Memorial Antona Preinfalka PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Zmaga Avstrijcu, Slovenci v sredini

 

Po dveh letih se je končal turnir v spomin na velikana slovenskega dopisnega šaha Antona Preinfalka. Mednarodni mojster Preinfalk je igral dopisni šah v nekih drugih časih, ko je bilo razmišljanje z lastno glavo tisto, kar je bilo edino pomembno. 

 

IM Anton Preinfalk (1911-2011) ima edinstveno vlogo v slovenski šahovski zgodovini. Bil je odličen igralec (mojster), neutrudni šahovski organizator, mednarodni šahovski sodnik in svetovno znan sestavljalec šahovskih problemov. Umrl je leta 2011 v stotem letu starosti.

 

SPOMINSKI TURNIR – TABELA

 

Na turnirju je sodelovalo 15 igralcev, od tega 5 iz Slovenije. Zmagovalec je postal avstrijski velemojster Wolfgang Zugrav, ki je dosegel tri zmage in končnih 8,5 točke. Drugi je bil Rus Panitevsky in tretji Nizozemec Raijmaekers. Oba sta zbrala po 8 točk.

 

Najboljši slovenski igralci Milan Horvat, Marko Coklin in Anton Čopar so na koncu delili peto mesto s polovičnim izkupičkom 7 točk. Priložnost je odlično izkoristil Marko Coklin, ki je na turnirju osvojil normo za naslov mednarodnega mojstra.

 

 
II. Evropski pokal v šahu 960 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Slovenija je osvojila tretje mesto!

 

Slovenska reprezentanca je znova na evropskih stopničkah. Do konca drugega finala evropskega pokala je preostala le še ena nedokončana partija, ki pa ne odloča o ničemer več. Slovenija je tretja v Evropi! Na turnirju so zmagali Rusi pred Ukrajinci, večni abonenti na evropske in svetovne lovorike Nemci pa so še enkrat zaostali za 'malo' Slovenijo.

 

TURNIRSKE TABELE

 

 

Ta uspeh so dosegli naši prekaljeni igralci v tej šahovski zvrsti: Darko Babič 6 točk (10); Danilo Korže 5,5; Milan Horvat 4 in Franc Zajšek 5.

Čestitamo!

 

 

 
Srečanje dopisnih šahistov SLO CORR 2019 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Ljubljana, sobota, 14. september od 9:00 dalje

 

Spoštovani igralci in ljubitelji dopisnega šaha!

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na rednem letnem srečanju dopisnih šahistov Slovenije v ljubljanskem Šahovskem domu. Letos bo podeljeno veliko priznanj za dosežke v preteklem letu. Seznam nagrajencev ste prejeli po elektronski pošti.

 

Okvirni dnevni red:

09:00 - 10:00 - Zbiranje udeležencev in jutranja kavica,

10:00 - 12:30 - Seja in podelitev priznanj,                  

 1. Otvoritev in potrditev dnevnega reda
 2. Poročilo predsednika in selektorja reprezentance
 3. Poročilo delegata pri ICCF in novosti iz kongresa ICCF
 4. Podelitev priznanj za dosežke v preteklem letu
 5. Razpis 23. DP Slovenije v dopisnem šahu
 6. Predlogi in vprašanja
 7. Razno

12:30 - 13:00 - Kava, malica ...

13:00 - 15:30 - Hitropotezni turnir in druženje.

Letos nam žal ni uspelo pridobiti sponzorja, zato bodo vsi stroški vključno s kavo, pijačo in morebitno malico, v domeni udeležencev. Svojo udeležbo lahko potrdite na elektronski naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

 
Kongres ICCF - Vilna 2019 – 6. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Končni povzetek

 

Litvanci so se izjemno potrudili in organizirali kongres za čisto desetko. Eden najboljših kongresov doslej, ki bo meni in verjetno mnogim drugim ostal v lepem spominu.

 

Fasada v Kaunasu. Katera bo naslednja poteza belega?

