Prijateljski dvoboji PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

 

Čeprav traja dvoboj komaj poltretji mesec, je Slovenija povedla proti Danski že z 10 : 3! Posamični rezultati  so naslednji:

 

  7. deska: Potrata - Varberg 1 : 1

11. deska: Šeško - Sørensen 1 : 1

13. deska: Benko - Ambirk 1 : 1

14. deska: Bohak - Holst 2 : 0

18. deska: Gačnik - Wedel 1 : 0

19. deska: Rihtarič - Thomsen 2 : 0

20. deska: Okrožnik - Giessing 2 : 0

 

Podrobne rezultate in posamezne partije najdete na povezavi Slovenija - Danska.

 

Po vsej verjetnosti bo oreh precej trši v dvoboju Slovenija - Finska, ki se je uradno začel pred dnevi in kjer je rezultat še vedno 0 : 0. Pripravljena je že tudi slovenska ekipa za dvoboj proti tretji skandinavski državi Švedski. Uradni začetek dvoboja, ki bo potekal na 25 deskah, bo 1. marec, partije pa lahko pričakujete na strežniku okoli 15. februarja. 

{jcomments on} 

 
Slovenija pred novim podvigom! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

V finalu 10. ekipnega prvenstva Evrope je nedokončanih še 50 partij, od katerih jih Slovenija igra še 6. Slovenija trenutno zaseda izvrstno 2. mesto z velikimi izgledi, da ponovno osvoji medaljo na velikih tekmovanjih. Na sijaj te medalje bomo morali še malce počakati, zagotovo pa bomo slavili nov velik uspeh slovenskega dopisnega šaha.

 

Slovenijo v finalu zastopajo naslednji junaki: Danilo Korže, Aleš Borštnik, Anton Čopar, Darko Babič, Milan Horvat, Marko Coklin, Niko Praznik in Klemen Sorčnik. Z uvrstitvijo med prve tri ekipe na stari celini, si bo Slovenija zagotovila tudi neposredni nastop v naslednjem 11. evropskem finalu. 

 

  

Naša druga ekipa: Milan Horvat, Aleš Malnar, Gregor Vohl, Ciril Peterc, Franc Zajšek, Dušan Leben, Mitja Pranjič in Igor Kos, ki nastopa v predtekmovanju 11. ekipnega prvenstva, si uvrstitve v finale ne bo priigrala. To pa niti ni pomembo, saj nam bo napredovanje zagotovila že prva ekipa.

 

{jcomments on}

 
Elektronska sporočila PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Važno obvestilo!

 

V zadnjem času sem v zvezi z elektronskimi sporočili, ki jih pošiljam slovenskim dopisnikom prejel dve zahtevi:

  1. Igralec, ki je trenutno neaktiven, je zaprl e-mail naslov, s katerim je prijavljen pri ICCF. Obvestila želi prejemati na drug veljavni poštni naslov.
  2. Igralec, ki je aktiven, ne želi več prejemati uradnih sporočil slovenske dopisne organizacije.

 

Oba igralca prosita, da ustrezno uredim e-mail listo, na katera pošiljam pomembna sporočila (vabila na turnirje, dvoboje itd.). Oba moram na tem mestu razočarati. Nobene e-mail liste ni v mojem arhivu. Koristim izključno e-mail listo slovenskih igralcev, ki mi jo daje na razpolago ICCF. Mednarodna organizacija je tudi odgovorna, da je uporaba teh naslovov v skladu z uredbo GDPR.

 

Tako lahko dam igralcu pod št. 1 nasvet, da zamenja svoj e-mail naslov pri ICCF. Igralec pod št. 2 pa ne bo več prejemal sporočil slovenske zveze, takoj ko bo deaktiviral svoj račun pri ICCF. Prosim za razumevanje.

