Novo evropsko tekmovanje!!! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Evropska cona je razpisala razpisala novo tekmovanje z nazivom:

 

EVROPSKI EKIPNI POKAL

 

Med seboj tekmujejo posamezne evropske države in sicer na izpadanje. Število desk, ki jih mora šteti ekipa posamezne države je minimalno 20, ni pa nobene ovire, da se ne bi posamezni nacionalni zvezi, ki igrata med seboj v paru, dogovorili za večje število desk. Zaradi relativno majhnega števila igralcev, smo se v naši zvezi odločili, da bomo nastopili na točno 20 deskah. V prvem krogu tekmovanja smo imeli nekoliko sreče in malo smole. Slaba novica je, da nastopamo v skupini, kjer so tri ekipe (igramo dva dvoboja), dobra pa ta, da imamo v skupini nadvse zanimivega nasprotnika – prvo svetovno velesilo dopisnega šaha Nemčijo! Naša skupina je videti takole:

 

NEMČIJA

SLOVENIJA

NORVEŠKA

 

Slovenska ekipa bo torej štela 20 igralcev, vsak pa bo odigral 4 partije, dve proti Nemcu in dve proti Norvežanu. Sistem časovne kontrole bo triple block s 302 dnevi skupnega časa za posamezno partijo. Vse partije bodo tako zaključene najkasneje v 10 mesecih. Vsak igralec dobi na začetku 100 dni za razmišljanje za celo partijo, po vsaki odigrani potezi pa še 1 dan dodatka. Varnostnega dodatka po 50. potezi ni.

 

Igralni tempo je idealen za hitre igralce, ki jim gre na živce 'zavlačevanje' in si želijo tudi v dopisnem šahu igrati hitro in dinamično. Manj primeren pa je za počasnejše igralce, ki bi težko uspešno zaključili partijo z nekaj več kot 100 dnevi časa za razmišljanje. Začetek tekmovanja je 1. februar 2020!

 

Vaše prijave za sodelovanje v reprezentanci Slovenije pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. najkasneje do 29. decembra 2020. Prijavite se lahko vsi slovenski šahisti. V prijavi navedite tudi svojo telefonsko številko, na katero boste dosegljivi v primeru izjemne situacije.

 

 
Predtekmovanje 22. olimpijade PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Na spletnem strežniku ICCF so že formirane tabele predtekmovanja za 22. dopisno olimpijado. Slovenija je uvrščena v peto predtekmovalno skupino:

 

22. OLIMPIJADA – PREDTEKMOVANJE – SKUPINA 5

 

Uradni začetek tekmovanja je 13. januarja 2020. Istočasno se začenja tudi finale 21. olimpijade, kamor pa se slovenska ekipa žal ni uvrstila. V finalu 20. ciklusa smo bili peti, v predtekmovanju 21. pa četrti. Iz obeh tekmovanj so napredovale prve 3 ekipe. Zato pa smo se tokratnega tekmovanja lotili nadvse resno z edino ambicijo, da se zanesljivo uvrstimo v naslednji finale. Selektor Aleš Borštnik je sestavil ekipo, ki je glede na povprečni rating druga najboljša med 48 sodelujočimi reprezentancami z vsega sveta. Na papirju so boljšo ekipo sestavili samo Nemci. Slovenija bo nastopila v postavi: Marjan Šemrl, Aleš Borštnik, Anton Čopar, Marko Coklin, Niko Praznik in Aleš Malnar.

Priprave v Ljubljani: Čopar, Praznik, Šemrl, Borštnik, Coklin, Malnar

 

V naši peti skupini imamo nadvse zanimivo in močno konkurenco. Iz Evrope so tu še Rusija, Belorusija, Litva, Estonija, Belgija in Wales, v skupini pa sta še Indonezija in Panama. V finale napredujeta le prvo in drugo uvrščeni ekipi iz vsake predtekmovalne skupine.

 

 

 
Slovenci na rating listi 2020/1 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

 

 

 
Klemen Šivic je višji medarodni mojster! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Pred kratkim nas je z novim uspehom razveselil Klemen Šivic, ki je na kandidatskem turnirju za svetovno prvenstvo delil prvo mesto in s tem uspehom osvojil tudi svojo drugo SIM normo. Tako je Slovenija dobila novega višjega mednarodnega mojstra v dopisnem šahu.

