Tabele šahovskih končnic - II. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

Kako do lastne baze končnic?

Že z malo brskanja po spletu ugotovimo, da obstaja več tipov izračunanih šahovskih končnic. Naj naštejem le nekatere: Thompson, Edwards, Nalimov, Scorpio, Gaviota, Lomonosov, Syzygy. Slovenski dopisniki smo do pred nekaj leti uporabljali predvsem baze Nalimov, ki jih omogočajo tudi klasični uporabniški vmesniki proizvajalca Chessbase. Slaba stran teh končnic je njihova potratnost na disku, saj 6 figurni komplet zahteva kar 1,2 TB diskovnega prostora.

 

Danes uporabljamo skoraj izključno bazo Syzygy, katere avtorji so z drugačnim algoritmom uspeli zmanjšati potreben prostor na cca. 70 GB. Zaradi hitrejšega dostopanja do datotek na disku, zelo priporočamo, da imate v svoji konfiguraciji disk tipa SSD, ki je vsaj 100x hitrejši od klasičnega (hard) diska. Tudi vsi najmočnejši šahovski motorji omogočajo uporabo baze Syzygy. Ob namestitvi motorja enostavno nastavite še pot do vaše baze na disku, na primer tako kot kaže slika.

 

 

{jcomments on}

Več ...
 
Brezplačni motorji za šahovsko analizo PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Pred 10 leti je na področju šahovskih motorjev kraljeval Fritz. Občasno smo za preverjanje in primerjavo analiz uporabljali programe kot so Shredder, Junior, Hiarcs in drugi. Sledilo je obdobje, ko je bil na vrhu šahovski motor Rybka. Žal se je nadaljnji razvoj Rybke prehitro prekinil in sledilo je obdobje krajše stagnacije. V naslednjem obdobju pa že imamo tri vrhunske motorje, ki so postali boljši od vseh dotedanjih. To so bili Stockfish, Komodo in Houdini. Ti trije programi so na vrhu ali blizu njega še danes. Je pa med njimi bistvena razlika. Program Stockfish je brezplačen, Komodo in Houdini pa sta plačljiva. Ne smemo pozabiti, da se motorji neprestano izboljšujejo in dopolnjujejo, tako da lahko predstavlja nakup plačljivih motorjev kar znaten strošek.

Na srečo se je izkazalo, da je 'brezplačnik' Stockfish tudi najboljši in najhitrejši od omenjene trojice. Poleg tega pa je Stockfich dobil tudi nekaj izjemno močnih 'sorodnikov', ki za osnovo uporabljajo programsko kodo Stockfisha, so jim pa dodane druge opcije, ki so zelo dobrodošle pri šahovski analizi.

 

Več ...
 
Ekipa Slovenije za mednarodni dvoboj PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

{jcomments on}

 
Začetek 22. državnega prvenstva PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Začelo se je novo državno prvenstvo v dopisnem šahu, ki ima tudi tokrat pestro udeležbo. Zagotovo  bomo čez kakšno leto dobili že 21. državnega prvaka. Prvak je doslej dvakrat postal le Peter Kariž, ampak od tega sta minili že dve desetletji. Skoraj praviloma se namreč dogaja, da naši  prvaki hitro preidejo na mednarodno sceno in tam nizajo nadaljnje uspehe.

 

Najbolj zveneče ime med tokratnimi udeleženci je Miran Zupe (na fotografiji), ki je mednarodni mojster v rednem šahu. V borbi za sam vrh lahko pričakujemo tudi Denisa Šoštariča, ki se je že izkazal s 3. mestom na nedavno končanem 20. prvenstvu. Seveda ne manjkata rekorderja po nastopih na naših državnih prvenstvih Marjan Veček in Janko Potrata. Najbrž še sama nista prepričana, kdo od njiju ima več nastopov, dejstvo pa je, da sta komaj katerega izpustila. Tu so tudi trije novinci Matija Sirk, Milanko Vržina in Aleksander Matjašič. Vsi ostali s spodnje liste nastopajočih so v glavnem 'stari mački' in prav lahko se zgodi, da bo tokrat presenetil kdo izmed njih.

 

Vsem udeležencem želimo uspešen nastop, zanimive boje in dobro igro. Srečno!

 

 

 

{jcomments on}

 
Zbiramo prijave za ... PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

                                                         Število prijavljenih:   Prijave so zaključene!

 

Rok za prijave: do zapolnitve kvote 20 igralcev!

Začetek dvoboja: november 2018

Število desk: 20

 

Naslov za prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

Vljudno vabljeni vsi dopisni šahisti, da se prijavijo za nastop v tem prestižnem mednarodnem dvoboju. Vsak nastopajoči bo s svojim danskim nasprotnikom odigral dve partiji. Eno z belimi in drugo s črnimi figurami. Kot pravi kolega Anton Čopar: 'za dve dodatni partiji je vedno dovolj časa', zato pričakujemo, da se boste prijavili vsi.

 

Še posebej vabimo k prijavam tudi igralce rednega šaha s FIDE ratingom. Ne bo vam potrebno odigrati dopisnega turnirja. Igrali boste le dve partiji in s tem dobili edinstveno priložnost, da se preizkusite tudi v tej šahovski disciplini. Kdo ve, morda ste izjemno talentirani, pa tega niti ne veste ...

 

{jcomments on}

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 7 od 95

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.