Funkcionarji prekinili pot k zlati medalji
Prispeval Marjan Šemrl   
petek, 14 Maj 2021 21:45

Zakaj Slovenija ni smela dokončati odločilne partije?

 

Srebrna medalja z evropskega ekipnega prvenstva je izjemno velik uspeh za slovenski dopisni šah. Če bi na koncu imeli le kanček sreče ali pa bi bilo kanček več poštenja na drugi strani, bi slovenska reprezentanca postala evropski prvak ...

 

10. ekipno prvenstvo Evrope v dopisnem šahu bo ostalo v analih predvsem po nenavadnem zaključku. Po skoraj 4 letih igranja, se je nekaj zadnjih mesecev igrala le še partija na 7. deski med našimi in Romuni. Niko Praznik se je dolgo trudil in skoraj mu je že uspelo, da bi zlomil odpor svojega nasprotnika. V primeru zmage bi naslov evropskega prvaka in zlata medalja pripadla Sloveniji.

 

Toda, glej čudo, za katerega težko verjamemo, da se je zgodilo slučajno. Tik preden bi lahko beli potegnil 104. Le6 z lepo pozicijsko prednostjo ob kmetu viška, so evropski funkcionarji partijo prekinili in jo dali v oceno. Izgovor je bil, da partija že predolgo traja in zavira začetek naslednjega ciklusa … Kaj takega se je zgodilo prvič v zgodovini evropskih prvenstev. Kdo vse stoji v ozadju sporne odločitve, da se za 'zeleno mizo' odloči rezultat partije, ki odloča o naslovu evropskega prvaka, lahko samo ugibamo. Partija se je končala z remijem, Slovenija pa je osvojila 'samo' srebrno medaljo.

 

Niko Praznik (SLO) - Adrian Tofan (ROM)

Partija je bila prekinjena po 103. potezi črnega in ocenjena za remi!

 

Da bi bila mera polna, ocenjevalec ni upošteval pozicijskih elementov v nedokončani partiji, ampak se je zadovoljil z oceno računalniškega programa, ki pa na dolgi rok ne vidi ničesar. Če bi se ta ista pozicija ocenjevala leta nazaj, ko šahovski programi še niso tako dominirali, bi obveljala zdrava človeška pamet in tudi ocena. In ta bi težko bila kaj drugega kot zmaga za belega.

Zadnjič posodobljeno: nedelja, 16 Maj 2021 08:24
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.