Predtekmovalni turnirji za svetovno prvenstvo PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Iz pisarne ICCF smo prejeli razpis predtekmovalnih turnirjev ciklusa 2019. Začetek tekmovanja je 20. 3. 2019. Norme za nastop imajo naslednji slovenski igralci: Darko Babič, Viktor Jemec, Branko Kosič in Stanko Kovač. Poleg naštetih igralcev imajo pravico do nastopa še:

- Mednarodni mojstri z ratingom > 2300,
- Višji mednarodni mojstri z ratingom > 2250,
- Velemojstri,
- Igralci z ratingom > 2500.
 

Nacionalna zveza lahko za nastop nominira tudi igralca, ki ne izpolnjuje gornjih pogojev. O nominaciji odloča SDŠ. Kot minimalni pogoj za prijavo smo določili rating v območju 2250 – 2399.

Prijave za nastop in kandidate za nacionalno nominacijo sprejema Marjan Šemrl na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. do vključno 27. 1. 2019. 

{jcomments on} 

 
Novi turnirji za mednarodne norme! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

ICCF je razpisal novo serijo turnirjev za osvajanje norm za mednarodne naslove. Po novem so turnirji prilagojeni vsem mednarodnim naslovom, pri čemer je za nastop potreben rating od 2050 do 2485+.

 

NOVI TURNIRJI ZA MEDNARODNE NORME

 

Nov sistem se bo začel uporabljati že v januarju 2019.  Turnirji bodo startali takoj, ko bo v posamezni skupini dovolj prijav in bodo tekli permanentno.

PRIJAVNA STRAN

 

Zaradi izogibanja komplikacij smo se v SDŠ odločili, da bo tokrat edini možni način prijave preko sistema Direct Entry. Kandidati se prijavite sami in prijavnino vplačate preko plačilnega sistema Paypal. Ostalih načinov prijave tokrat ne bomo potrdili in posledično bodo prijave neveljavne. Igralcem, ki sistema Paypal še ne uporabljajo, svetujemo, da se obrnejo na svoje bližnje ali znance, da jim pomagajo sprovesti plačilo. Tehnologija gre naprej, zagotovo najboljši odziv z naše strani je, da se ji čimprej prilagodimo …

 

 

{jcomments on}

 

 
Rating lista 2019/1 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Objavljena je prva rating lista za leto 2019, ki bo veljala od januarja do marca. Nove ratinge najdete na spletni strani ICCF, s tem da v desnem okenčku zgoraj izberete obdobje 2019/1. 

 

Med Slovenci velja omeniti GM Aleša Borštnika, ki je z ratingom 2604 ulovil priključek na vrhu in 15. mesto na svetu. Na tretjem mestu najdemo GM Jerneja Šivica, ki se je ponovno 'aktiviral' z nastopom v dvoboju proti Danski. Sicer pa se Slovenci še vedno držimo dolgoletnih standardnih uvrstitev. Približno 20 igralcev imamo med prvih 1000 na svetu, za tak dosežek pa je potreben rating okrog 2400. 

 

 

{jcomments on}

 
Mednarodna zmaga Štajerske PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Marjan Veček mi je poslal naslednje poročilo:

 

WLS/SRCCC/17/D2 ali

States and Regions Correspondence Chess Championships 2018

 

Pripoved bom pričel z elektronsko pošto:

From: Austin Lockwood
Date: pon., 10. dec. 2018 10:39
Subject: States and Regions Correspondence Chess Championships
To: 
 

Congratulations also to Štajerska from Slovenia for winning …

 

Čaroben je svet dopisnega šaha na strežniku ICCF. Fantje so mnogo dni nazaj oddelali svoje partije; v čaru novih izzivov smo pozabili na vabilo Welsh Correspondence Chess Federation za sodelovanje na prvenstvu mest in pokrajin.

Pred dobrim letom smo se organizirali, dogovorili, do decembra 2018 naredili:

https://www.iccf.com/event?id=72585

 

Več ...
 
Niko Praznik je novi mednarodni mojster PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Naš 20. državni prvak Niko Praznik beleži nove uspehe, tokrat na mednarodni sceni. V zadnjem obdobju je osvojil dve normi IM in eno SIM in s tem že postal novi slovenski mednarodni mojster dopisnega šaha. Potrebno je povedati, da je osvajanje višjih norm v današnjih razmerah, ko kraljujejo remiji, dejansko  pravi podvig. Zato imajo Praznikovi dosežki objektivno visoko vrednost, Slovenija pa je z Nikom dobila igralca, ki je dobrodošel v vsaki reprezentančni selekciji.

 

Niko je prvo IM normo dosegel na polfinalnem turnirju svetovnega pokala CT21/sf04, World Cup 21 sf04, kjer je sicer osvojil visoko a nehvaležno drugo mesto. Druga IM norma je iz polfinalnega turnirja ob jubileju programa Direct Entry. Tukaj ima Niko še nedokončano partijo in lepe možnosti za uvrstitev v finale. Na polfinalnem turnirju CT21/sf01, World Cup 21 sf01  pa je suvereno zmagal, osvojil prvo normo SIM in se uvrstil v finale.

 

Intervju, ki sledi, je bil objavljen tudi v zadnji številki slovenske revije Šahovska misel. Pogled močnega OTB šahista na dopisni šah je zanimiv in poučen.

 

Si mednarodni mojster  tudi v rednem šahu. Striček Google nam pove, da se tudi sicer dosti ukvarjaš s šahom (publicistika, delavnice, učenje mladih). Bi lahko kaj več izvedeli o tem?

S šahom se ukvarjam skoraj v vseh segmentih. Igram običajni in dopisni šah, sodelujem pri vodenju turnirjev za mlade kot šahovski sodnik, v preteklosti sem izvajal seminarje za učitelje izbirnega predmeta in vodil izbirni predmet šah ter interesno dejavnost šah v šolah. Sedaj izvajam šahovske delavnice v knjižnici in občasno individualno poučujem mlade. Včasih napišem tudi kakšen članek v zvezi s šahom. V zadnjih letih sem se posvečal pisanju šahovskih učbenikov za osnovnošolce. Kmalu bo izšla moja druga knjiga z naslovom Šah za osnovne šole 2, ki bo namenjena izvajanju izbirnega predmeta šah, uporabi pri interesni dejavnosti ali individualnemu učenju posameznikov, ki osnove šaha že poznajo.

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 10 od 99

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.