ICCF pred resnim izzivom! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Ko bomo delegati čez nekaj tednov v Vilni potrjevali spremembe pravilnikov in volili tako, da bo staro vodstvo postalo novo vodstvo, bo le malokdo pomislil na pravi izziv sodobnega dopisnega šaha. Izziv, ki počasi prerašča v problem, kajti nihče nima prave ideje, kaj sploh storiti. Dejstvo, da nimamo ideje ni sporno, kar pa ne bi mogli reči za dejstvo, da se o tem še pogovarjati nismo začeli. To, da si zdaj zatiskamo oči, ima lahko za dopisni šah posledico, da pravilnikov, ki jih spreminjamo, ne bomo več potrebovali. Enako velja tudi za novo vodstvo, ki ga bomo letos izvolili.

 

 

Diagram je sam zase dovolj zgovoren. V analizi so upoštevane medsebojne partije vrhunskih dopisnih šahistov, kjer je za mejo uporabljen rating 2500. Trenutno je stanje tako, da je od 20 igranih partij le ena odločena. Verjetnost, da bomo partijo zmagali po banalni napaki nasprotnika (npr. napaka pri izvedbi poteze na strežniku) je najbrž že večja kot da bomo zmagali zaradi naše boljše ali pa nasprotnikove slabše igre. To pa že nekoliko spominja na loterijo, mar ne?

 

 
Triple Block sistem PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Drugačen sistem merjenja časa!

 

Pred vrati je prijateljski dvoboj z Američani, pri katerem se bo večina izmed nas prvič srečala s tako imenovanim Triple Block sistemom časovne kontrole. Za lažjo prilagoditev sem pripravil kratek opis delovanja. 

 

Osnovni namen Triple Block sistema je, da se lahko že pred začetkom točno določi skrajni datum konca turnirja. Za osnovno predstavitev sistema bom uporabil trajanje 800 dni, ki je predvideno za prijateljski dvoboj Slovenija – ZDA. Pri krajših ali daljših tekmovanjih se spreminja predvsem dodatek časa (tukaj je 6 dni), ki se pripiše ob vsaki potezi.

 

Za začetek 'pozabimo' čisto vse, kar smo uporabljali pri 'starem' sistemu (zaokroženo merjenje v dnevih, dodaten dan do 24h, turnirski dopust, podvajanje časa po 20 dneh, padec zastavice po 40 dneh …). Sistem Triple Block nič od tega ne pozna.

 

 

 1. Porabljen čas se meri do minute natančno in ko smo na potezi, nam ura neprestano teče (tudi med dopustom na morju).
 2. Sistem ima 3 časovne bloke, ki jih vidite na sliki: uro, banko in dodatek. Slika je prilagojena na čas trajanja tekmovanja 800 dni.
 3. Ob začetku partije dobimo 50 dni časa na uro in 50 dni v banko (nadomestilo za dopust).
 4. Po vsaki odigrani potezi (POZOR: le do vključno 50. poteze!) dobimo na 'bančni račun' dodatnih 6 dni. Po 50. potezi smo odvisni izključno le od ustvarjenega prihranka časa.
 5. Ob vsaki odigrani potezi se avtomatično naredi tudi prenos časa iz banke na uro, tako da je na uri stanje spet 50 dni. Če v banki ni dovolj zaloge časa, se prenese, kolikor pač je na razpolago. Stanje na uri nikoli ne more biti večje od 50 dni.
 6. Če na uri zmanjka časa, smo partijo izgubili ne glede na morebitno zalogo v banki.
 7. Obstaja možnost ročnega prenosa časa iz banke na uro, kar v praksi pomeni, da lahko za potezo razmišljamo tudi več kot 50 dni. V vsakem primeru pa moramo v 50 dneh nekaj reagirati, na potezo odgovoriti ali narediti ročni prenos časa.
 8. V dvoboju Slovenija – ZDA bo izjemoma vključeno dodatno varnostno pravilo, ki deluje po 50. potezi. Če smo porabili ves čas iz banke in imamo na uri manj kot 3 dni, se čas za razmišljanje za posamezno potezo poveča na točno 3 dni.  Nikakor vam ne priporočam da zaidete v to nevarno cono, kajti življenje ni samo šah, so tudi nepredvidene situacije in hitro se lahko zgodi, da nismo v stanju odigrati poteze v treh dneh.

Pri sistemu Triple Block se mi zdi ključno, da imamo po 50 odigranih potezah še dovolj časovne rezerve, ker se takrat ustavi pritok novega časa. Dovolj varno se mi zdi recimo 50 - 100 dni. Sicer pa se bomo vsi skupaj učili iz prakse.

 

 

 
Motorji za dopisno analizo PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

 

 
Ekipno SP igralcev do 2300 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Slovenija v finalu!

 

Mednarodna dopisna zveza je leta 2017 razpisala ekipno svetovno prvenstvo igralcev do ratinga 2300. Tekmovanje je posvečeno tudi spominu na zaslužnega finskega šahovskega organizatorja Eska Nuutilainena, ki je umrl leta 2016. Slovenija je v predtekmovanju nastopila odlično in zmagala v svoji predtekmovalni skupini.

 

1. avgusta se začne finalni del, kamor se je uvrstilo 13 najboljših ekip.

 

Esko Nuutilainen - Finale

 

Slovenijo bodo v finalu zastopali igralci, ki so si finalni nastop tudi priborili: Borut Komarica, Marjan Veček, Robert Unuk, Blaž Debevec, Slavko Žunkovič in Andrej Kavc.

 

V predtekmovanju je nastopilo 32 reprezentanc s celega sveta, ki so bile razdeljene v tri predtekmovalne skupine. Slovenski predstavniki so nastopili v drugi predtekmovalni skupini in zmagali pred Walesom in Litvo.

 

Tabela predtekmovalne skupine 

 

 

 
Kongres ICCF - Vilna 2019 – 1. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Kongresni predlogi

 

Letošnji kongres ICCF bo potekal od 18. do 22. avgusta v Vilni (Vilnius), ki je glavno mesto Litve. Prizorišče kongresa bo hotel Artis, ki se nahaja v starem jedru mesta, v katerem živi nekaj manj kot 600.000 prebivalcev. Sicer je Litva velika za tri Slovenije (62.674 kv. km), prebivalcev pa ima le 40% več (nekaj manj kot 2,9 milijona). 

 

  

Svoja poročila začenjam s kongresnimi predlogi. Vsi aktivni dopisniki ste jih prejeli po elektronski pošti v obravnavo skupaj s komentarjem in namero glede glasovanja. Na glasovanje lahko vplivate tako, da mi pošljete argumentirane razloge, zakaj bi bilo dobro glasovati drugače. V tem članku pomembne predloge navajam brez dodatnih komentarjev. Vseh 42 predlogov vam je v originalu dostopnih na strani ICCF: https://www.iccf.com/Proposals.aspx?id=72

 

Predlog št. 10: V skladu z modernimi družbenimi smernicami se predlaga ukinitev vseh tekmovanj, ki so povezani s spolom ali starostjo igralca:

 • Žensko svetovno prvenstvo.
 • Ženska olimpijada.
 • Svetovni pokal za veterane.

za nadaljevanje branja kliknite 'več ...' (spodaj) 

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 10 od 103

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.