Šah 960 - Slovenija v finalu
Prispeval Marjan Šemrl   
sreda, 04 Junij 2014 16:30

 

Evropski ekipni pokal

Slovenska reprezentanca je nastopila v polfinalu prvega evropskega ekipnega pokala in se odlično odrezala. Naši so nastopili v postavi: Danilo Korže 3(6), Milan Horvat 4(6), Ivan Ravnik 2(6) in Darko Babič 5(6). V svoji polfinalni skupini so osvojili drugo mesto za favorizirano Nemčijo in se uvrstili v finale.

alt

 Pravila šaha 960

Šah 960 je drugi naziv za Fischerjev naključni šah (ang. Fischer Random Chess), ker je vseh možnih začetnih postavitev ravno 960. To je različica šaha, ki si jo je izmislil šahovski Bobby Fischer in jo prvič predstavil svetu leta 1996 v argentinskem Buenos Airesu. Fischerjev cilj je bil ustvariti različico šaha, v kateri bi bili šahovska ustvarjalnost in nadarjenost pomembnejši od golega pomnjenja in analiziranja uvodnih potez. To je želel doseči z naključno začetno postavitvijo figur, zaradi česar postane pomnjenje uvodnih šahovskih zaporedij dosti manj uporabno. Tovrstni šah v svetu izredno pridobiva na popularnosti, zato ni nič čudnega, da je zašel tudi v dopisne vode.

 {jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 24 Marec 2015 19:48
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.