Klemen Šivic je višji medarodni mojster! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Pred kratkim nas je z novim uspehom razveselil Klemen Šivic, ki je na kandidatskem turnirju za svetovno prvenstvo delil prvo mesto in s tem uspehom osvojil tudi svojo drugo SIM normo. Tako je Slovenija dobila novega višjega mednarodnega mojstra v dopisnem šahu.

 

TURNIR KANDIDATOV

 

Žal pa ta rezultat ni zadostoval za uvrstitev v finale svetovnega prvenstva. Na delitvi prvega mesta se je znašlo kar 5 igralcev, Klemnu pa je minimalnih 0,25 točk Sonneborna preprečilo napredovanje.

Klemen Šivic je več kot očitno mož za velike dosežke. Prvo SIM normo je dosegel pred leti, ko je za nepoznavalce tako presenetljivo zmagal v finalu svetovnega pokala. Na turnirju je imel med vsemi sodelujočimi najnižji rating, na koncu pa je suvereno postal zmagovalec. Pri tem je v pravi lepotici turnirja premagal velemojstra Leonarda Ljubičića, ki je dve leti za tem postal 28. svetovni prvak. Tudi ta tabela si zasluži ponovno objavo:

 

FINALE XV. SVETOVNEGA POKALA

 

Klemen Šivic je vsestranski šahist. Je odličen igralec in mojstrski kandidat v rednem šahu ter mednarodni mojster problemskega šaha. Po poklicu je doktor matematike in deluje kot docent na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani.

 

 

 
Borut Komarica je 21. državni prvak PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Letošnji državni prvak v dopisnem šahu je postal Borut Komarica iz Ljubljane. Do konca prvenstva sta sicer preostali še dve nedokončani partiji, vendar je na vrhu že vse odločeno. Zmagovalec je zbral 9,5 točke iz 13 partij. Prav toliko je na koncu imel tudi drugo uvrščeni Ladislav Lendero, tako da je o prvaku odločal drugi kriterij. Pokal za tretje mesto je osvojil veteran naših državnih prvenstev Marjan Veček z 9 točkami, ki je prav tako po drugem kriteriju prehitel četrtega Boštjana Benka.

 

21. DP – TABELA

 

Sledijo: Denis Šoštarič, Slavko Žunkovič, Andrej Kavc, Miran Zupe, Janko Potrata, Zdravko Savič, Ivan Rihtarič, Ljubiša Malbašič, Peter Černe in Alojz Savšek.

 

 

Novi državni prvak Borut Komarica je bil rojen leta 1970 v Slovenj Gradcu. Po poklicu je policist, ki je v nekem trenutku začutil, da v življenju obstaja ogromno lepih stvari ob katerih se počuti srečnega in izpolnjenega in je svojo osnovno kariero zaključil. Mladost je preživljal na Koroškem, v delavski družini, kjer se je že v mladih letih spoznaval s šahovskim svetom, saj je bil njegov oče Herbert zagrizen šahist, član lokalnega šahovskega kluba Fužinar. Pot ga je nato vodila v prvi šahovski krožek na OŠ Prežihovega Voranca v Ravnah na Koroškem. Šah je pravzaprav družinska tradicija, saj ga je dobro igral že Borutov dedek Ivan, katerega je z novimi znanji oboroženi Borut začel kmalu premagovati.

 

Prva tekmovanja v dopisnem šahu so potekala pod mentorstvom lokalnega FIDE mojstra Danila Peruša. Rezultati so bili solidni, kljub temu, da je imel nasproti močno konkurenco z računalniki do zob oboroženih nasprotnikov. Pri dopisni igri je uporabljal lastno znanje in očetove nasvete. Sledil je nekajletni šahovski premor in ker človek šaha ne pozabi, prej ali slej pride trenutek, ko ga začne močno pogrešati … Začel je igrati na spletnem strežniku in uporabljati računalniško tehnologijo. Znanje je pridobival od GM Danila Koržeta, kateremu je neskončno hvaležen za nesebično pomoč in vse pridobljeno znanje. V dopisni igri je hitro napredoval, osvojil naslov dopisnega mojstra in letos še naslov 21. državnega prvaka Slovenije.