 

{jcomments on} 

 
Marko Coklin je mednarodni mojster! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Danes nas je razveselil Marko Coklin, ki je izpolnil vse pogoje za naslov mednarodnega mojstra dopisnega šaha. Marko je predstavnik 'novega' vala v slovenskem dopisnem šahu in igralec, ki ga bodo v bodoče vesele vse nacionalne selekcije na velikih tekmovanjih, predvsem pa seveda selektor. V rednem šahu je mojstrski kandidat (z realno mojstrsko močjo) in član Šahovskega društva Radenska-Pomgrad iz Murske Sobote, za katerega tudi uspešno nastopa.

 

Coklin je prvo IM normo osvojil na memorialu Antona Preinfalka, to je turnirju, ki ga v spomin na vsestransko legendo slovenskega šaha organizira slovenska nacionalna zveza.

 

Druga norma za naziv mednarodnega mojstra pa je bila dosežena na 6. deski evropskega ekipnega prvenstva. Marko je s svojim dosežkom na tem tekmovanju pomembno prispeval, da se Slovenija ponovno bori za medaljo na velikih tekmovanjih. Predstavljamo vam lepo zmago, v kateri je odigral zanimivo teoretsko novost in nemškemu predstavniku pokazal, kako se igra proti holandski obrambi.

 

 


Coklin (SLO) – Schütze (NEM)

Finale 10. ekipnega prvenstva Evrope

1.d4 f5 2.g3 Sf6 3.Lg2 g6 4.c4 Lg7 5.Sc3 0-0 6.Sh3 Sc6 7.0-0 d6 8.d5 Se5 9.b3 Ld7 10.Dc2 Tb8 11.Lb2 a6 12.c5N

 

 

Zanimiva žrtev kmeta in teoretska novost. Beli si zagotovi dolgoročno premoč v središču. V nadaljevanju partije se je bilo potrebno izogibati poenostavitvam, ki bi olajšale borbo črnega za remi.

 

Več ...
 
Dopisna olimpijada PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Slovenija ima v primerjavi z drugimi državami relativno malo dopisnih igralcev, toda lahko se pohvalimo, da kljub temu krepko mešamo štrene v svetovnem in evropskem vrhu. Pravkar poteka finale 20. olimpijade in istočasno že predtekmovanje za 21. dopisno olimpijado.

 

V finalu 20. olimpijade nastopamo v postavi: Aleš Borštnik, Danilo Korže, Milan Horvat, Klemen Šivic, Anton Čopar in Darko Babič. Glede na predhodno 19. olimpijado, kjer smo osvojili drugo mesto na svetu in srebrno medaljo, je ekipa močno oslabljena. Manjkajo Iztok Brunšek, ki je vsaj začasno prenehal z aktivnim igranjem, Jernej Šivic zaradi privatnih obveznosti in avtor članka zaradi nastopa na svetovnem prvenstvu.

 

Del olimpijske ekipe na kongresu v Bremnu 2016: Aleš Borštnik, Danilo Korže, Milan Horvat, Darko Babič

 

Do konca tekmovanja nas loči le še 5 nedokončanih partij. Medalja nam je sicer tokrat ušla, smo pa še vedno v boju za visoko končno 4. mesto na svetu. Medalje bodo odšle v Rusijo, Nemčijo in Španijo. V naši ekipi posebej izstopa odličen rezultat Aleša Borštnika, ki bo na prvi deski med svetovno elito dosegel drugo mesto, le pol točke za trikratnim svetovnim prvakom Dronovom iz Rusije.

 

V predtekmovanju za 21. olimpijado pa nam bo za las ušla vstopnica za finale. Tukaj nastopamo z naslednjo ekipo: Mitja Gerzina, Darko Babič, Stanko Kovač, Gregor Vohl, Aleš Malnar in Klemen Sorčnik. Odličen rezultat 7 (9) je na peti deski dosegel Aleš Malnar, ki je s tem osvojil že drugo normo za naslov mednarodnega mojstra.

{jcomments on}

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 7 od 98

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.