Po petnajstih letih PDF Natisni E-pošta
Prispeval Vlado Turicnik   

 

Z nostalgijo se spominjam novih modernih začetkov korespondenčnega šaha, ki se je v celoti selil na ICCF strežnik. S ponosom  večkrat pomislim na prvo partijo, ki je bila končana na spletnem strežniku v okviru kvalifikacij za finalni turnir državnega prvenstva. Bili so to lepi časi, ko smo na Krjavljevem forumu aktivno sodelovali in soustvarjali spletno stran naše skupnosti. Bilo je zbadanja, kibic in seveda tudi resnih tem (motorji, analize, reprezentančni rezultati). Od leta 2004 do 2009 sem z ratingom skokovito napredoval in tudi zmagal kar nekaj partij. Seveda so bili tudi porazi prisotni. Z vedno višjim ratingom pa človek pride na določen nivo, ko so skoraj vse partije remi. Za zmago je potrebno poiskati šivanko v kupu sena.

V letu 2019 sem se vrnil na korespondenčno sceno (namerno uporabljam ta izraz, ker se mi zdi pojem dopisni šah kar malo zastarel, saj smo postali korespondenti, ki s svojim znanjem uporabe posodobljenih baz partij in s pomočjo vedno boljših motorjev opravljamo administrativno delo prenašanja potez. Namerno nisem omenil šahovskega znanja, ki pa daje le redkim izbrancem dodano vrednost in kako zmago več. Precej se je spremenilo v 15 letih. Postali smo individualisti, zaprti vsak v svojo računalniško komoro. Ko gledam po forumu, razen mesečnega prispevka nove baze partij skoraj ni več česa zaslediti. Morda pa bo kdaj spet drugače?

 
Evropsko prvenstvo v šahu 960 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

ICCF Europa razpisuje predtekmovanje za 1. posamično prvenstvo Evrope v šahu 960!

 

Prvenstvo bo odigrano v treh ali morda samo dveh stopnjah, če prijav ne bo veliko. Predtekmovalni ciklus se začenja 15. junija in organizatorji vabijo vse zainteresirane, da se prijavijo najkasneje do 5. junija, 2019.

 

 

Igralec se lahko prijavi za nastop v več predtekmovalnih skupinah, vendar lahko doseže največ dve kvalifikaciji za polfinale in največ eno za finalni turnir. Časa za razmišljanje ne bo ravno veliko (302 dni za celo partijo), saj bo uporabljen Triple Block časovni sistem 50, 51, 1. Naslednja stopnja ze začne predvidoma že 1. maja 2020. V vsaki predtekmovalni skupini bo nastopilo 5-6 tekmovalcev (8-10 partij), najboljša dva pa se uvrstita v naslednji cikel.

 

Prijavite se lahko izključno preko sistema Direct Entry (ena prijava = 9 EUR preko Paypal)  na naslednji povezavi, kjer izberete možnost EU in nato turnir 1st EU Individual Championship 960 Preliminaries.

 

 

 
Svetovno ekipno prvenstvo igralcev do 2300 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

George Pyrich Memorial

 

Mednarodna zveza ICCF razpisuje ekipno prvenstvo nacionalnih reprezentanc do ratinga 2300. Podrobne informacije najdete na spletni strani ICCF .

 

Nekaj podatkov:

  • Vsaka ekipa šteje 6 članov
  • Začetek: 1. 6. 2019
  • Triple Block časovni sistem (700, 50, 50, 5)

 

Slovenski selektor želi sestaviti čim boljšo ekipo, zato vabimo vse igralce, ki imajo rating nižji od 2300, da se prijavijo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

Skrajni rok za prijavo je 1. 5. 2019. Na podlagi pravočasno prispelih prijav bo slovensko ekipo določil selektor po svoji presoji.

 

Tekmovanje je edinstvena priložnost, da igralci z nižjim ratingom nastopijo v reprezentanci Slovenije!

 

{jcomments on}

 
Polfinalni turnirji za svetovno prvenstvo PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

 

Iz pisarne ICCF smo prejeli razpis rednega letnega ciklusa polfinalnih turnirjev za posamično svetovno prvenstvo. Originalni razpis najdete med novicami na uradni strani ICCF.

 

Glede na pretekle dosežke imajo neposredno pravico nastopa naslednji slovenski igralci: Milan Horvat, Niko Praznik, Franc Zajšek in Klemen Sorčnik. Poleg imenovanih imajo neposredno pravico nastopa igralci, ki izpolnjujejo vsaj enega od naslednjih kriterijev:

  • Igralci z naslovom IM in ratingom > 2500,
  • Igralci z naslovom SIM in ratingom > 2450,
  • Igralci z naslovom GM in ratingom > 2400,
  • Igralci z ratingom > 2550,
  • 1 igralec z ratingom 2400+, ki ne izpolnjuje drugih pogojev in ga nominira nacionalna zveza.

Igralca po zadnji alineji bo med prijavljenimi kandidati izbral Svet za dopisni šah.  Vsi, ki želite biti nominirani po tem kriteriju, se morate prijaviti najkasneje do 31. 3. 2019 na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Začetek tekmovanja je 20. 6. 2019.

 

Ostali upravičenci se prijavite neposredno na spletni strani ICCF pod rubriko "New events". Praznik in Zajšek imata brezplačno prijavo, zato izbereta prijavo preko nacionalne zveze. Ostale pa prosimo, da izberejo prijavo preko sistema 'Direct Entry', da se izognejo plačevanju prijavnine preko ŠZS.

 

{jcomments on}

 
Rating lista ICCF 2019/2 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Objavljena je druga rating lista za leto 2019, ki bo veljala od aprila do junija. Nove ratinge najdete na spletni strani ICCF, s tem da v desnem okenčku zgoraj izberete obdobje 2019/2. 

 

Tokrat beležimo novo najboljšo slovensko uvrstitev vseh časov na svetovni jakostni lestvici. Aleš Borštnik je z ratingom 2608 prevzel primat v Sloveniji in je 13. na svetu. Čestitamo! Sicer pa je lastnik najvišjega slovenskega ratinga še vedno Iztok Brunšek (2622), kar pa je pred leti pomenilo nižjo uvrstitev. V primeru ponovne aktivacije bi bil Iztok danes med najboljšo svetovno deseterico.

 

Slovenci se še vedno držimo dolgoletnih standardnih uvrstitev. Približno 20 igralcev imamo med prvih 1000 na svetu, za tak dosežek pa je potreben rating okrog 2400. Vseeno lahko v zadnjem obdobju opazimo rahel trend navzgor, kar je vsekakor razveseljivo.

 

Na lestvici 'Šah 960' smo v svetovnem vrhu. Tukaj veljajo za uvrstitev na lestvico nekoliko drugačni kriteriji, saj se ne upošteva pogoja 30 odigranih partij. 

 

 

{jcomments on}

 

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 8 od 100

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.