Kongres ICCF – Llandudno 2018 – 6. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

Zaključno poročilo

 

Kongres ICCF 2018 je uspešno pod streho, zato je čas, da naredimo povzetek:

 

 

 

 • Organizator - dopisna zveza Walesa se je zelo potrudil, da je bilo vse tako kot mora biti. Zaslužijo si vse pohvale za odlično organizacijo.
 • Lokacija je izjemno atraktivna. Turistični kraj, ki ima za njihove razmere prelepo obalo in zanimivo okolico. Potovanje do mesteca Llandudno sicer ni najbolj enostavno, toda ko prideš tja, je trud vsekakor poplačan.
 • Letošnji kongres je morda vsebinsko najbolj šibek od vseh 10, ki sem se jih doslej udeležil. Težko bi našel zares pomemben sklep, ki je bil sprejet. Še največ prahu je dvigala ideja o vidnosti vseh partij z zamikom 5 potez, ki pa je bila z veliko večino zavrnjena. Celotni pregled glasovanja lahko vidite: TUKAJ.
 • Prejeli smo medalje in priznanja za dosežke v zadnjem letu. Povsem nepričakovano se mi je ponudila prilika, da sem zagotovil medalje tudi za slovenske igralce, ki so doslej osvajali naslove CCE in CCM.
 • Ponujena imamo prijateljska dvoboja proti Švedski in Danski.
 • Opravil sem nekaj neformalnih pogovorov z zanimivimi sogovorniki, prišel do nekaterih novih znanj ter kontaktov za sodelovanje v prihodnosti.
 • Naslednji kongres bo leta 2019 v Litvi (Vilna), ki obeta nekoliko več dogajanja, saj se izteče 4-letni volilni ciklus.

 

 {jcomments on}

 
Kongres ICCF – Llandudno 2018 – 5. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Tretji dan kongresa

 

Za začetek imam nadvse prijetno novico. Gospod Uwe Staroske, ki je pri ICCF komisar za potrjevanje naslovov, mi je uspel zagotoviti brezplačne medalje za igralce, ki so osvojili naslov CCE ali CCM. To velja za vse nosilce naslovov ne glede na obdobje, ko so naslov osvojili. Noooo, medalj najbrž ne bo dovolj ravno za vse ... toda vsi, ki si jih tako močno želite imeti, da se boste udeležili podelitve v okviru našega srečanja SLO CORR 2018, jih boste zanesljivo prejeli. Letošnje srečanje bo po vsej verjetnosti v soboto, 15. septembra, v ljubljanskem Šahovskem domu.

 

 

Nikar me ne sprašujte po rezultatih včerajšnjega 'blitz' turnirja. Pravzaprav ni bil pričakovani blitz ampak neka zoprna 7'+3'' pospešena varianta. Končno 6. mesto v slabi konkurenci ni ravno rezultat za anale ... Mimogrede, tudi Danska bi igrala z nami prijateljski dvoboj. Ničesar nisem obljubljal ...

 

Začenjamo s predlogi, da bi najboljši z veteranskega pokala dobili avtomatske naslove in kvalifikacije na turnir kandidatov oziroma polfinale svetovnega pokala. Predlogi so bili vsi po vrsti zavrnjeni.  Tudi zmagovalec svetovnega pokala v šahu 960 ne bo več dobil norme za nastop na turnirju kandidatov. Na večstopenjskih mednarodnih turnirjih bodo veljala milejša pravila za osvajanje norm v smislu, da morajo biti udeleženci iz več nacionalnih federacij.  Za dopisni šah po redni pošti se zaradi redkejšega praznjenja poštnih nabiralnikov s strani pošte poveča čas za razmišljanje iz 30/10 na 40/10. Sprejeli smo nekaj tehničnih popravkov igralnega pravilnika.

 

Cona 4 (Afrika + Azija) ima tudi lastni spletni strežnik, ki omogoča brezplačno igranje igralcem iz revnejših držav. Predlog, da bi se en turnir letno  brezplačno ratingiral, je bil zavrnjen. Prav tako smo zavrnili skrajšanje časa na 30/10 na veteranskem svetovnem pokalu. Potrdili smo osnutek generalnega pravilnika ICCF dopisnega šaha: ICCF LAWS OF CORRESPONDENCE CHESS.

 

V nadaljevanju smo poslušali poročila komisij, odborov, direktorjev posameznih con ... Vsa poročila najdete na POVEZAVI. V nadaljevanju bom iz tega sklopa omenil le stvari, ki so zanimive za naše igralce.

 

Več ...
 
Kongres ICCF – Llandudno 2018 – 4. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Drugi dan kongresa

 

Začenjamo s problemi, ki nastajajo pri novem načinu prijavljanja na uradne turnirje preko sistema Direct Entry. Nacionalne zveze naj bi imele na voljo avtomatizem, da prijave dokončno potrdijo ali zavrnejo. Trenutno se potrjevanje izvaja na zahtevo direktorja teh turnirjev (Tani). Predlog je bil zavrnjen. Sledilo je poročilo 'servisnega direktorja' (spletni strežnik) Austina Lockwooda. Predvideni proračun 20.000 € za leto 2019 smo potrdili. Predlog za uskladitev ICCF zbirke podatkov z uredbo GDPR je bil soglasno sprejet.

