Dopisni šahisti imamo novega predsednika! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Na letošnjem zboru smo slovenski dopisni šahisti izbrali novo vodstvo za obdobje 2020-24. Tako imamo novega predsednika Sveta za dopisni šah. To je postal MARKO COKLIN, ki bo zadolžen za vodenje sveta, kontakte s Šahovsko Zvezo Slovenije in poročanja. Dosedanji predsednik dr. Danilo Korže ostaja član sveta in bo opravljal organizacijska dela v zvezi s turnirji ter sodniško funkcijo. Člana sveta sva še selektor Aleš Borštnik in delegat pri ICCF Marjan Šemrl.

 

Peto mesto v Svetu SDŠ zaenkrat ostaja odprto in ga lahko zapolnimo tudi v vmesnem času. Zelo bi bili veseli sodelavca, ki bi se bil pripravljen aktivno vključiti v organizacijska dela. Trenutno je največja potreba pri spremljanju rezultatov slovenskih igralcev in pisanju člankov za spletno stran. Zelo prav nam bi prišel tudi sodelavec, ki bi lahko zagotovil sponzorstvo dopisnega šaha. Seveda so odprte tudi druge možnosti sodelovanja. Vaših idej in pobud bomo nadvse veseli.

 
SLO CORR 2020 fotografije PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

za nadaljevanje branja kliknite 'več ...' (spodaj)

Več ...
 
Jubilejni turnirji ob 70-letnici ICCF PDF Natisni E-pošta
Prispeval Danilo Korže   

ICCF bo svojo 70-letnico obeležil s sedmimi jubilejnimi turnirji, kot sledi:

  1. Turnir svetovnih prvakov (tega se bo lahko udeležil le naš Marjan Šemrl)
  2. Elitni turnirji A, B in C (samo za igralce z ratingom nad 2550 - tu imamo vsega 4 take igralce)
  3. Elitni turnir v šahu 960 (samo za igralce z ratingom nad 2500 v šahu 960)
  4. Turnir za funkcionarje (delegati, TD, TO, itd.)
  5. Turnir za poštne igralce
  6. Jubilejni svetovni pokal ob 70-letnici (ta je namenjen vsem igralcem, ne glede na rating)
  7. Jubilejni pokal v šahu 960 ob 70-letnici (tudi ta je namenjen vsem igralcem).

Za ljudske mase sta torej turnirja 6 in 7, za nekatere pa še turnirji 1-5. Na vseh turnirjih so denarne nagrade, poleg tega pa so možne za prvouvrščene še direktne kvalifikacije za močne turnirje za svetovno prvenstvo (finale, kandidatski turnir, ...).

Na vse turnirje se bo možno prijaviti preko ICCF spletne strani že od 15. avgusta dalje, preko sistema Direct Entry. Konec prijav bo 15. januarja, turnirji pa se prično v februarju ali marcu 2021, turnir svetovnih prvakov pa v maju 2021. Za detajle posameznega turnirja si preberite obvestilo na spletni strani ICCF. V tem obvestilu je objavljen za vsak turnir tudi njegov sistem, nagrade itd.

Na vseh turnirjih bo tempo igranja 30 dni za partijo, plus dodatne 3 dni za vsako odigrano potezo. Možno bo vsako leto koristiti tudi 45 dni dopusta. Oba pokala (turnirja 6 in 7) sta že na voljo za prijavo na spletni strani ICCF (New Events).

 
22. državno prvenstvo PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Prvak je Borut Komarica

 

Končano je 22. državno prvenstvo v dopisnem šahu. Turnir je trajal leto in pol, na koncu pa smo dobili naslednji vrstni red:

 

  

22. DP – turnirska stran

 

Drugič zapored je državni prvak postal Borut Komarica iz Ljubljane. Tovrstni dosežek je doslej uspel le Petru Karižu, ki je bil dvakrat državni prvak pred dvajsetimi leti, ko se je dopisni šah igral še preko dopisnic. Več o novem državnem prvaku lahko preberete v članku o 21. državnem prvenstvu.

O vrstnem redu na vrhu so tokrat odločale malenkosti. Tako je s pol točke zaostanka drugo mesto osvojil naš prekaljeni mojster Janko Potrata. Tretje mesto so si po točkovnem izkupičku razdelili trije igralci. Najsrečnejši je bil Ladislav Lendero, ki je po drugem kriteriju osvojil pokal za tretje mesto. Na četrtem mestu je Marjan Veček, ki se je udeležil domala vseh državnih prvenstev Slovenije, na petem pa mednarodni mojster FIDE Miran Zupe. Izjemne pohvale si zasluži mladi igralec Matija Sirk, ki se je uvrstil na šesto mesto. Matija je v naših vrstah kratek čas, vseskozi strmo napreduje, njegov rating pa bo že 2355 točk.

 

22. državni prvak Borut Komarica in tretjeuvrščeni Ladislav Lendero ob podelitvi pokalov za 21. prvenstvo.

 

 
Kongres ICCF 2020 - I. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Glasovanje preko spleta, medalje naslednje leto!

 

 

Dopisni šah je ena redkih disciplin, ki ji korona virus ni mogel do živega. Medtem, ko so športne panoge ena za drugo ustavljale svoje dejavnosti, smo se dopisni šahisti počutili kot ribe v vodi. Edina vidnejša posledica epidemije je preklic letošnjega svetovnega kongresa ICCF, ki bi moral biti avgusta v Glasgowu na Škotskem. Kongres se bo v okrnjenem formatu odvijal preko spleta. Do 23. junija je še možno oddati predloge za glasovanje na kongresu, v juliju pa bo potekalo on line glasovanje. Vsa dokumentacija je dostopna na spletu:

Kongresni predlogi 2020

Kongresna poročila 2020

 

Dokumentacija se sproti ažurira. 

Podelitve medalj in drugih priznanj letos ne bo. Vsi, ki ste osvojili višje šahovske naslove ali medalje na velikih tekmovanjih, boste morali na uradno priznanje počakati še eno leto. Pa saj smo navajeni. Turnirska ura na dopisnih tekmovanjih je pravzaprav koledar … 

Doslej je podanih 24 predlogov za glasovanje. Tako kot po navadi, sem tudi letos izbral tiste, ki so pomembni za naše igralce.

za nadaljevanje branja kliknite 'več ...' (spodaj)

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 9 od 108

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.