proti. Če je kaj za spremeniti, naj se spremeni generalno. (PROTI)

Ostali predlogi, ki jih ne navajam, so bolj kot ne proceduralne narave in nameravam glasovati (ZA). 

 

Zadnjič posodobljeno: sobota, 05 September 2020 22:42
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.