Svetovni ekipni pokal PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Slovenija je udeležbo v tem tekmovanju odpovedala!

Razlog: bistveno premalo prijavljenih igralcev.

 

Nacionalna ekipa šteje 20 članov

 

Pred nami je novo svetovno tekmovanje za nacionalne ali mednacionalne ekipe na 20 deskah. Manjše države članice se lahko združijo v regije in nastopijo s skupno ekipo. Tekmovanje bo potekalo na izpadanje v treh ali štirih krogih. Posamezni krog tekmovanja traja eno leto.

 

Začetek: 1. avgust 2021

Igralni čas: Triple Block – 302 dni (161 dni po igralcu)

Originalni razpis: na spletni strani ICCF

 

V prvem krogu se lahko pomeri več ekip v skupini. V nadaljnje tekmovanje se uvrsti zmagovalec skupine, kjer so prvi kriterij match točke.

 

Po sklepu SDŠ bo Slovenija nastopila s samostojno ekipo in to le v primeru, da se bo za nastop prijavilo najmanj 20 igralcev. Poseben pogoj za nastop v ekipi Slovenije je rating ICCF ali FIDE vsaj 2100 točk. Nastopajoči se morajo zavedati, da gre za izjemno hiter tempo igranja (161 dni za celo partijo, brez dodatnega dopusta) ter da bodo v prvem krogu morda igrali 4 ali celo 6 partij.

 

Prijave za sodelovanje v ekipi Slovenije pošljite na email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. najkasneje do 20. junija 2021.

 

 
Funkcionarji prekinili pot k zlati medalji PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Zakaj Slovenija ni smela dokončati odločilne partije?

 

Srebrna medalja z evropskega ekipnega prvenstva je izjemno velik uspeh za slovenski dopisni šah. Če bi na koncu imeli le kanček sreče ali pa bi bilo kanček več poštenja na drugi strani, bi slovenska reprezentanca postala evropski prvak ...

 

10. ekipno prvenstvo Evrope v dopisnem šahu bo ostalo v analih predvsem po nenavadnem zaključku. Po skoraj 4 letih igranja, se je nekaj zadnjih mesecev igrala le še partija na 7. deski med našimi in Romuni. Niko Praznik se je dolgo trudil in skoraj mu je že uspelo, da bi zlomil odpor svojega nasprotnika. V primeru zmage bi naslov evropskega prvaka in zlata medalja pripadla Sloveniji.

 

Toda, glej čudo, za katerega težko verjamemo, da se je zgodilo slučajno. Tik preden bi lahko beli potegnil 104. Le6 z lepo pozicijsko prednostjo ob kmetu viška, so evropski funkcionarji partijo prekinili in jo dali v oceno. Izgovor je bil, da partija že predolgo traja in zavira začetek naslednjega ciklusa … Kaj takega se je zgodilo prvič v zgodovini evropskih prvenstev. Kdo vse stoji v ozadju sporne odločitve, da se za 'zeleno mizo' odloči rezultat partije, ki odloča o naslovu evropskega prvaka, lahko samo ugibamo. Partija se je končala z remijem, Slovenija pa je osvojila 'samo' srebrno medaljo.

 

Niko Praznik (SLO) - Adrian Tofan (ROM)

Partija je bila prekinjena po 103. potezi črnega in ocenjena za remi!

 

Da bi bila mera polna, ocenjevalec ni upošteval pozicijskih elementov v nedokončani partiji, ampak se je zadovoljil z oceno računalniškega programa, ki pa na dolgi rok ne vidi ničesar. Če bi se ta ista pozicija ocenjevala leta nazaj, ko šahovski programi še niso tako dominirali, bi obveljala zdrava človeška pamet in tudi ocena. In ta bi težko bila kaj drugega kot zmaga za belega.

 
Slovenija druga v Evropi! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Nov izjemen uspeh slovenskega dopisnega šaha!

 

Slovenska reprezentanca v dopisnem šahu je dosegla izjemen mednarodni uspeh. Na 10. ekipnem prvenstvu Evrope je osvojila drugo mesto in srebrno medaljo. Naši igralci na vseh velikih tekmovanjih vedno znova dokazujejo, da sodijo v sam evropski in svetovni vrh.

 

 

TABELE ICCF

 

Evropski prvaki so postali Nemci, ki so na koncu osvojili le pol točke več od naših. Bron je pripadel Italiji z enakim točkovnim izkupičkom, vendar je bila Slovenija boljša po meč točkah. Naši igralci so v neposrednem dvoboju premagali nove evropske prvake s 4,5 : 3,5. Za našimi igralci so zaostale tako velika Rusija, Španija, Francija, Anglija in ostale države, ki imajo vsaj desetkrat več dopisnih šahistov ter veliko boljše finančne in tehnične pogoje za razvoj dopisnega šaha. Evropski kolegi se upravičeno čudijo – mala Slovenija, ki ima le dobrih 50 aktivnih igralcev, premaguje evropske in svetovne velesile ter redno osvaja medalje na največjih tekmovanjih.

 

Za Slovenijo so na tem evropskem prvenstvu nastopili: Danilo Korže, Aleš Borštnik, Anton Čopar, Darko Babič, Milan Horvat, Marko Coklin, Niko Praznik in Klemen Sorčnik. Kapetan ekipe je bil Aleš Borštnik.

 

Ob velikem slavju slovenskega dopisnega šaha, pa je treba zapisati, da smo si tokrat zaslužili še veliko več. O zakulisnem dogajanju na tokratnem prvenstvu več v naslednjih prispevkih in komentarjih. Našim igralcem pa gredo velike čestitke za pošteno in borbeno igro!

 

 
Slovenska ekipa za dvoboj z Američani PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Izbrana je slovenska ekipa, ki nas bo zastopala v povratnem dvoboju proti Američanom. Zdaj so na vrsti nasprotniki, da postavijo po ratingu primerljivo postavo. Čez kakšnih 10 dni bo dvoboj že na spletnem strežniku.

 

V slovenski reprezentanci bo tokrat  še kot gost na 7. deski nastopil grški IM Nikolaos Ntirlis, ki živi in dela na Štajerskem. Trenutno že poteka administrativni postopek za njegov prestop v slovensko nacionalno zvezo.

 

 

 
Prijateljski dvoboj ZDA - Slovenija 2021 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vabilo

 

Po porazu, ki so ga doživeli Američani v zadnjem dvoboju proti Sloveniji (22:28), so nam zelo hitro ponudili povratno srečanje. Mi smo vrženo rokavico pobrali in tako je pred nami nov prijateljski dvoboj. Začetek je predviden za konec junija. Igralni čas bo tokrat klasičen - 50 dni za vsakih 10 potez. Vsak nastopajoči se bo z nasprotnikom pomeril v dveh partijah. Na prvi deski slovenske ekipe bo nastopil velemojster Jernej Šivic (2575).

 

Vsi, ki želite nastopiti za reprezentanco Slovenije, se najkasneje do 10. 5. 2021 prijavite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

  

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 4 od 108

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.