 

Borut se na tej točki ne namerava ustaviti. Za prihodnost ima velike načrte. Močno si želi pridobiti nova znanja in jih uporabiti za pot med vrhunske dopisne šahiste.

 
Začetek 23. državnega prvenstva PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Na strežniku ICCF je že tabela 23. državnega prvenstva v dopisnem šahu:

 

23. DP – TABELA

 

Uradni začetek turnirja je 15. oktober. Največja novost letošnjega prvenstva je nov sistem za kontrolo porabljenega časa, tako imenovani Triple Block System. Skupni čas (obeh igralcev) za razmišljanje je 700 dni, kar pomeni, da bo zadnja partija na turnirju končana najkasneje okrog 15. 9. 2021. Sistemu smo tudi tokrat dodali varovalko, da razpoložljiv čas za razmislek za posamezno potezo nikoli ne more biti manjši od 3 dni. Tukaj gre za korekcijo razpisnih pogojev, ker nastavitev krajšega minimalnega časa na strežniku ni možna. Podroben opis sistema najdete v članku Triple Block sistem (Pozor: Razlika glede na sliko  v članku je 700 dni skupnega časa in le 5 dni dodatka za posamezno potezo).

 

 

Na letošnjem državnem prvenstvu nastopa 11 igralcev. Glede na izhodiščni rating (2392) je prvi favorit mojster Janko Potrata, nikakor pa ne smemo pozabiti na povratnika Cirila Peterca (2374), trenutnega državnega prvaka Boruta Komarico (2339) ter OTB mednarodnega mojstra Mirana Zupeta (2311). Nadvse pa smo veseli, da se prvenstva udeležuje tudi legenda slovenskega dopisnega šaha, mednarodni mojster Janko Bohak, ki bo letos dopolnil 84 let.

 

 
SLOCORR 2019 v slikah PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Še več fotografij najdete na povezavi: TUKAJ.

 

Nagrad in priznanj za polno mizo je čakalo, da pridejo v roke tistih, ki so si jih v preteklem letu zaslužili. Še prej pa smo morali opraviti s formalnim delom seje.

 

Udeleženci srečanja so z vprašanji in svežimi idejami sodelovali v razpravi.

 

Člani Sveta za dopisni šah smo podali poročila o delu v preteklem letu. V posebni točki je pogovor tekel tudi o novostih na področju računalniške šahovske tehnologije.

 

 Aleš Malnar je prejel priznanje za osvojitev naslova mednarodnega mojstra. Naslov mednarodnega mojstra sta si prislužila še Niko Praznik in Marko Coklin, Viktor Jemec pa je postal višji mednarodni mojster. Novi mojstri dopisnega šaha so: Igor Kos, Janko Potrata, Blaž Bratovič in Borut Komarica. Dušan Leben, Boštjan Benko, Marijan Šeško pa so postali eksperti dopisnega šaha.

 

Novi 21. državni prvak v dopisnem šahu je postal Borut Komarica, drugouvrščeni pa je Ladislav Lendero. Na srečanju sta prejela spominska pokala. Tretji je Marjan Veček, ki se srečanja ni udeležil. Ob tej priliki smo razpisali že 23. državno prvenstvo, pri katerem bomo uporabili triple block sistem časovne kontrole.

 

 Najbolj zagrizeni smo odigrali turnir v pospešenem šahu.

 Rezultate najdete TUKAJ

 

 

 
Slovenci na rating listi 2019/4 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Slovenski del rating liste od zadnjega obračuna ni doživel posebnih sprememb. Najboljši je še vedno Aleš Borštnik, ki je trenutno 11. na svetu in le vprašanje časa je, kdaj se bo zavihtel med najboljšo svetovno deseterico. Sicer pa je v slovenskem delu opazen rahel trend naraščanja v svetovnem merilu, kar je zelo dobra novica. Imamo 2 igralca med najboljših 20, 3 med 50, 4 med 100, 13 med 500 ... Za malo Slovenijo izjemno dobro izhodišče. Na svetovni lestvici je 5224 trenutno aktivnih igralcev od tega 55 Slovencev.

V šahu 960 smo še boljši. Darko Babič je drugi na svetu, med deseterico pa imamo kar 3 igralce. Na svetovni lestvici je 108 igralcev od tega 5 Slovencev.

 

 

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 3 od 100

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.