Začenja se 20. prvenstvo Slovenije PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Na spletnem strežniku je že objavljena turnirska tabela jubilejnega 20. državnega prvenstva v dopisnem šahu. Tokrat se je zbralo kar 15 udeležencev, ki obetajo zares zanimiv in borben turnir.

 

TURNIRSKA TABELA

 

Za nastop se je prijavilo 15 igralcev, kar pomeni, da bomo imeli obsežen turnir z veliko partijami in to je za nadaljnji razvoj slovenskega dopisnega šaha zagotovo dobro. Pa tudi sestava igralcev je izjemno zanimiva.

 

Nastopa mojster FIDE Niko Praznik, ki ima mednarodni ELO rating v rednem šahu kar 2404 točke. Niko  izhaja iz znamenite šahovske družine, ki je v preteklosti ogromno pomenila v slovenskem dopisnem prostoru. Oče Anton Praznik je višji mednarodni mojster, mama Zvonka pa mednarodna mojstrica.

 

Močan igralec iz vrst OTB šahistov je tudi MK Marko Coklin (rating 2218). Prav tako tudi MK Igor Kos, ki brani naslov 18. državnega prvaka. Edini igralec z mednarodnim naslovom v dopisnem šahu je Črnjan IM Mitja Pranjič.

 

Seveda tudi tokrat  ne manjkata rekorderja po številu nastopov na naših državnih prvenstvih Janko Potrata in Marjan Veček. Povsem jasno pa je, da ne gre pocenjevati nikogar in prav zanimivo bo opazovati, kako se bo odvijalo naše jubilejno prvenstvo. Čisto mogoče je, da bo na koncu slavil nekdo, ki ne sodi v ožji krog favoritov.

 

Igralcem želimo zanimive boje, kvalitetne partije in naj na koncu zmaga najboljši.

 

SREČNO!

 

 
Darko Babič je zmagovalec svetovnega pokala! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Nov velik mednarodni uspeh za Slovenijo! Mednarodni mojster DARKO BABIČ je zmagovalec 2. Svetovnega pokala v šahu 960!

 

FINALNA TURNIRSKA TABELA

 

Slovenski igralci nadaljujemo z velikimi uspehi na mednarodni sceni. Smo olimpijski podprvaki, dobili bomo srebro na evropskem ekipnem prvenstvu, imamo svetovnega prvaka, evropskega prvaka, zmagovalca svetovnega pokala in zdaj še zmagovalca svetovnega pokala v šahu 960!

 

Darko Babič je za ta uspeh moral prebroditi kar tri stopničke. Tekmovanje se je začelo leta 2013. Suvereno je zmagal v predtekmovanju pokala, kjer je premagal vse nasprotnike in dosegel 100% rezultat. Prvo mesto je osvojil tudi na polfinalni stopnji in se uvrstil v veliki finale.Tu mu je bil najhujši tekmec Nemec Johannes Kribben, ki sodi v sam svetovni vrh dopisnega šaha. Na koncu sta oba osvojila enako število točk, a je bil naš Darko Babič boljši po drugem kriteriju in tako osvojil to prestižno mednarodno lovoriko.

 

Darku Babiču iskreno čestitamo!

 

 

 
Državni prvak pripoveduje II. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

IGOR KOS – 18. prvak Slovenije v dopisnem šahu

 

V drugem delu prispevka lahko preberete o Igorjevem mentorskem in organizacijskem delu v šahovskem društvu Radenska - Pomgrad. Pripoved teče o njegovih začetkih na področju dopisnega šaha, vse do zmage na 18. državnem prvenstvu.

 

TABELA 18. DRŽAVNEGA PRVENSTVA

 

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja sem se posvetil tudi mentorskemu delu z mladimi šahisti in šahistkami po osnovnih šolah. Ekipa štirih nadarjenih deklet iz Beltinec je leta 1988 postala republiški prvak in so dekleta nato osvojile drugo mesto na prvenstvu Jugoslavije ter so na žalost kakšno leto ali dve pozneje nato prenehale igrati šah.

 

Leta 1987 sem bil izvoljen za predsednika društva in sem nato naslednjih 12 let vodil društvo. V tem obdobju se je društvo organizacijsko in kakovostno dvignilo na višjo raven. Po koncu predsednikovanja sem prevzel naloge tajnika in blagajnika društva in še zmeraj opravljam ta dela.

