Kongres ICCF - Vilna 2019 – 6. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Končni povzetek

 

Litvanci so se izjemno potrudili in organizirali kongres za čisto desetko. Eden najboljših kongresov doslej, ki bo meni in verjetno mnogim drugim ostal v lepem spominu.

 

Fasada v Kaunasu. Katera bo naslednja poteza belega?

 

Pomebne informacije za naše igralce:

  • Staremu vodstvu smo podaljšali mandat za naslednja 4 leta.
  • Medalje za osvojene mednarodne naslove so prejeli: Viktor Jemec (SIM), Niko Praznik, Marko Coklin in Aleš Malnar (IM). Trije igralci so osvojili naslov CCM, pet pa CCE. Nekaj igralcev je prejelo priznanja za uvrstitve na evropskih in nemških turnirjih.
  • Ukinjena so mednarodna tekmovanja za ženske. Veteranski turnirji ostajajo.
  • Sprejeto je bilo pojasnilo, kako pravilno reklamirati zmago v partiji, ki gre v oceno. Potrebno je priložiti nekaj solidnih analiz in spremnega besedila.
  • Konzultacije med igralci v isti ekipi so zdaj uradno dovoljene.
  • Možna bo reklamacija rezultata na osnovi 7-figurnih končnic na isti način kot je zdaj veljalo za 6-figurne.
  • Igralec si bo lahko na vseh tekmovanjih sam vključil opcijo pogojnih potez v eni liniji.
  • Predtekmovanje za 21. olimpijado se začne januarja 2020, naslednji cikel evropskega ekipnega prvenstva pa ne pred junijem 2020.

 

 

 
Kongres ICCF - Vilna 2019 – 5. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Tretji dan kongresa

 

Zadnji dan kongresa smo začeli s poročili o 'ostalih' turnirjih, nadaljevali pa s poročilom komisije za pravila. Sprejeli smo vse predloge s kozmetičnimi popravki pravilnikov. 

 

Predlog št. 21: Opravičljiv odstop s turnirja bi moral potrditi nacionalni delegat. Predlog ni bil sprejet, ker ne pokriva vseh situacij. 

Predlog št. 24: Če nasprotnik preneha z igro in gre naša partija v oceno, moramo v primeru, da reklamiramo zmago priložiti tudi dovolj dobre analize, ki dokazujejo, da vemo zakaj je partija dobljena. Zahteva se dokaj resno pojasnilo v besedilu z navedbo najvažnejših variant oziroma plana igre. Nikakor ni dovolj, da zgolj napišemo npr.: "Partija je zame dobljena" ali "Stockfich kaže 3,5" ali "Imam 2 kmeta več" ... 

 

V primeru, da svojih analiz ne podamo, se šteje, da reklamiramo remi. Predlog je bil sprejet.

Predlog št. 27: Pred meseci je komisar ICCF za pravila objavil, da so konzultacije o partijah med igralci in kapetanom znotraj iste ekipe v nasprotju s pravili in celo v nasprotju z etičnim kodeksom. Nemški delegat Busemann predlaga, da naj bi bile v bodoče tovrstne konzultacije sprejemljive. Predlog je bil sprejet.

 

 

Popoldanski del začenjamo z drugim krogom volitev za svetovnega turnirskega direktorja. Tokrat je prepričljivo z 28 : 18 zmagal Francoz Frank Geider, ki tako ostaja na svoji poziciji.

 

Predlog št. 19: Omogoči se reklamacija rezultata v 7-figurnih končnicah, tako kot trenutno že velja in deluje za 6-figurne. Obstaja tudi predlog št. 23, ki omejuje reklamacijo zmage v 6 in 7 figurnih končnicah, s tem da je zmaga dosegljiva v 100 ali manj potezah. Sprejeli smo predlog 19, zavrnili pa 23. To pomeni, da bo po novem možna reklamacija za 7-figurne končnice na isti način kot ta trenutek že velja za 6-figurne.

 

 

Predlog št. 41: Igralec bi se lahko sam odločil ali bo na določenem turnirju uporabljal pogojne poteze z enostavno nastavitvijo ustrezne opcije. Predlog sprejet.

 

Delovni del kongresa končujemo s poročili sodniške in disciplinske komisije. Za leto 2021 je predvidena serija jubilejnih turnirjev ob 70-letnici ICCF (turnir svetovnih prvakov, igralcev z ratingom > 2640, z ratingom > 2600, z ratingom > 2550, turnir za funkcionarje ICCF, velika odprta mednarodna turnirja v standardnem in 960 šahu). Naslednji kongres ICCF bo 16.-20. avgusta, 2020, v Glasgowu na Škotskem (hotel Hilton). 

Na hitropoteznem turnirju sem v letos močni konkurenci domačih in ICCF igralcev zasedel solidno 8. mesto med 30 nastopajočimi.

