Začetek 23. državnega prvenstva PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Na strežniku ICCF je že tabela 23. državnega prvenstva v dopisnem šahu:

 

23. DP – TABELA

 

Uradni začetek turnirja je 15. oktober. Največja novost letošnjega prvenstva je nov sistem za kontrolo porabljenega časa, tako imenovani Triple Block System. Skupni čas (obeh igralcev) za razmišljanje je 700 dni, kar pomeni, da bo zadnja partija na turnirju končana najkasneje okrog 15. 9. 2021. Sistemu smo tudi tokrat dodali varovalko, da razpoložljiv čas za razmislek za posamezno potezo nikoli ne more biti manjši od 3 dni. Tukaj gre za korekcijo razpisnih pogojev, ker nastavitev krajšega minimalnega časa na strežniku ni možna. Podroben opis sistema najdete v članku Triple Block sistem (Pozor: Razlika glede na sliko  v članku je 700 dni skupnega časa in le 5 dni dodatka za posamezno potezo).

 

 

Na letošnjem državnem prvenstvu nastopa 11 igralcev. Glede na izhodiščni rating (2392) je prvi favorit mojster Janko Potrata, nikakor pa ne smemo pozabiti na povratnika Cirila Peterca (2374), trenutnega državnega prvaka Boruta Komarico (2339) ter OTB mednarodnega mojstra Mirana Zupeta (2311). Nadvse pa smo veseli, da se prvenstva udeležuje tudi legenda slovenskega dopisnega šaha, mednarodni mojster Janko Bohak, ki bo letos dopolnil 84 let.

 

 
SLOCORR 2019 v slikah PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Še več fotografij najdete na povezavi: TUKAJ.

 

Nagrad in priznanj za polno mizo je čakalo, da pridejo v roke tistih, ki so si jih v preteklem letu zaslužili. Še prej pa smo morali opraviti s formalnim delom seje.

 

Udeleženci srečanja so z vprašanji in svežimi idejami sodelovali v razpravi.

 

Člani Sveta za dopisni šah smo podali poročila o delu v preteklem letu. V posebni točki je pogovor tekel tudi o novostih na področju računalniške šahovske tehnologije.

 

 Aleš Malnar je prejel priznanje za osvojitev naslova mednarodnega mojstra. Naslov mednarodnega mojstra sta si prislužila še Niko Praznik in Marko Coklin, Viktor Jemec pa je postal višji mednarodni mojster. Novi mojstri dopisnega šaha so: Igor Kos, Janko Potrata, Blaž Bratovič in Borut Komarica. Dušan Leben, Boštjan Benko, Marijan Šeško pa so postali eksperti dopisnega šaha.

 

Novi 21. državni prvak v dopisnem šahu je postal Borut Komarica, drugouvrščeni pa je Ladislav Lendero. Na srečanju sta prejela spominska pokala. Tretji je Marjan Veček, ki se srečanja ni udeležil. Ob tej priliki smo razpisali že 23. državno prvenstvo, pri katerem bomo uporabili triple block sistem časovne kontrole.

 

 Najbolj zagrizeni smo odigrali turnir v pospešenem šahu.

 Rezultate najdete TUKAJ

 

 

 
Slovenci na rating listi 2019/4 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Slovenski del rating liste od zadnjega obračuna ni doživel posebnih sprememb. Najboljši je še vedno Aleš Borštnik, ki je trenutno 11. na svetu in le vprašanje časa je, kdaj se bo zavihtel med najboljšo svetovno deseterico. Sicer pa je v slovenskem delu opazen rahel trend naraščanja v svetovnem merilu, kar je zelo dobra novica. Imamo 2 igralca med najboljših 20, 3 med 50, 4 med 100, 13 med 500 ... Za malo Slovenijo izjemno dobro izhodišče. Na svetovni lestvici je 5224 trenutno aktivnih igralcev od tega 55 Slovencev.

V šahu 960 smo še boljši. Darko Babič je drugi na svetu, med deseterico pa imamo kar 3 igralce. Na svetovni lestvici je 108 igralcev od tega 5 Slovencev.

 

 

 

 
23. državno prvenstvo - razpis PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Po sklepu Zbora dopisnih šahistov 2019, objavljamo razpis za 23. absolutno državno prvenstvo v dopisnem šahu za posameznike. Prvenstvo bo izvedeno v skladu z veljavnim pravilnikom. Edino odstopanje je uporaba TRIPLE BLOCK sistema za merjenje časa!

 

 

Odprto za vse šahiste in šahistke Slovenije

Rok za prijavo:  5. 10. 2019

 

PRAVILNIK

 

Po sklepu Zbora dopisnih šahistov 2019 se za 23. državno prvenstvo uporabi TRIPLE BLOCK sistem - 700 dni skupnega časa za razmišljanje z vgrajeno varovalko, da razpoložljiv čas za potezo nikoli ne more biti manjši od 24 ur. Razlaga sistema je na povezavi:

 

TRIPLE BLOCK SISTEM

 

POZOR RAZLIKA: Za 23. državno prvenstvo je skupni čas 700 dni, dodatek za posamezno potezo 5 dni in garantiran čas za potezo 1 dan. Začetek tekmovanja bo predvidoma 15. oktobra.

 

PRIJAVE: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
 
 
 
 
Letno poročilo o delu za slovenski dopisni šah PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

V času od septembra 2018 do septembra 2019 sem opravil naslednja dela:

 • 46 člankov za spletno stran dopisnega šaha
 • 4 daljše članke za revijo Šahovska misel
 • E-mail in druga komunikacija z igralci in člani SDŠ
 • Komunikacija z organi ICCF in delegati iz drugih držav članic ICCF
 • Izvedba nominacij in prijavljanje igralcev na mednarodne pozivne turnirje
 • Organizacija 4 mednarodnih prijateljskih dvobojev, kjer sem tudi kapetan slovenskih ekip
 • Študij kongresnih predlogov in posvetovanje z našimi igralci
 • Udeležba na kongresu ICCF v Litvi z delnim lastnim financiranjem
 • Formalni in neformalni razgovori z drugimi udeleženci kongresa ICCF
 • Izdelava kongresnih poročil in obveščanje naših igralcev po drugih kanalih
 • Spremljanje novosti na področju šahovskih motorjev in druge tehnologije
 • Obveščanje članstva o tehnoloških novostih preko člankov, elektronske pošte in pogovorov
 • Opremljanje OTB slovenskih reprezentanc z motorji in bazami partij.

Marjan Šemrl

Član SDŠ in ICCF delegat

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 10 od 106

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.