 

 kongresna dvorana

 

Odslej naj bi vsi igralci, ki bodo osvojili naslov CCE ali CCM brezplačno prejeli medalje (brez diplom) preko delegata, ki se bo udeležil kongresa. Na moje vprašanje, kaj je z že osvojenimi naslovi, sem dobil odgovor, da bo tudi za te možno naročiti medalje. Odslej bo turnirskim organizatorjem na voljo orodje, s katerim bodo lahko določili norme za posamezne igralce že pred vnosom v turnirsko tabelo.

 

Rating poročilo. 'Glicko' sistem v tem trenutku ni primeren za uvedbo. V naslednjem obdobju se bo nadaljevalo 'ICCF Elo' obdobje z možnimi manjšimi korekcijami predvsem na polju začetnega ratinga. Poročilo novega marketing direktorja (Russell Sherwood) je bilo zelo izčrpno in strokovno. Kako pridobiti nove igralce, kako jih obdržati ... Vse lepo in prav, toda to področje je tako vroč kostanj, da se skoraj vsako leto zamenja direktor za marketing, o rezultatih pa bi se dalo razpravljati. Predlagane nove turnirje za naslednje obdobje na povabilo smo potrdili. 

 

Mimogrede - vsa kongresna poročila so vam na voljo na tej povezavi.

 

Kongresni predlogi pa TUKAJ (obvezna prijava na ICCF strežnik).

 

Več ...
 
Kongres ICCF – Llandudno 2018 – 3. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Prvi dan kongresa

 

Na prizorišče kongresa sem prispel dan prej, tako da sem lahko zbral prve vtise o letošnjem gostitelju. Mesto Llandudno je izrazito turistično usmerjeno. Na dobrih treh km obale se nahaja več hotelov in turističnih objektov kot na celi slovenski obali. Turistov je ogromno pa čeprav se nihče ne kopa, morje je pač v tem času premrzlo.

 

Kongres smo začeli včeraj z neformalnim večernim družabnim srečanjem. Dobil sem ponudbo za prijateljski mednarodni dvoboj proti Švedski v letu 2019. Danes je bila na vrsti svečana otvoritev s kulturnim programom in govori pomembnih oseb. Nato je sledila podelitev priznanj. Slovenija ima novega višjega mednarodnega mojstra. To je postal Darko Babič. Novi mednarodni mojster pa je Jernej Pirš. Pomembna priznanja so prejeli Italijan Gianni Mastrojeni (častni član ICCF) ter Jason Bokar in Raymond Boger, ki sta dobila priznanji za dolgoletno delo v okviru ICCF. Sicer pa podelitve izgubljajo sijaj, ki so ga imele še pred leti. Najvišjih naslovov je vedno manj, ker jih je zaradi razmer (število remijev!) težko doseči. Veliko delegatov se kongresa ne udeleži in zato polovico priznanj prejmejo kar direktorji con. Se pa kongresa osebno udeleži kar dosti igralcev z naslovom CCM in CCE, kar podelitev pošteno razvleče. 

 

Prizorišče kongresa 2018 - Llandudno, hotel Imperial

 

Popoldanski del smo začeli s potrditvijo kongresnega zapisnika 2017. Mehika je postala nova članica ICCF. Poslušali smo poročilo novega finančnega direktorja Nizozemca Jana Vosselmana.

 

Več ...
 
Kongres ICCF – Llandudno 2018 – 2. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

Še dobrih 10 dni je do začetka letošnjega kongresa ICCF v Walesu. Gostitelj je Llandudno, obmorsko letoviško mesto z dobrimi 20.000 prebivalci in bogato zgodovino.

 

 

Zdaj so znani vsi letošnji kongresni predlogi in počasi se zaključuje tudi možnost predčasne opredelitve do posameznih predlogov. Sam sem se odločil, da bom pred glasovanjem poslušal še razprave na kongresu in potem glasoval. Izkušnje namreč kažejo, da včasih razprava pokaže povsem drugo sliko kot pa predlog na papirju.

 

Do originalne verzije posameznih predlogov imate dostop vsi dopisni šahisti po prijavi na spletno stran ICCF. V zgornjem delu menija izberete 'ICCF Congresses' in nato 'PROPOSALS' v vrstici za leto 2018.

 

V prvem članku smo obravnavali prvi del predlogov, kjer smo kot spornega opredelili predvsem tistega, ki predvideva vidnost vseh partij z zamikom 5 potez. Naknadno je prispelo še kakšnih 10 predlogov, od katerih je večina bolj formalne narave. Zanimivi pa so naslednji:

 • Veteranski svetovni pokal. Predlaga se skrajšanje časa za razmišljanje iz 10/40 na 10/30. Prosim za vaša mnenja!
 • Kongres ICCF 2019 naj bi bil v Vilni (Litva) od 18. do 22. 8. 2019.
 • Predvideva se vnaprej znani začetek velikih odprtih turnirjev v organizaciji ICCF. Ciklus bi bil na 4 leta:
  • Leto 1 (2019) – Svetovni pokal za veterane
  • Leto 2 (2020) – Svetovni pokal
  • Leto 3 (2021) – Svetovni pokal za veterane
  • Leto 4 (2022) - Turnir Webserver Open

 

{jcomments on}

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 8 od 93

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.