 

Pomebne informacije za naše igralce:

 • Staremu vodstvu smo podaljšali mandat za naslednja 4 leta.
 • Medalje za osvojene mednarodne naslove so prejeli: Viktor Jemec (SIM), Niko Praznik, Marko Coklin in Aleš Malnar (IM). Trije igralci so osvojili naslov CCM, pet pa CCE. Nekaj igralcev je prejelo priznanja za uvrstitve na evropskih in nemških turnirjih.
 • Ukinjena so mednarodna tekmovanja za ženske. Veteranski turnirji ostajajo.
 • Sprejeto je bilo pojasnilo, kako pravilno reklamirati zmago v partiji, ki gre v oceno. Potrebno je priložiti nekaj solidnih analiz in spremnega besedila.
 • Konzultacije med igralci v isti ekipi so zdaj uradno dovoljene.
 • Možna bo reklamacija rezultata na osnovi 7-figurnih končnic na isti način kot je zdaj veljalo za 6-figurne.
 • Igralec si bo lahko na vseh tekmovanjih sam vključil opcijo pogojnih potez v eni liniji.
 • Predtekmovanje za 21. olimpijado se začne januarja 2020, naslednji cikel evropskega ekipnega prvenstva pa ne pred junijem 2020.

 

 

 
Kongres ICCF - Vilna 2019 – 5. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Tretji dan kongresa

 

Zadnji dan kongresa smo začeli s poročili o 'ostalih' turnirjih, nadaljevali pa s poročilom komisije za pravila. Sprejeli smo vse predloge s kozmetičnimi popravki pravilnikov. 

 

Predlog št. 21: Opravičljiv odstop s turnirja bi moral potrditi nacionalni delegat. Predlog ni bil sprejet, ker ne pokriva vseh situacij. 

Predlog št. 24: Če nasprotnik preneha z igro in gre naša partija v oceno, moramo v primeru, da reklamiramo zmago priložiti tudi dovolj dobre analize, ki dokazujejo, da vemo zakaj je partija dobljena. Zahteva se dokaj resno pojasnilo v besedilu z navedbo najvažnejših variant oziroma plana igre. Nikakor ni dovolj, da zgolj napišemo npr.: "Partija je zame dobljena" ali "Stockfich kaže 3,5" ali "Imam 2 kmeta več" ... 

 

V primeru, da svojih analiz ne podamo, se šteje, da reklamiramo remi. Predlog je bil sprejet.

Predlog št. 27: Pred meseci je komisar ICCF za pravila objavil, da so konzultacije o partijah med igralci in kapetanom znotraj iste ekipe v nasprotju s pravili in celo v nasprotju z etičnim kodeksom. Nemški delegat Busemann predlaga, da naj bi bile v bodoče tovrstne konzultacije sprejemljive. Predlog je bil sprejet.

 

 

Popoldanski del začenjamo z drugim krogom volitev za svetovnega turnirskega direktorja. Tokrat je prepričljivo z 28 : 18 zmagal Francoz Frank Geider, ki tako ostaja na svoji poziciji.

 

Predlog št. 19: Omogoči se reklamacija rezultata v 7-figurnih končnicah, tako kot trenutno že velja in deluje za 6-figurne. Obstaja tudi predlog št. 23, ki omejuje reklamacijo zmage v 6 in 7 figurnih končnicah, s tem da je zmaga dosegljiva v 100 ali manj potezah. Sprejeli smo predlog 19, zavrnili pa 23. To pomeni, da bo po novem možna reklamacija za 7-figurne končnice na isti način kot ta trenutek že velja za 6-figurne.

 

 

Predlog št. 41: Igralec bi se lahko sam odločil ali bo na določenem turnirju uporabljal pogojne poteze z enostavno nastavitvijo ustrezne opcije. Predlog sprejet.

 

Delovni del kongresa končujemo s poročili sodniške in disciplinske komisije. Za leto 2021 je predvidena serija jubilejnih turnirjev ob 70-letnici ICCF (turnir svetovnih prvakov, igralcev z ratingom > 2640, z ratingom > 2600, z ratingom > 2550, turnir za funkcionarje ICCF, velika odprta mednarodna turnirja v standardnem in 960 šahu). Naslednji kongres ICCF bo 16.-20. avgusta, 2020, v Glasgowu na Škotskem (hotel Hilton). 

Na hitropoteznem turnirju sem v letos močni konkurenci domačih in ICCF igralcev zasedel solidno 8. mesto med 30 nastopajočimi.

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 8 od 103

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.