Državni prvak pripoveduje I. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

IGOR KOS – 18. prvak Slovenije v dopisnem šahu

 

Na 18. državnem prvenstvu v dopisnem šahu je zmagal Igor Kos, ki si je bogato znanje in izkušnje pridobival pri igranju rednega šaha. Je mojstrski kandidat in član ŠD Radenska – Pomgrad iz Murske Sobote. Igor pripoveduje o svojih šahovskih začetkih:

 

TABELA 18. DRŽAVNEGA PRVENSTVA

 

 

Rojen v Murski Soboti 27. 12. 1959.

 

S šahovsko igro sem se spoznal že v zgodnjih otroških letih, kar je razumljivo, saj je bil moj oče Alojz v obdobju od leta 1951 do konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja vodilni pomurski šahist.

 

V osnovnošolskih letih sem dajal prednost treningu ostalih športov, predvsem košarki, rokometu in nogometu, pa tudi judu, saj se kljub temu, da sem bil od šestega razreda naprej prepričljivi prvak šole, na regijskih prvenstvih, tako posamičnih kot ekipnih, iz različnih razlogov nisem uspel kvalificirati na republiški finale, drugih tekmovanj za mlade v šahu pa takrat v pomurski regiji ni bilo.

 

Resneje sem začel spoznavati igro na 64 črno-belih poljih šele v prvem letniku soboške gimnazije, ko sem začel študirati šahovsko literaturo. Oče je imel naročeno revijo Šahovski glasnik, ki je izhajala mesečno v Zagrebu. Temeljito sem preštudiral vsako celotno številko, vključno z reševanjem problemov, in so mi v njem najbolj ostale v spominu dolge analize partij, ki jih je objavljal legendarni Vladimir Vukovič. Kupil sem tudi večino njegovih knjig, še največ sem se naučil iz knjige Od Steinitza do Botvinika. Podobno pomembna za moje razumevanje skrivnosti šahovske igre je bila tudi knjiga Janeza Stupice Šah skozi stoletja. Močno sta name vplivali še dve knjigi. Prva je bila Pol stoletja ob šahovnici avtorja Milana Vidmarja, katere branje je predstavljalo vrhunski estetski užitek in komentarji partij so bili res nekaj posebnega. Drugo z naslovom Za šahovsku krunu Spaski - Fišer pa je napisal Petar Trifunovič in so me še bolj kot Fischerjeve borbene partije, ki je bil sicer v tistih letih moj absolutni šahovski idol, navdušile partije Spaskega, ki je v mladih letih igral šah z veliko domišljije.

 

 
Nova rating lista PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

 
SLOCORR 2016 - Zapisnik seje PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Zapisnik seje zbora

Poročilo predsednika

Poročilo delegata ICCF

Nova formula za obračun časa pri ICCF

 

 

Na volilnem zboru dopisnih šahistov Slovenije je bilo izvoljeno novo vodstvo z naslednjimi zadolžitvami:

Danilo Korže: predsednik, vodenje Sveta za dopisni šah, organizacija in sojenje domačih turnirjev, organizacija in sojenje turnirjev mednarodnega ranga, prijavljanje igralcev v sistem ICCF in njihovo uvodno seznanjanje, poročila in administracija v zvezi z delovanjem dopisne zveze.

Aleš Borštnik: selektor reprezentanc, spremljanje reprezentančnega koledarja, določanje prioritet in tekmovalnih ciljev, določanje kapetanov in igralcev za ekipne nastope in tempiranje razpoložljivosti igralcev, spremljanje napredka posameznih igralcev in delovanja posameznih selekcij, pomoč kapetanom po potrebi, predlaganje igralcev za nastop na memorialih, dogovarjanje za mednarodne dvoboje.

Marjan Šemrl: delegat pri ICCF, udeležba na kongresih ICCF, stiki in korespondenca s funkcionarji ICCF in ostalimi delegati, dogovarjanje za mednarodne dvoboje in nastope na memorialih, skrb za delovanje naše zveze in igralcev skladno s pravili ICCF, pisanje člankov za spletno stran in Facebook, pisanje in urejanje rubrike v Šahovski misli, promoviranje dopisnega šaha med igralci OTB.

Milan Horvat: spremljanje nove programske tehnologije (motorji, vmesniki, baze …), uvajanje nove tehnologije v slovenski dopisni šah, pridobivanje in komuniciranje z morebitnimi sponzorji.

Gregor Vohl: administracija spletnega portala, prenova spletnega portala, sojenje domačih dopisnih turnirjev.

 

 
Črna na Koroškem - fotozgodba PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

V Črni na Koroškem smo se dopisni šahisti dobro imeli.

Bilo je pestro, delovno, zabavno in poučno!

 

Po precej dolgi poti je prijalo okrepčilo v kava baru Urška.

 

Letno sejo smo imeli v prekrasnem ambientu poročne dvorane Občine Črna.

 

 
Črna na Koroškem - ZAHVALA PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Dopisni šahisti smo se v Črni počutili kot kralji!


Velika zahvala gre pokrovitelju Občini Črna, županji Romani Lesjak in organizatorju, ki mu ne zmanjka idej, Mitji Pranjiču! 

 

 

 

 

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 4 od 84

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.