Kongres ICCF - Vilna 2019 – 4. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Drugi dan kongresa

 

Začeli smo s predlogi, ki se tičejo spletnega strežnika. Ker gre za drobne popravke,  izboljšave ter finančni plan, vas ne bom utrujal s podrobnostmi. Poslušali smo tudi poročilo direktorja za marketing. Gerhard Binder se po 25 letih umika s funkcije komisarja za rating. Predvideva se nekakšna združitev funkcij kvalifikacijskega komisarja (norme in naslovi) ter komisarja za rating. Skupno dejavnost naj bi v prihodnje vodil Nemec Uwe Staroske. Zdaj pa dva pomembna predloga:

Predlog št. 35: Zmagovalci turnirja kategorije 11+ naj bi avtomatično osvojili GM normo.

 

Predlog št. 38: Trenutno je za osvojitev GM norme potreben performance 2600. Predlaga se znižanje na 2560.

 

Oba predloga sta bila zavrnjena z dokaj tesno večino. Oglasil sem se k razpravi in podal mnenje, da se lotevamo ad hoc reševanja posledic, medtem ko so pravi problemi drugje (neustrezna rating formula, enormno naraščanje števila remijev). Rating formula bo v naslednjem obdobju doživela spremembe, pogrešam pa pogovarjanje in 'brain storming' glede problema remijev. Pri obeh predlogih sem glasoval proti.

 

 

 

 

Poročilo direktorja evropske cone je bilo statistične narave z opisom trenutnega stanja. Nič novega, torej.

 

Predlog št. 40.: Eliminira se ICCF conski sistem. Sistem brez con. Vsa obstoječa tekmovanja bi ostala tudi v naprej. Torej tudi vsa evropska prvenstva.

Predlog št. 37.: Priključitev cone 4 (Afrika/Azija) k svetovni coni. Na ta način bi imel ICCF dve coni, evropsko in svetovno.

 

za nadaljevanje branja kliknite 'več ...' (spodaj) 

Več ...
 
Kongres ICCF - Vilna 2019 – 3. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Prvi dan kongresa

 

Z večernim druženjem začel že 48. kongres mednarodne zveze za dopisni šah. Uradna otvoritev je bila danes. Prireditelji so se izjemno potrudili in že zdaj lahko rečem, da je organizacija na zelo visokem nivoju. Začeli smo z uvodnimi pozdravi ter z nastopom umetniške skupine, ki nam je na prisrčen način predstavila litvansko ljudsko glasbo in plese.

 

Prizorišče kongresa hotel Artis Vilna

Z obžalovanjem smo sprejeli neprijetno novico, da sta kar dva funkcionarja ICCF na poti v Vilno hudo zbolela in pristala v bolnišnici. Tako bo letošnji kongres potekal brez generalnega sekretarja Millstona ter Binderja, ki je komisar za obračun ratinga.

 

Sledila je podelitev priznanj. Svetovni prvak Rus Aleksandr Dronov je prejel velik pokal za trojno svetovno krono, Anglež Richard Hall zlato priznanje Bertl von Massow za 15 let dela v ICCF, igralci Nemčije pa zlate medalje za zmago na nedavno končani 20. olimpijadi.  Sledile so podelitve nagrad za osvojitev mednarodnih naslovov po posameznih državah. Naši igralci so osvojili naslednje naslove:

Viktor Jemec – višji mednarodni mojster

Niko Praznik – mednarodni mojster

Marko Coklin – mednarodni mojster

Aleš Malnar – mednarodni mojster

 

Iskrene čestitke!

za nadaljevanje branja kliknite 'več ...' (spodaj)

Več ...
 
Končana je 20. olimpijada PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Slovenija peta, Borštniku velemojstrska norma!

 

Končan je finale 20. dopisne olimpijade. Slovenija je znova dosegla lepo uvrstitev, čeprav je tokrat ostala brez medalje.

