AMERIŠKI NAGRADNI TURNIR PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Ameriška zveza za dopisni šah nam je posredovala ponudbo za nastop enega našega igralca na mednarodnem nagradnem turnirju:

 

IZ RAZPISA:

Kategorija turnirja: XII+ (15 igralcev)

Zahtevani rating: 2551+

Nagradni sklad: 950, 500, 100 USD

Začetek: 31. 3.2016

 

Prijave pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. najkasneje do 12. 2. ob 22:22. Kriterij za izbor našega predstavnika je višji rating ICCF.

 

 
MEMORIAL ALEXANDER HORVATH PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Slovaški memorialni turnir

 

Dopisna zveza Slovaške vabi enega našega igralca, da sodeluje na njihovem spominskem turnirju.

 

IZ RAZPISA:

Kategorija turnirja: X.

Zahtevani rating: 2490+

Nagradni sklad: 1000 EUR

Začetek: 20. 3.2016

 

Prijave pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. najkasneje do 3. 2. ob 3:33. Kriterij za izbor našega predstavnika je višji rating ICCF.

 

 

 

 

 

 
MALCOLM PELTZ MEMORIAL (ANGLIJA) PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Novi mednarodni naslovi in pravilo 'Sofija'

 

Lanskoletni kongres ICCF v Cardiffu je sprejel nekaj zanimivih novosti in že je tukaj priložnost, da jih preizkusimo. Uvedena sta bila dva nova naslova v moški konkurenci:

Ekspert dopisnega šaha (CCE - zmogljivostni rating = 2150)

Mojster dopisnega šaha (CCM - zmogljivostni rating = 2300)

Kongres je tudi odobril, da se na spletnem strežniku uvede možnost upoštevanja t.i. pravila 'Sofija', ki onemogoča ponujanje remija pred določeno potezo.

 

Od angleške zveze za dopisni šah smo prejeli povabilo, da nominiramo enega našega igralca, ki bi sodeloval na turnirju, ki je idealen za osvajanje novih naslovov.

 

IZ RAZPISA:

 • Kategorija turnirja: II – III
 • Zahtevani rating: okvirno 2250 - 2325
 • 13 igralcev
 • Pravilo 'Sofija' do 30. poteze
 • Začetek: 29. 2.2016

Prijave pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. najkasneje do 17. 1. 2016. Izbran bo prijavljeni igralec z najvišjim ratingom, ki še nima višjega mednarodnega naslova.

 

 
RAZPISI NOVIH TURNIRJEV PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

 

Predtekmovalni turnirji za svetovno prvenstvo

 

Iz pisarne ICCF smo prejeli razpis predtekmovalnih turnirjev ciklusa 2016. Rok za prijavo je 15. 2. 2016, začetek tekmovanja pa 20. 3. 2016. Norme za nastop imajo naslednji slovenski igralci: Darko Babič, Anton Čopar, Bojan Fajs, Milan Horvat, Ivan Ravnik. Poleg naštetih igralcev imajo pravico do nastopa še:

 • 1-2 igralca z ratingom < 2400, ki jih nominira nacionalna organizacija,
 • Mednarodni mojstri z ratingom > 2300,
 • Višji mednarodni mojstri z ratingom > 2250,
 • Velemojstri,
 • Igralci z ratingom > 2500.

Prijave za nastop in kandidate za nacionalno nominacijo sprejema Danilo Korže na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

 

Kandidatski turnirji za evropsko prvenstvo

Evropska cona ICCF razpisuje kandidatske turnirje ciklusa 2016. Rok za prijavo je 20. 2. 2016, začetek tekmovanja pa 15. 3. 2016. Pravico do nastopa imajo igralci, ki izpolnjujejo enega od naslednjih pogojev:

 

 • Igralci z ratingom > 2500,
 • Velemojstri,
 • Višji mednarodni mojstri z ratingom > 2400,
 • Mednarodni mojstri z ratingom > 2450,
 • Udeleženci EU polfinalnih turnirjev (ciklusa 68 in 69), ki so dosegli najmanj 55% rezultat, če norme niso koristili za druge nastope,
 • Igralci, ki so na EU polfinalnih turnirjih z začetkom po 1. 1. 2014, ki so osvojili 1. ali 2. mesto,
 • Udeleženci EU finalnih turnirjev, ki so dosegli najmanj 45% in norme niso koristili za druge nastope,
 • Udeleženci EU kandidatskih turnirjev, ki so dosegli najmanj 55% in norme niso koristili za druge nastope.

