Bronasta evropska medalja za Slovenijo! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Slovenska reprezentanca v dopisnem šahu je v finalu 11. evropskega prvenstva osvojila tretje mesto in bronasto medaljo. S tem nadaljujemo tradicijo osvajanja medalj na najvišjih tekmovanjih in vedno znova uveljavljamo status evropske in svetovne velesile.

 

PREGLED REZULTATOV

 

O medaljah in vrstnem redu ekip so na tokratnem evropskem prvenstvu odločali milimetri. Dopisni šah se v zadnjem obdobju sooča z neprebojnim zidom remijev, iz katerega ta trenutek še ni videti pravega izhoda. Spremembe so nujne, ideje obstajajo, potrebno bo le še prepričati nacionalne zveze, da zberejo malo poguma in glasujejo ZA. Od skupnega števila 1248 partij je bilo odločenih le 21, kar je 1,7%. Pa še v tem izkupičku je bila vsaj polovica zmag dosežena po banalni napaki pri vnosu na strežnik ali pa s prekoračitvijo časa. Več kot očiten znak, da nam utripajo vse rdeče lučke in zvonijo vsi alarmi …

Za nadaljevanje kliknite 'več'

Več ...
 
Janko Bohak (1935 - 2023) PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Tik pred novoletnimi prazniki je udarila vest o slovesu velikana slovenskega šaha Janka Bohaka. Bil je odličen in vnet šahist, šahovski organizator, funkcionar, mentor, publicist, vrhunski mednarodni sodnik … Veliko lažje bi našteli, s čim se v šahu ni ukvarjal, tako zelo vsestranski je bil. Njegova prav posebna strast pa je bila dopisni šah. Slovenskemu dopisnemu šahu je postavil temelje in ga s tem zaznamoval in zadolžil za vse čase.

 

 

Janko je bil vnet zbiralec šahovskega gradiva. Tako lahko v njegovi zbirki najdemo nešteto zgodovinskih podatkov o začetkih dopisnega šaha v Sloveniji, o uspehih Slovencev v nekdanji državi, o časih, ko je Slovenija postala polnopravna članica mednarodne dopisne zveze ICCF pa do danes, ko se je Slovenija uveljavila kot dopisna velesila v svetovnih razmerah. Zato bi ta članek veliko boljše napisal prav on …

 

Z dopisnim šahom se je prvič srečal okrog leta 1960 in mu ostal zvest do konca, torej skoraj šahovsko magičnih 64 let. V njegovem arhivu najdemo rezultat iz daljnega leta 1963, ko je med služenjem vojaškega roka igral na VII. šampionatu Jugoslavije.

 

Več ...
 
27. državno prvenstvo - RAZPIS PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Po sklepu Zbora dopisnih šahistov 2023, objavljamo razpis za 27. absolutno državno prvenstvo v dopisnem šahu za posameznike. Prvenstvo bo izvedeno v skladu z veljavnim pravilnikom. Edino odstopanje je uporaba TRIPLE BLOCK sistema za merjenje časa!

 

Odprto za vse šahiste in šahistke Slovenije

Rok za prijavo:  30. 9. 2023 do 18. ure

 

 

PRAVILNIK

 

Po sklepu Zbora dopisnih šahistov 2023 se za 27. državno prvenstvo uporabi TRIPLE BLOCK sistem - 500 dni skupnega časa za razmišljanje z vgrajeno varovalko, da razpoložljiv čas za potezo nikoli ne more biti manjši od 3 dni. Razlaga sistema je na povezavi:

TRIPLE BLOCK SISTEM

 

Začetek tekmovanja bo predvidoma 30. septembra ali 1. oktobra.

Igralcem, ki so na preteklih prvenstvih odstopili ali izgubili več partij s prekoračitvijo časa, lahko organizator pogojuje pravico nastopa s pisno navedbo upravičenih razlogov za tovrstno početje.

 

PRIJAVE: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

 

 
Srečanje dopisnih šahistov SLO CORR 2023 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Ljubljana, sobota, 9. september, 2023 od 9:30 dalje

 

Spoštovani igralci in ljubitelji dopisnega šaha!

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na rednem letnem srečanju dopisnih šahistov Slovenije v ljubljanskem Šahovskem domu.

 

 

Okvirni dnevni red:

09:30 - 10:00 - Zbiranje udeležencev in jutranja kavica,

10:00 - 12:30 - Seja in podelitev priznanj,                  

 • poročila članov SDŠ,
 • novosti in nova pravila s kongresa ICCF,
 • podelitev pokalov najboljšim trem na 25. državnem prvenstvu,
 • podelitev medalj za osvojene nove mednarodne naslove,
 • podelitev nepodeljenih nagrad iz preteklih let,
 • novosti s področja računalniške šahovske tehnologije.

12:30 - 13:00 - Kava, malica ...

13:00 - 15:30 - Hitropotezni turnir in druženje.

 

Letos nam žal ni uspelo pridobiti sponzorja, zato bodo vsi stroški vključno s kavo, pijačo in morebitno malico, v domeni udeležencev. Svojo udeležbo lahko potrdite na elektronski naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

POMEMBNO: Vsi udeleženci boste prejeli prost dostop do zbirke trenutno najboljših brezplačnih motorjev na svetu!

 

 
Polfinale svetovnega prvenstva 2023 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Iz pisarne ICCF smo prejeli razpis rednega letnega ciklusa polfinalnih turnirjev za posamično svetovno prvenstvo. Originalni razpis najdete med novicami uradni strani ICCF.

Glede na pretekle dosežke imajo pravico do nastopa: Darko Babič, Marko Coklin, Nikolaos Ntirlis in Niko Praznik. Poleg imenovanih imajo neposredno pravico do nastopa igralci, ki izpolnjujejo vsaj enega od naslednjih kriterijev:

 • Igralci z naslovom IM in ratingom > 2500 (*),
 • Igralci z naslovom SIM in ratingom > 2450 (*),
 • Igralci z naslovom GM in ratingom > 2400 (*),
 • Igralci z ratingom > 2550 (*),
 • 1 igralec z ratingom 2400+ (lista 2023/2), ki ne izpolnjuje drugih pogojev in ga nominira nacionalna zveza.

(*) = katera koli rating lista v zadnjih 12 mesecih.

 

Igralca po zadnji alineji bo med prijavljenimi kandidati izbral Svet za dopisni šah.  Vsi, ki želite biti nominirani po tem kriteriju, se morate prijaviti najkasneje do 15. 4. 2023 na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

Začetek tekmovanja je 20. 6. 2023. Upravičenci se prijavite neposredno na spletni strani ICCF pod rubriko "New events" (plačilo preko Paypal).  Rok za prijavo na ICCF je 10. 5. 2023.

 

Pod posebnimi pogoji se lahko kot rezerve prijavijo tudi vsi igralci z ratingom 2450+, ki sicer ne izpolnjujejo niti enega od gornjih kriterijev. Nastopili bodo lahko v primeru, da bodo ostala prosta mesta za popolnitev polfinalnih skupin. Rezerve se prijavijo preko nacionalne zveze. Tudi morebitne tovrstne prijave pošljite najkasneje do 15. 4. 2023 na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 1 od 110

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.