 

TURNIR KANDIDATOV

 

Žal pa ta rezultat ni zadostoval za uvrstitev v finale svetovnega prvenstva. Na delitvi prvega mesta se je znašlo kar 5 igralcev, Klemnu pa je minimalnih 0,25 točk Sonneborna preprečilo napredovanje.

Klemen Šivic je več kot očitno mož za velike dosežke. Prvo SIM normo je dosegel pred leti, ko je za nepoznavalce tako presenetljivo zmagal v finalu svetovnega pokala. Na turnirju je imel med vsemi sodelujočimi najnižji rating, na koncu pa je suvereno postal zmagovalec. Pri tem je v pravi lepotici turnirja premagal velemojstra Leonarda Ljubičića, ki je dve leti za tem postal 28. svetovni prvak. Tudi ta tabela si zasluži ponovno objavo:

 

FINALE XV. SVETOVNEGA POKALA

 

Klemen Šivic je vsestranski šahist. Je odličen igralec in mojstrski kandidat v rednem šahu ter mednarodni mojster problemskega šaha. Po poklicu je doktor matematike in deluje kot docent na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani.

 

 

 
Borut Komarica je 21. državni prvak PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Letošnji državni prvak v dopisnem šahu je postal Borut Komarica iz Ljubljane. Do konca prvenstva sta sicer preostali še dve nedokončani partiji, vendar je na vrhu že vse odločeno. Zmagovalec je zbral 9,5 točke iz 13 partij. Prav toliko je na koncu imel tudi drugo uvrščeni Ladislav Lendero, tako da je o prvaku odločal drugi kriterij. Pokal za tretje mesto je osvojil veteran naših državnih prvenstev Marjan Veček z 9 točkami, ki je prav tako po drugem kriteriju prehitel četrtega Boštjana Benka.

 

21. DP – TABELA

 

Sledijo: Denis Šoštarič, Slavko Žunkovič, Andrej Kavc, Miran Zupe, Janko Potrata, Zdravko Savič, Ivan Rihtarič, Ljubiša Malbašič, Peter Černe in Alojz Savšek.

 

 

Novi državni prvak Borut Komarica je bil rojen leta 1970 v Slovenj Gradcu. Po poklicu je policist, ki je v nekem trenutku začutil, da v življenju obstaja ogromno lepih stvari ob katerih se počuti srečnega in izpolnjenega in je svojo osnovno kariero zaključil. Mladost je preživljal na Koroškem, v delavski družini, kjer se je že v mladih letih spoznaval s šahovskim svetom, saj je bil njegov oče Herbert zagrizen šahist, član lokalnega šahovskega kluba Fužinar. Pot ga je nato vodila v prvi šahovski krožek na OŠ Prežihovega Voranca v Ravnah na Koroškem. Šah je pravzaprav družinska tradicija, saj ga je dobro igral že Borutov dedek Ivan, katerega je z novimi znanji oboroženi Borut začel kmalu premagovati.

 

Prva tekmovanja v dopisnem šahu so potekala pod mentorstvom lokalnega FIDE mojstra Danila Peruša. Rezultati so bili solidni, kljub temu, da je imel nasproti močno konkurenco z računalniki do zob oboroženih nasprotnikov. Pri dopisni igri je uporabljal lastno znanje in očetove nasvete. Sledil je nekajletni šahovski premor in ker človek šaha ne pozabi, prej ali slej pride trenutek, ko ga začne močno pogrešati … Začel je igrati na spletnem strežniku in uporabljati računalniško tehnologijo. Znanje je pridobival od GM Danila Koržeta, kateremu je neskončno hvaležen za nesebično pomoč in vse pridobljeno znanje. V dopisni igri je hitro napredoval, osvojil naslov dopisnega mojstra in letos še naslov 21. državnega prvaka Slovenije.

 

Borut se na tej točki ne namerava ustaviti. Za prihodnost ima velike načrte. Močno si želi pridobiti nova znanja in jih uporabiti za pot med vrhunske dopisne šahiste.

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 9 od 106

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.