 

Pred partijo z Anatolijem Karpovom leta 2008

 

Leta 1996 sem bil član zmagovite članske ekipe, ki je postala državni prvak v počasnem šahu in smo nato naslednje leto nastopili v Londonu na enem od kvalifikacijskih turnirjev za nastop na evropskem klubskem prvenstvu. Z nastopi za prvo ekipo sem končal leta 2002 in sem od leta 2003 stalni član druge članske ekipe, kjer sem najprej nastopal na prvi deski in se nato počasi pomikal proti peti deski. Igrati počasni šah na le na enem turnirju na leto se je izkazalo za prenaporno in je v kombinaciji s povečanimi delovnimi obveznostmi nakazovalo jalovost takega početja.

 

Zaradi slabših tekmovalnih rezultatov sem začel razmišljati o dopisnem šahu kot dopolnjujoči možnosti, posebej še, ker sem vedel, da član našega društva Stanko Kovač, s katerim sva skupaj igrala že v mladih letih, zelo uspešno igra v dopisnem šahu.

 

 
20. DRŽAVNO PRVENSTVO - razpis PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Po sklepu Zbora dopisnih šahistov 2016, objavljamo razpis za 20. absolutno državno prvenstvo v dopisnem šahu za posameznike. Prvenstvo bo izvedeno v skladu z veljavnim pravilnikom. 

 

 

Odprto za vse šahiste in šahistke Slovenije

Rok za prijavo: 10. 10. 2016

 

PRAVILNIK

 

PRIJAVE: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
 

 
Državni prvak pripoveduje I. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

IGOR KOS – 18. prvak Slovenije v dopisnem šahu

 

Na 18. državnem prvenstvu v dopisnem šahu je zmagal Igor Kos, ki si je bogato znanje in izkušnje pridobival pri igranju rednega šaha. Je mojstrski kandidat in član ŠD Radenska – Pomgrad iz Murske Sobote. Igor pripoveduje o svojih šahovskih začetkih:

 

TABELA 18. DRŽAVNEGA PRVENSTVA

 

 

Rojen v Murski Soboti 27. 12. 1959.

 

S šahovsko igro sem se spoznal že v zgodnjih otroških letih, kar je razumljivo, saj je bil moj oče Alojz v obdobju od leta 1951 do konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja vodilni pomurski šahist.

 

V osnovnošolskih letih sem dajal prednost treningu ostalih športov, predvsem košarki, rokometu in nogometu, pa tudi judu, saj se kljub temu, da sem bil od šestega razreda naprej prepričljivi prvak šole, na regijskih prvenstvih, tako posamičnih kot ekipnih, iz različnih razlogov nisem uspel kvalificirati na republiški finale, drugih tekmovanj za mlade v šahu pa takrat v pomurski regiji ni bilo.

 

Resneje sem začel spoznavati igro na 64 črno-belih poljih šele v prvem letniku soboške gimnazije, ko sem začel študirati šahovsko literaturo. Oče je imel naročeno revijo Šahovski glasnik, ki je izhajala mesečno v Zagrebu. Temeljito sem preštudiral vsako celotno številko, vključno z reševanjem problemov, in so mi v njem najbolj ostale v spominu dolge analize partij, ki jih je objavljal legendarni Vladimir Vukovič. Kupil sem tudi večino njegovih knjig, še največ sem se naučil iz knjige Od Steinitza do Botvinika. Podobno pomembna za moje razumevanje skrivnosti šahovske igre je bila tudi knjiga Janeza Stupice Šah skozi stoletja. Močno sta name vplivali še dve knjigi. Prva je bila Pol stoletja ob šahovnici avtorja Milana Vidmarja, katere branje je predstavljalo vrhunski estetski užitek in komentarji partij so bili res nekaj posebnega. Drugo z naslovom Za šahovsku krunu Spaski - Fišer pa je napisal Petar Trifunovič in so me še bolj kot Fischerjeve borbene partije, ki je bil sicer v tistih letih moj absolutni šahovski idol, navdušile partije Spaskega, ki je v mladih letih igral šah z veliko domišljije.

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 10 od 91

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.