Polfinalni turnirji za svetovno prvenstvo PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

 

Iz pisarne ICCF smo prejeli razpis rednega letnega ciklusa polfinalnih turnirjev za posamično svetovno prvenstvo. Originalni razpis najdete med novicami na uradni strani ICCF.

 

Glede na pretekle dosežke imajo neposredno pravico nastopa naslednji slovenski igralci: Milan Horvat, Niko Praznik, Franc Zajšek in Klemen Sorčnik. Poleg imenovanih imajo neposredno pravico nastopa igralci, ki izpolnjujejo vsaj enega od naslednjih kriterijev:

  • Igralci z naslovom IM in ratingom > 2500,
  • Igralci z naslovom SIM in ratingom > 2450,
  • Igralci z naslovom GM in ratingom > 2400,
  • Igralci z ratingom > 2550,
  • 1 igralec z ratingom 2400+, ki ne izpolnjuje drugih pogojev in ga nominira nacionalna zveza.

Igralca po zadnji alineji bo med prijavljenimi kandidati izbral Svet za dopisni šah.  Vsi, ki želite biti nominirani po tem kriteriju, se morate prijaviti najkasneje do 31. 3. 2019 na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Začetek tekmovanja je 20. 6. 2019.

 

Ostali upravičenci se prijavite neposredno na spletni strani ICCF pod rubriko "New events". Praznik in Zajšek imata brezplačno prijavo, zato izbereta prijavo preko nacionalne zveze. Ostale pa prosimo, da izberejo prijavo preko sistema 'Direct Entry', da se izognejo plačevanju prijavnine preko ŠZS.

 

{jcomments on}

 
Rating lista ICCF 2019/2 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Objavljena je druga rating lista za leto 2019, ki bo veljala od aprila do junija. Nove ratinge najdete na spletni strani ICCF, s tem da v desnem okenčku zgoraj izberete obdobje 2019/2. 

 

Tokrat beležimo novo najboljšo slovensko uvrstitev vseh časov na svetovni jakostni lestvici. Aleš Borštnik je z ratingom 2608 prevzel primat v Sloveniji in je 13. na svetu. Čestitamo! Sicer pa je lastnik najvišjega slovenskega ratinga še vedno Iztok Brunšek (2622), kar pa je pred leti pomenilo nižjo uvrstitev. V primeru ponovne aktivacije bi bil Iztok danes med najboljšo svetovno deseterico.

 

Slovenci se še vedno držimo dolgoletnih standardnih uvrstitev. Približno 20 igralcev imamo med prvih 1000 na svetu, za tak dosežek pa je potreben rating okrog 2400. Vseeno lahko v zadnjem obdobju opazimo rahel trend navzgor, kar je vsekakor razveseljivo.

 

Na lestvici 'Šah 960' smo v svetovnem vrhu. Tukaj veljajo za uvrstitev na lestvico nekoliko drugačni kriteriji, saj se ne upošteva pogoja 30 odigranih partij. 

 

 

{jcomments on}

 

 

 
Esko Nuutilainen Memorial PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Zmaga Slovenije v polfinalu

 

Mednarodna dopisna zveza je leta 2017 razpisala ekipno svetovno prvenstvo igralcev do ratinga 2300. Tekmovanje je posvečeno tudi spominu na zaslužnega finskega šahovskega organizatorja Eska Nuutilainena, ki je umrl leta 2016.

 

Vabilu se je odzvalo 32 reprezentanc s celega sveta, ki so bile razdeljene v tri predtekmovalne skupine. Slovenski predstavniki so nas navdušili, saj so v svoji skupini prepričljivo zmagali in si s tem zagotovili nastop v finalu, kjer se bo pomerilo najboljših 13 ekip.

 

Tabela predtekmovalne skupine 

 

V naši ekipi so nastopili: Blaž Debevec (4 točke), Marjan Veček (6,5), Slavko Žunkovič (5,5), Robert Unuk (6), Andrej Kavc (6) in Borut Komarica (7). Čestitamo!

 

{jcomments on}

 
Prijateljski dvoboji PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

 

Čeprav traja dvoboj komaj poltretji mesec, je Slovenija povedla proti Danski že z 10 : 3! Posamični rezultati  so naslednji:

 

  7. deska: Potrata - Varberg 1 : 1

11. deska: Šeško - Sørensen 1 : 1

13. deska: Benko - Ambirk 1 : 1

14. deska: Bohak - Holst 2 : 0

18. deska: Gačnik - Wedel 1 : 0

19. deska: Rihtarič - Thomsen 2 : 0

20. deska: Okrožnik - Giessing 2 : 0

 

Podrobne rezultate in posamezne partije najdete na povezavi Slovenija - Danska.

 

Po vsej verjetnosti bo oreh precej trši v dvoboju Slovenija - Finska, ki se je uradno začel pred dnevi in kjer je rezultat še vedno 0 : 0. Pripravljena je že tudi slovenska ekipa za dvoboj proti tretji skandinavski državi Švedski. Uradni začetek dvoboja, ki bo potekal na 25 deskah, bo 1. marec, partije pa lahko pričakujete na strežniku okoli 15. februarja. 

{jcomments on} 

 
Slovenija pred novim podvigom! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

V finalu 10. ekipnega prvenstva Evrope je nedokončanih še 50 partij, od katerih jih Slovenija igra še 6. Slovenija trenutno zaseda izvrstno 2. mesto z velikimi izgledi, da ponovno osvoji medaljo na velikih tekmovanjih. Na sijaj te medalje bomo morali še malce počakati, zagotovo pa bomo slavili nov velik uspeh slovenskega dopisnega šaha.

 

Slovenijo v finalu zastopajo naslednji junaki: Danilo Korže, Aleš Borštnik, Anton Čopar, Darko Babič, Milan Horvat, Marko Coklin, Niko Praznik in Klemen Sorčnik. Z uvrstitvijo med prve tri ekipe na stari celini, si bo Slovenija zagotovila tudi neposredni nastop v naslednjem 11. evropskem finalu. 

 

  

Naša druga ekipa: Milan Horvat, Aleš Malnar, Gregor Vohl, Ciril Peterc, Franc Zajšek, Dušan Leben, Mitja Pranjič in Igor Kos, ki nastopa v predtekmovanju 11. ekipnega prvenstva, si uvrstitve v finale ne bo priigrala. To pa niti ni pomembo, saj nam bo napredovanje zagotovila že prva ekipa.

 

{jcomments on}

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 8 od 99

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.