Šah 960: Zlato ima velik sijaj! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Darko Babič peti na svetu!

 

Šah 960 je drugi naziv za Fischerjev naključni šah (ang. Fischer Random Chess), ker je vseh možnih začetnih postavitev ravno 960. To je različica šaha, ki si jo je izmislil Bobby Fischer in jo prvič predstavil svetu leta 1996 v argentinskem Buenos Airesu. Fischerjev cilj je bil ustvariti različico šaha, v kateri bi bili šahovska ustvarjalnost in nadarjenost pomembnejši od golega pomnjenja in analiziranja uvodnih potez. To je želel doseči z naključno začetno postavitvijo figur, zaradi česar postane pomnjenje uvodnih šahovskih zaporedij dosti manj uporabno. Tovrstni šah v svetu izredno pridobiva na popularnosti, zato ni nič čudnega, da je zašel tudi v dopisne vode.

 

Prvega evropskega ekipnega pokala se je udeležilo 9 ekip, ki po kvaliteti sodijo v najožji evropski in svetovni vrh: Nemčija, Rusija, Španija, Italija, Ukrajina, Anglija, Litva, Poljska in seveda Slovenija. Tekmovanje je potekalo na 4 deskah. Zaradi značilnosti šaha 960, ko bi lahko imel vodja belih figur v nekaterih postavitvah preveliko prednost, se je vsak igralec pomeril z istim nasprotnikom z enako začetno pozicijo v dveh partijah – v eni z belimi in v drugi s črnimi figurami.

Predtekmovanje je potekalo v dveh skupinah. Slovenska reprezentanca: Danilo Korže, Milan Horvat. Ivan Ravnik in Darko Babič je v svoji skupini zasedla drugo mesto za Nemčijo, a pred Poljsko in Anglijo. Iz druge skupine sta se v finale uvrstili Rusija in Litva. V finalu so se tako pomerile najboljše štiri ekipe. V slovenski ekipi je prezaposlenega Ivana Ravnika nadomestil velemojster Aleš Borštnik, ki je zaigral na prvi deski.

V finalu je slovenska reprezentanca zaigrala odlično. Premagala je vse tri svoje nasprotnike: Rusijo s 5:3, Nemčijo s 4,5:3,5 in Litvo kar s 6,5:1,5. Igralci na prvih treh deskah: Borštnik, Korže in Horvat so dosegli po 3,5 točke iz 6 partij, premočno pa je tehtnico na slovensko stran prevesil Darko Babič, ki je osvojil izjemnih 5,5 točke. Mednarodna zveza ICCF vodi posebej rating lestvico za disciplino šah 960. Na tej lestvici Darko Babič zaseda neverjetno peto mesto na svetu.

 

TABELA - PREDTEKMOVANJE

TABELA - FINALE

 

Slovenija je tako z veliko prednostjo osvojila zlato medaljo in naslov najboljše evropske ekipe v tej disciplini. Do konca tekmovanja se igrata le še dve partiji, ki odločata o srebru in bronu. Trenutno je Rusija v majhni prednosti pred Nemčijo.

Zlata evropska medalja pa čeprav 'le v šahu 960' ima za Slovenijo velik sijaj. Sicer pa, koliko evropskih ekipnih zlatih medalj je doslej v vsej svoji zgodovini zbral slovenski šah?

 

 
19. člansko in 2. mladinsko prvenstvo Slovenije PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

19. PRVENSTVO SLOVENIJE

 

 

 

2. MLADINSKO PRVENSTVO

 

 

 
Slovenija prva v Evropi! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

ŠAH 960: ZLATA MEDALJA ZA SLOVENIJO!

Slovenska reprezentanca v postavi: Aleš Borštnik, Danilo Korže, Milan Horvat in Darko Babič si je prepričljivo zagotovila prvo mesto v finalu I. evropskega pokala. Darko Babič je dosegel izredni rezultat 5,5 točke iz 6 partij.  Čestitke našim prvakom!

 

 
SLO CORR 2015 - Zapisnik zbora dopisnih šahistov PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Ljubljana, Šahovski dom, 12. septembra 2015 ob 10. uri

 

Dvoboj ČEŠKA REPUBLIKA - Ostala Evropa

Iščemo 3 slovenske zastopnike za reprezentanco Evrope.

Prijave do 1. 11. 2015. Začetek 31. 12. 2015

Igrata se dve partiji, ena z belimi, druga s črnimi.

Prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

Prisotni: Milan Horvat, Franc Zajšek, Danilo Korže, Marjan Šemrl, Klemen Sorčnik, Viktor Jemec, Aleš Borštnik, Darko Babič, Branko Kosič, Anton Čopar, Marjan Veček, Klemen Šivic, Ciril Peterc, Marijan Šeško, Slavko Žunkovič, Andrej Kavc.

 

 

Dnevni red:

 1. Otvoritev in potrditev dnevnega reda
 2. Poročila predsednika in selektorja slovenske reprezentance
 3. Poročilo delegata iz kongresa ICCF 2015 v Cardiff-u
 4. Razpis 19. DP in 2. mladinskega DP v dopisnem šahu
 5. Prihodnji reprezentančni nastopi
 6. Podelitev pokalov za 17. DP Slovenije, nagrad in priznanj
 7. Razno

 

 

AD 1.) Po uvodnem pozdravu predsednika SDŠ je bil soglasno potrjen dnevni red.

 

 
2. Mladinsko prvenstvo Slovenije PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

RAZPIS TEKMOVANJA

 

Svet za dopisni šah pri ŠZS v sodelovanju s Komisijo za mladinski šah razpisuje 2. državno posamično mladinsko prvenstvo v dopisnem šahu.

Prvenstvo je odprto za šahistke in šahiste Slovenije, ki bodo na dan 1. 1. 2016 stari manj kot 20 let. Igra se na spletnem strežniku ICCF, po pravilih, ki so določena v Pravilniku državnih prvenstev Slovenije v dopisnem šahu ,s skrajšanim časom za razmišljanje - 30 dni za vsakih 10 potez.

Rok za prijavo je  10. oktober.  Prijave pošljite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.   in/ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Organizator si pridržuje pravico, da prvenstva ne izvede, če bo prijavljenih manj kot pet igralcev.

Pri prijavi naj vsak tekmovalec pošlje naslednje podatke:

 • Ime in priimek
 • Datum rojstva
 • Naslov bivanja
 • Elektronska pošta
 • Kontaktna telefonska številka
 • Naziv šole, ki jo obiskuje
 • Ime in priimek mentorja ter njegovi kontaktni podatki (velja za igralce do vključno 15 let).

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 8 od 84

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.