 
Kongres ICCF - Vilna 2019 – 4. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Drugi dan kongresa

 

Začeli smo s predlogi, ki se tičejo spletnega strežnika. Ker gre za drobne popravke,  izboljšave ter finančni plan, vas ne bom utrujal s podrobnostmi. Poslušali smo tudi poročilo direktorja za marketing. Gerhard Binder se po 25 letih umika s funkcije komisarja za rating. Predvideva se nekakšna združitev funkcij kvalifikacijskega komisarja (norme in naslovi) ter komisarja za rating. Skupno dejavnost naj bi v prihodnje vodil Nemec Uwe Staroske. Zdaj pa dva pomembna predloga:

Predlog št. 35: Zmagovalci turnirja kategorije 11+ naj bi avtomatično osvojili GM normo.

 

Predlog št. 38: Trenutno je za osvojitev GM norme potreben performance 2600. Predlaga se znižanje na 2560.

 

Oba predloga sta bila zavrnjena z dokaj tesno večino. Oglasil sem se k razpravi in podal mnenje, da se lotevamo ad hoc reševanja posledic, medtem ko so pravi problemi drugje (neustrezna rating formula, enormno naraščanje števila remijev). Rating formula bo v naslednjem obdobju doživela spremembe, pogrešam pa pogovarjanje in 'brain storming' glede problema remijev. Pri obeh predlogih sem glasoval proti.

 

 

 

 

Poročilo direktorja evropske cone je bilo statistične narave z opisom trenutnega stanja. Nič novega, torej.

 

Predlog št. 40.: Eliminira se ICCF conski sistem. Sistem brez con. Vsa obstoječa tekmovanja bi ostala tudi v naprej. Torej tudi vsa evropska prvenstva.

Predlog št. 37.: Priključitev cone 4 (Afrika/Azija) k svetovni coni. Na ta način bi imel ICCF dve coni, evropsko in svetovno.

 

za nadaljevanje branja kliknite 'več ...' (spodaj) 

Več ...
 
Kongres ICCF - Vilna 2019 – 3. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Prvi dan kongresa

 

Z večernim druženjem začel že 48. kongres mednarodne zveze za dopisni šah. Uradna otvoritev je bila danes. Prireditelji so se izjemno potrudili in že zdaj lahko rečem, da je organizacija na zelo visokem nivoju. Začeli smo z uvodnimi pozdravi ter z nastopom umetniške skupine, ki nam je na prisrčen način predstavila litvansko ljudsko glasbo in plese.

 

Prizorišče kongresa hotel Artis Vilna

Z obžalovanjem smo sprejeli neprijetno novico, da sta kar dva funkcionarja ICCF na poti v Vilno hudo zbolela in pristala v bolnišnici. Tako bo letošnji kongres potekal brez generalnega sekretarja Millstona ter Binderja, ki je komisar za obračun ratinga.

 

Sledila je podelitev priznanj. Svetovni prvak Rus Aleksandr Dronov je prejel velik pokal za trojno svetovno krono, Anglež Richard Hall zlato priznanje Bertl von Massow za 15 let dela v ICCF, igralci Nemčije pa zlate medalje za zmago na nedavno končani 20. olimpijadi.  Sledile so podelitve nagrad za osvojitev mednarodnih naslovov po posameznih državah. Naši igralci so osvojili naslednje naslove:

Viktor Jemec – višji mednarodni mojster

Niko Praznik – mednarodni mojster

Marko Coklin – mednarodni mojster

Aleš Malnar – mednarodni mojster

 

Iskrene čestitke!

za nadaljevanje branja kliknite 'več ...' (spodaj)

Več ...
 
Končana je 20. olimpijada PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Slovenija peta, Borštniku velemojstrska norma!

 

Končan je finale 20. dopisne olimpijade. Slovenija je znova dosegla lepo uvrstitev, čeprav je tokrat ostala brez medalje.

 

 

TABELE

 

Na prvih treh mestih so tokrat naši večni konkurenti: Nemci, Rusi in Španci. Belorusija na četrtem mestu pa je presenečenje, saj od ekipe s predzadnjim povprečnim ratingom tako vrhunske uvrstitve nismo pričakovali.

 

Naši so nastopili v postavi: Aleš Borštnik 7(12); Danilo Korže 6; Milan Horvat 5,5; Klemen Šivic 6; Anton Čopar 6,5; Darko Babič 6. Naš najboljši Aleš Borštnik je med svetovno elito na prvi deski zasedel sijajno drugo mesto takoj za trikratnim svetovnim prvakom Dronovom. S tem rezultatom, ki najbrž pomeni vrhunec njegove dosedanje kariere, je osvojil tudi svojo peto velemojstrsko normo.

 

Čestitke Alešu in celotni ekipi!

 

 

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 5 od 100

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.