 Prijave za nastop sprejema Danilo Korže na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

 

Povabilo na dva ruska turnirja

 

 

 

Russia Candidate Grandmasters (RUS) – "Russian Winter”

 • Kategorija: XI ali višja.
 • Norme: GM, SIM, IM. 13-15 igralcev.
 • Igralni čas: 150 dni + 10 potez v 10 dneh.
 • Začetek: 29. 2. 2016 
 • Kriterij za nastop: Rating 2500+.
 • Izbira tujih igralcev bo potekala na osnovi višjega ratinga 2016/1.

Russia Masters (RUS) – “Amber (RCCA)”.

 • Kategorija: VII ali višja.
 • Norme: GM, SIM, IM. 13-15 igralcev.
 • Igralni čas: 110 dni + 10 potez v 10 dneh.
 • Začetek: 29. 2. 2016 
 • Kriterij za nastop: Rating 2450+.
 • Izbira tujih igralcev bo potekala na osnovi višjega ratinga 2016/1.

Prijave za nastop na obeh turnirjih sprejema Marjan Šemrl na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. do 28. 12. 2015.

 

 
Šah 960: Zlato ima velik sijaj! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Darko Babič peti na svetu!

 

Šah 960 je drugi naziv za Fischerjev naključni šah (ang. Fischer Random Chess), ker je vseh možnih začetnih postavitev ravno 960. To je različica šaha, ki si jo je izmislil Bobby Fischer in jo prvič predstavil svetu leta 1996 v argentinskem Buenos Airesu. Fischerjev cilj je bil ustvariti različico šaha, v kateri bi bili šahovska ustvarjalnost in nadarjenost pomembnejši od golega pomnjenja in analiziranja uvodnih potez. To je želel doseči z naključno začetno postavitvijo figur, zaradi česar postane pomnjenje uvodnih šahovskih zaporedij dosti manj uporabno. Tovrstni šah v svetu izredno pridobiva na popularnosti, zato ni nič čudnega, da je zašel tudi v dopisne vode.

 

Prvega evropskega ekipnega pokala se je udeležilo 9 ekip, ki po kvaliteti sodijo v najožji evropski in svetovni vrh: Nemčija, Rusija, Španija, Italija, Ukrajina, Anglija, Litva, Poljska in seveda Slovenija. Tekmovanje je potekalo na 4 deskah. Zaradi značilnosti šaha 960, ko bi lahko imel vodja belih figur v nekaterih postavitvah preveliko prednost, se je vsak igralec pomeril z istim nasprotnikom z enako začetno pozicijo v dveh partijah – v eni z belimi in v drugi s črnimi figurami.

Predtekmovanje je potekalo v dveh skupinah. Slovenska reprezentanca: Danilo Korže, Milan Horvat. Ivan Ravnik in Darko Babič je v svoji skupini zasedla drugo mesto za Nemčijo, a pred Poljsko in Anglijo. Iz druge skupine sta se v finale uvrstili Rusija in Litva. V finalu so se tako pomerile najboljše štiri ekipe. V slovenski ekipi je prezaposlenega Ivana Ravnika nadomestil velemojster Aleš Borštnik, ki je zaigral na prvi deski.

V finalu je slovenska reprezentanca zaigrala odlično. Premagala je vse tri svoje nasprotnike: Rusijo s 5:3, Nemčijo s 4,5:3,5 in Litvo kar s 6,5:1,5. Igralci na prvih treh deskah: Borštnik, Korže in Horvat so dosegli po 3,5 točke iz 6 partij, premočno pa je tehtnico na slovensko stran prevesil Darko Babič, ki je osvojil izjemnih 5,5 točke. Mednarodna zveza ICCF vodi posebej rating lestvico za disciplino šah 960. Na tej lestvici Darko Babič zaseda neverjetno peto mesto na svetu.

 

TABELA - PREDTEKMOVANJE

TABELA - FINALE

 

Slovenija je tako z veliko prednostjo osvojila zlato medaljo in naslov najboljše evropske ekipe v tej disciplini. Do konca tekmovanja se igrata le še dve partiji, ki odločata o srebru in bronu. Trenutno je Rusija v majhni prednosti pred Nemčijo.

Zlata evropska medalja pa čeprav 'le v šahu 960' ima za Slovenijo velik sijaj. Sicer pa, koliko evropskih ekipnih zlatih medalj je doslej v vsej svoji zgodovini zbral slovenski šah?

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 8 od 85

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.