Romunski turnirji PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Ob stoti obletnici moderne romunske države, je njihova zveza razpisala 3 mednarodne turnirje na povabilo.

 

 

Potreben rating za prijavo v posamezno skupino (2018/3 ali 2018/4):

 

A – 2426+ (8. ali višja kategorija)

B – 2351+ (5. ali višja kategorija)

C – 2301+ (3. ali višja kategorija)

 

V vsaki sekciji bo nastopilo 13 igralcev (največ 7 domačinov). Začetek turnirjev je 1. 12. 2018. Najboljši prejmejo diplome, v skupini A pa tudi pokal. Načelno bo iz vsake države nastopil po en igralec, pri uvrščanju v posamezne skupine pa bodo imeli prednost igralci z višjim ratingom.

 

Slovenija bo prijavila 3 kandidate, po enega za vsako skupino. Nominirani bodo pravočasno prijavljeni z višjim ratingom. Pozor: upošteva se višji rating igralca 2018/3 ali 2018/4.

 

Prijave pošljite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. najkasneje do 15. 10. 2018.

{jcomments on}

 

 
SLO CORR 2018 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

RAZPIS ZA ORGANIZATORJA

 

Tudi letošnjo jesen bomo dopisni šahisti Slovenije organizirali svoje običajno letno srečanje na lokaciji izbranega organizatorja. Organizator lahko izbere termin, ki pa mora biti sobota, 8. ali 15. septembra.

 

 

Minimalni pogoji: 

 • sejna dvorana za 30 udeležencev,
 • kosilo ali malica,
 • šahovske garniture in ure za priložnostni turnir,

Dodatna ponudba:

 • jutranja kavica, sok,
 • praktične nagrade za najboljše na turnirju,
 • ogled krajevnih znamenitosti,
 • presenečenja ...

Prijave sprejemamo do 10. avgusta na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Svet za dopisni šah bo do 15. 8. 2018 izbral organizatorja, ki bo ponudil najboljše pogoje. Takoj ko bo izbran letošnji organizator, bomo začeli z intenzivno promocijo kraja na tej spletni strani in na socialnih omrežjih. 

 

{jcomments on} 

 
Rating lista za julij - september 2018 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

Tokratna rating lista ICCF prinaša najvišjo uvrstitev slovenskih igralcev. Kar dva imamo med najboljših 16 na svetu. Boljši so samo Nemci, enaki pa Rusi, Nizozemci, Italijani in Angleži. Aleš Borštnik bo počasi a zanesljivo prevzel vrh lestvice slovenskih igralcev. Med prvih 100 je še Danilo Korže na odličnem 55. mestu. Marko Coklin in Niko Praznik kot močna igralca, ki prihajata iz vrst klasičnega šaha, počasi prodirata tudi proti vrhu dopisnega. Slovenci držimo nekakšno dolgoletno klasiko, okvirno 20 igralcev med najboljših 1000 na svetu. Na lestvici šaha 960 imamo še vedno zgolj 4 igralce, a ti so, kot se za zmagovalce evropskega pokala spodobi, v samem svetovnem vrhu.

 

 

{jcomments on}

 
Kongres ICCF – Llandudno 2018 – 1. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Kot delegat Slovenije sem dobil priložnost, da bom med udeleženci letošnjega kongresa ICCF v mestecu Llandudno, ki leži v severnem delu Walesa na polotoku ob Irskem morju. Uradni del kongresa bo trajal od 19. do 23. avgusta.

 

Trenutno na spletni strani ICCF poteka zbiranje in razprava o predlogih, ki jih bomo obravnavali in o njih glasovali na kongresu. Do posameznih predlogov imate dostop vsi dopisni šahisti po prijavi na spletno stran ICCF. V zgornjem delu menija izberete 'ICCF Congresses' in nato 'PROPOSALS' v vrstici za leto 2018.

 

Posebno revolucionarnih predlogov letos ni, zato bom na tem mestu omenil le nekaj najbolj zanimivih:  

 • Prekoračitev časa za razmišljanje na ekipnih naj bi v bodoče pomenila izgubo partije brez vsake izjeme.
 • Mehika bo postala nova članica ICCF.
 • ICCF naj bi v prihodnje zagotovil medalje tudi za naslove CCE in CCM. Prevzel pa bi jih lahko izključno le osebno delegat na kongresu.
 • POMEMBNO: Vse partije na strežniku naj bi bile vidne občinstvu z zamikom 5 potez. To ne velja za finale olimpijade, svetovna prvenstva in turnirje kandidatov (*).
 • Alternativni predlog je, da naj bi igralci na ekipnih tekmovanjih (spet) v živo videli partije vseh svojih soigralcev.
 • Zmagovalec svetovnega pokala v šahu 960 naj v bodoče ne bi imel pravice nastopa na turnirju kandidatov.

Vseh predlogov je trenutno 39. Večina jih je bolj specifične narave in niso zanimivi za širšo populacijo igralcev. Trenutno je še najbolj vprašljivo glasovanje Slovenije pri predlogu o vidnosti vseh partij na strežniku z zamikom 5 potez (*). Vaša mnenja so več kot dobrodošla.

 

{jcomments on}

 
Jernej Pirš je novi slovenski dopisni mednarodni mojster PDF Natisni E-pošta
Prispeval Danilo Korže   

 

Z zmago na nemškem mednarodnem turnirju Germany Candidate Master 03-A  je Jernej Pirš osvojil svoj drugi bal IM ter postal s tem dopisni mednarodni mojster. Po daljšem času je tako Slovenija spet dobila novega mednarodnega tituliranega igralca.

 

Jernej je že pred tem osvojil nižja naslova CCE in CCM, zdaj pa s svojim ratingom (ta je trenutno preko 2400 točk ICCF) že trka na vrata prve slovenske deseterice. Trenutno igra tudi v finalu tristopenjskega mednarodnega turnirja LIPEAD, kjer se bori za eno od prvih treh mest, zmago pa ima že tudi zagotovljeno na turnirju Malcolm Peltz Memorial, kjer bi sicer osvojil še en bal IM, a ga več ne bo potreboval.

 

Tako imamo trenutno v Sloveniji dopisno aktivne 3 velemojstre (GM), 5 višjih mednarodnih mojstrov (SIM) ter osem mednarodnih mojstrov (IM).

 

Jernej je sin bolj znanega očeta Matjaža, ki je velemojster dopisnega šaha ICCF, a igra na nemški rating listi. Tako kot oče tudi sin Jernej že več let dela in živi v Nemčiji, a je ostal zaenkrat zvest slovenski dopisni zvezi. Čestitamo Jerneju in mu želimo še več dopisnih šahovskih uspehov. Glede na njegovo mladost so pred njim še mnogi dobri rezultati.

 

 

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 9 od 93

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.