 

 

TABELE

 

Na prvih treh mestih so tokrat naši večni konkurenti: Nemci, Rusi in Španci. Belorusija na četrtem mestu pa je presenečenje, saj od ekipe s predzadnjim povprečnim ratingom tako vrhunske uvrstitve nismo pričakovali.

 

Naši so nastopili v postavi: Aleš Borštnik 7(12); Danilo Korže 6; Milan Horvat 5,5; Klemen Šivic 6; Anton Čopar 6,5; Darko Babič 6. Naš najboljši Aleš Borštnik je med svetovno elito na prvi deski zasedel sijajno drugo mesto takoj za trikratnim svetovnim prvakom Dronovom. S tem rezultatom, ki najbrž pomeni vrhunec njegove dosedanje kariere, je osvojil tudi svojo peto velemojstrsko normo.

 

Čestitke Alešu in celotni ekipi!

 

 

 

 
Kongres ICCF - Vilna 2019 – 2. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Volitve v središču Evrope

 

Vsi dobro vemo, da je geometrijsko središče Slovenije (GEOSS) v bližini naselja Vače pri Litiji. Natančneje v Spodnji Slivni pri Vačah. Kje pa je središče Evrope? Takole na pamet, bi dejal, da je nekje v Avstriji, Madžarski, morda v Nemčiji ali vsaj v kateri od njim sosednjih držav. Pa ni. Francoski nacionalni geografski inštitut je leta 1989 izračunal, da se središče Evrope nahaja 24 kilometrov severno od litovske prestolnice Vilne, pri vasi Purnuškes.

 

 

Letošnji kongres je tudi volilni, kar pa ne obeta ravno zanimivega dogajanja: Za večino vodilnih mest v ICCF se poteguje en sam kandidat, le za svetovnega turnirskega direktorja so kandidati štirje. In še dva za revizorsko mesto, kjer pa ne gre za izvršno funkcijo ampak le za kontrolo finančnega poslovanja.

 

Predsednik - Eric Ruch (FRA)

Generalni sekretar - Michael Millstone (ZDA)

Finančni direktor - Jan Vosselman (NIZ)

Marketing direktor - Russell Sherwood (WAL)

Direktor servisa - Austin Lockwood (WAL)

Svetovni turnirski direktor

  • Jason Bokar (ZDA)
  • Frank Geider (FRA)
  • Everdinand (Dinand) Knol (JAR)
  • Olli Ylönen (FIN)

Revizor

  • Ferdinand Burmeister (ZDA)
  • Paul Scott (WAL)

Že na prvi pogled pade v oči, da sceno v svetovni dopisni organizaciji obvladujejo funkcionarji iz Francije, ZDA in Walesa.

 

Uradna spletna stran kongresa: https://vilnius2019.welshccf.org.uk/

 

 
Slovenija - ZDA 2019 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Prijateljski dvoboj

 

Po štirih letih smo se z Američani ponovno dogovorili za prijateljski dvoboj. Zadnjega, ki se je začel leta 2015, smo visoko izgubili z rezultatom 26,5 : 37,5 (Slovenija - ZDA 2015), zato pa imamo zdaj priložnost, da se pokažemo v boljši luči. V dvoboj so tokrat vključeni tudi najboljši igralci obeh držav, saj imamo na prvih deskah skorajda olimpijsko zasedbo. Posebna zanimivost dvoboja je, da na prvi deski ZDA nastopa velemojster FIDE Samuel Sevian, ki je z ratingom 2667 trenutno 78. igralec na svetu. Sevian je izjemno perspektiven igralec, saj je v svetovnem šahovskem vrhu že pri komaj devetnajstih letih.

 

V prijateljskih dvobojih Slovenije bo prvič uporabljena nova časovna kontrola, imenova 'Triple block sistem'. Podrobna razlaga sistema se nahaja dva članka nižje. Ura bo začela teči 5. septembra, igrati pa lahko začnete takoj.

 

Slovenija - ZDA 2019

 

 

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 9 od 103

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.