Rating lista za oktober - december 2018 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Na letošnji zadnji rating listi nič novega. Še vedno ima Slovenija 2 igralca med prvih 20 na svetu, 3 med 100 in 19 med najboljših 1000. Statičnost rating liste znova dokazuje, da je sistem obračunavanja ratinga v dopisnem šahu zagotovo neustrezen. Dopisni šah, kjer se igrajo partije leto ali dve, je povsem nekaj drugega kot OTB šah, kjer je partija končana v enem dnevu. Zelo enostavno dejstvo, ki pa je uradnikom iz ICCF precej težko razumljivo.

 

Posebej se vodi rating lista za šah 960, kjer pa je v okviru ICCF čutiti trende k odrivanju te discipline na stranski tir. 

 

 

 

 

{jcomments on}

 
Končano je 20. državno prvenstvo PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Novi prvak je NIKO PRAZNIK

 

 

Končano je 20. državno prvenstvo (TABELA) v dopisnem šahu. Že hiter pogled na uvrstitve nam pove, da so favoriti upravičili pričakovanja in da so dobri igralci rednega šaha dokazali, da so lahko uspešni tudi na dopisnem področju. Vrstni red: 

1.   Niko Praznik 11
2.   Marko Coklin 10,5
3.   Denis Šoštarič 10
4.   Igor Kos 8,5
5.   Marjan Veček 8,5
6.   Jan Ovčjak 8,
7.   Andrej Kavc 8,
8.   Janko Potrata 8
9.   Zdravko Savič 8
10. Slavko Žunkovič 7,5
11. Borut Komarica 7,5
12. Mitja Pranjič 6,5
13. Matej Žnuderl 1,5
14. Peter Černe 1,5
15. Alojz Savšek 0
 

Novi prvak Niko Praznik je mednarodni mojster tudi v rednem šahu (rating 2404). Izhaja iz znamenite šahovske družine, ki je v preteklosti ogromno pomenila v slovenskem dopisnem prostoru. Oče Anton Praznik je višji mednarodni mojster, mama Zvonka pa mednarodna mojstrica. Tudi drugi Marko Coklin je uveljavljeni šahist z mojstrsko močjo (FIDE 2216). Močna igralca v rednem šahu sta tudi tretjeuvrščeni Denis Šoštarič in četrti Igor Kos.

 

Vsem zmagovalcem in ostalim sodelujočim iskreno čestitamo!

 

{jcomments on}

 
Dvoboj ANGLIJA - EVROPA PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Razpisan je dvoboj med Anglijo in ostalo Evropo. Določila:

 • Igra se na 100 – 120 deskah.
 • Vsak igralec igra z nasprotnikom 2 partiji.
 • Tempo igranja je 10 potez / 40 dni.
 • Vsaka nacionalna zveza lahko nominira 4 igralce.
 • Začetek dvoboja je 1. november, 2018.
 • V primeru manjkajočih igralcev, bodo lahko nastopile tudi rezerve.

 

Zdaj pa POZOR: Slovenija bo nominirala za nastop 4 igralce, ki se bodo NAJPREJ prijavili. Ostali bodo organizatorju javljeni kot rezerve. Prijave pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. najkasneje do 20. 9. 2018.

 

{jcomments on}

 
Prekoračitev časa je resna kršitev! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Nisem frajer, če mi 'pade zastavica'.

Skoraj vsakodnevno prejemam kopije obvestil igralcem (v glavnem se imena ponavljajo) proti katerim je ICCF uvedel preiskavo zaradi prekoračitve časa za razmišljanje. Po pravilih ICCF so opravičljivi razlogi naslednji:

 • Smrt,
 • Resna bolezen, ki ima za posledico, da igralec ne more igrati dopisnega šaha vsaj 3 mesece,
 • Zunanje okoliščine, ki preprečijo igralcu igranje vsaj 3 mesece (naravne nesreče),
 • Osebne okoliščine, ki preprečijo igralcu igranje vsaj 3 mesece.

Ne rečem, saj se nam lahko izjemoma zgodi v kakšni partiji, da pozabimo na čas. V tem primeru se po prejemu obvestila opravičimo sodniku ter nasprotniku in s tem pokažemo svojo etično naravnanost.

 

Nekateri igralci pa namenoma pustijo, da jim 'pade zastavica'. Ne, tako obnašanje ni frajersko, daleč od tega. Saj vemo, kaj nam je storiti, ko obupamo nad pozicijo. Partijo predamo in čestitamo nasprotniku. To je minimum kulturnega obnašanja v dopisnem šahu.

 

 

ICCF obravnava vse neopravičljive prekoračitve časa kot resno kršitev igralnih pravil. Če se nam to zgodi v partiji ali dveh in potegnemo v naslednjih dveh tednih vsaj eno potezo v drugih partijah, bo naše nekulturno obnašanje na srečo ostalo brez težjih posledic. Če pa na tak način izgubimo 50% ali več partij na enem turnirju, bo sodnik zahteval pojasnilo, ki ga moramo podati v roku 7 dni. Če nimamo resnega pojasnila (glej opravičljive razloge zgoraj), bomo najprej izključeni iz turnirja, kjer smo ta prekršek naredili. Če smo izključeni iz enega turnirja, smo po pravilih ICCF avtomatično izključeni tudi iz preostalih turnirjev, ki jih igramo. Pa še dveletno prepoved igranja nam bodo naložili za povrh …

 

Torej, če smo izgubljeni ali pa iz kakršnegakoli razloga ne želimo več igrati, se spodobi, da partijo predamo in nasprotniku čestitamo. Le tako bomo častno izgubili in zagotovo ne bomo kaznovani.

 

{jcomments on}

 
Srečanje dopisnih šahistov SLO CORR 2018 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Ljubljana, sobota, 15. september ob 9:30

 

Spoštovani igralci in ljubitelji dopisnega šaha!

 

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na rednem letnem srečanju dopisnih šahistov Slovenije v ljubljanskem Šahovskem domu. Letos bo podeljeno veliko priznanj za dosežke v preteklih letih. Vsi, ki ste kadarkoli osvojili naslov CCE, CCM ali oba naslova in se boste udeležili srečanja, boste za svoje dosežke prejeli spominske medalje!

 

 

Okvirni dnevni red:

09:30 - 10:00 - Zbiranje udeležencev in jutranja kavica,

10:00 - 12:00 - Seja in podelitev priznanj,                  

 1. Otvoritev in potrditev dnevnega reda
 2. Poročilo predsednika in selektorja reprezentance
 3. Poročilo delegata pri ICCF in novosti iz kongresa ICCF
 4. Podelitev priznanj in naslovov (CCE, CCM, SIM) igralcem
 5. Razpis 22. DP Slovenije v dopisnem šahu
 6. Predlogi in vprašanja
 7. Razno

12:00 - 12:30 - Kava, malica ...

12:30 - 15:30 - Hitropotezni turnir in druženje.

 

Letos nam žal ni uspelo pridobiti sponzorja, zato bodo vsi stroški vključno s kavo, pijačo in morebitno malico, v domeni udeležencev. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite v spodnjih komentarjih ali na elektronski naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

{jcomments on}

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 7 od 93

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.