Kongres ICCF - Vilna 2019 – 2. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

Volitve v središču Evrope

 

Vsi dobro vemo, da je geometrijsko središče Slovenije (GEOSS) v bližini naselja Vače pri Litiji. Natančneje v Spodnji Slivni pri Vačah. Kje pa je središče Evrope? Takole na pamet, bi dejal, da je nekje v Avstriji, Madžarski, morda v Nemčiji ali vsaj v kateri od njim sosednjih držav. Pa ni. Francoski nacionalni geografski inštitut je leta 1989 izračunal, da se središče Evrope nahaja 24 kilometrov severno od litovske prestolnice Vilne, pri vasi Purnuškes.

 

 

Letošnji kongres je tudi volilni, kar pa ne obeta ravno zanimivega dogajanja: Za večino vodilnih mest v ICCF se poteguje en sam kandidat, le za svetovnega turnirskega direktorja so kandidati štirje. In še dva za revizorsko mesto, kjer pa ne gre za izvršno funkcijo ampak le za kontrolo finančnega poslovanja.

 

Predsednik - Eric Ruch (FRA)

Generalni sekretar - Michael Millstone (ZDA)

Finančni direktor - Jan Vosselman (NIZ)

Marketing direktor - Russell Sherwood (WAL)

Direktor servisa - Austin Lockwood (WAL)

Svetovni turnirski direktor

 • Jason Bokar (ZDA)
 • Frank Geider (FRA)
 • Everdinand (Dinand) Knol (JAR)
 • Olli Ylönen (FIN)

Revizor

 • Ferdinand Burmeister (ZDA)
 • Paul Scott (WAL)

Že na prvi pogled pade v oči, da sceno v svetovni dopisni organizaciji obvladujejo funkcionarji iz Francije, ZDA in Walesa.

 

Uradna spletna stran kongresa: https://vilnius2019.welshccf.org.uk/

 

 
Slovenija - ZDA 2019 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Prijateljski dvoboj

 

Po štirih letih smo se z Američani ponovno dogovorili za prijateljski dvoboj. Zadnjega, ki se je začel leta 2015, smo visoko izgubili z rezultatom 26,5 : 37,5 (Slovenija - ZDA 2015), zato pa imamo zdaj priložnost, da se pokažemo v boljši luči. V dvoboj so tokrat vključeni tudi najboljši igralci obeh držav, saj imamo na prvih deskah skorajda olimpijsko zasedbo. Posebna zanimivost dvoboja je, da na prvi deski ZDA nastopa velemojster FIDE Samuel Sevian, ki je z ratingom 2667 trenutno 78. igralec na svetu. Sevian je izjemno perspektiven igralec, saj je v svetovnem šahovskem vrhu že pri komaj devetnajstih letih.

 

V prijateljskih dvobojih Slovenije bo prvič uporabljena nova časovna kontrola, imenova 'Triple block sistem'. Podrobna razlaga sistema se nahaja dva članka nižje. Ura bo začela teči 5. septembra, igrati pa lahko začnete takoj.

 

Slovenija - ZDA 2019

 

 

 

 
ICCF pred resnim izzivom! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Ko bomo delegati čez nekaj tednov v Vilni potrjevali spremembe pravilnikov in volili tako, da bo staro vodstvo postalo novo vodstvo, bo le malokdo pomislil na pravi izziv sodobnega dopisnega šaha. Izziv, ki počasi prerašča v problem, kajti nihče nima prave ideje, kaj sploh storiti. Dejstvo, da nimamo ideje ni sporno, kar pa ne bi mogli reči za dejstvo, da se o tem še pogovarjati nismo začeli. To, da si zdaj zatiskamo oči, ima lahko za dopisni šah posledico, da pravilnikov, ki jih spreminjamo, ne bomo več potrebovali. Enako velja tudi za novo vodstvo, ki ga bomo letos izvolili.

 

 

Diagram je sam zase dovolj zgovoren. V analizi so upoštevane medsebojne partije vrhunskih dopisnih šahistov, kjer je za mejo uporabljen rating 2500. Trenutno je stanje tako, da je od 20 igranih partij le ena odločena. Verjetnost, da bomo partijo zmagali po banalni napaki nasprotnika (npr. napaka pri izvedbi poteze na strežniku) je najbrž že večja kot da bomo zmagali zaradi naše boljše ali pa nasprotnikove slabše igre. To pa že nekoliko spominja na loterijo, mar ne?

 

 
Triple Block sistem PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Drugačen sistem merjenja časa!

 

Pred vrati je prijateljski dvoboj z Američani, pri katerem se bo večina izmed nas prvič srečala s tako imenovanim Triple Block sistemom časovne kontrole. Za lažjo prilagoditev sem pripravil kratek opis delovanja. 

 

Osnovni namen Triple Block sistema je, da se lahko že pred začetkom točno določi skrajni datum konca turnirja. Za osnovno predstavitev sistema bom uporabil trajanje 800 dni, ki je predvideno za prijateljski dvoboj Slovenija – ZDA. Pri krajših ali daljših tekmovanjih se spreminja predvsem dodatek časa (tukaj je 6 dni), ki se pripiše ob vsaki potezi.

 

Za začetek 'pozabimo' čisto vse, kar smo uporabljali pri 'starem' sistemu (zaokroženo merjenje v dnevih, dodaten dan do 24h, turnirski dopust, podvajanje časa po 20 dneh, padec zastavice po 40 dneh …). Sistem Triple Block nič od tega ne pozna.

 

 

 1. Porabljen čas se meri do minute natančno in ko smo na potezi, nam ura neprestano teče (tudi med dopustom na morju).
 2. Sistem ima 3 časovne bloke, ki jih vidite na sliki: uro, banko in dodatek. Slika je prilagojena na čas trajanja tekmovanja 800 dni.
 3. Ob začetku partije dobimo 50 dni časa na uro in 50 dni v banko (nadomestilo za dopust).
 4. Po vsaki odigrani potezi (POZOR: le do vključno 50. poteze!) dobimo na 'bančni račun' dodatnih 6 dni. Po 50. potezi smo odvisni izključno le od ustvarjenega prihranka časa.
 5. Ob vsaki odigrani potezi se avtomatično naredi tudi prenos časa iz banke na uro, tako da je na uri stanje spet 50 dni. Če v banki ni dovolj zaloge časa, se prenese, kolikor pač je na razpolago. Stanje na uri nikoli ne more biti večje od 50 dni.
 6. Če na uri zmanjka časa, smo partijo izgubili ne glede na morebitno zalogo v banki.
 7. Obstaja možnost ročnega prenosa časa iz banke na uro, kar v praksi pomeni, da lahko za potezo razmišljamo tudi več kot 50 dni. V vsakem primeru pa moramo v 50 dneh nekaj reagirati, na potezo odgovoriti ali narediti ročni prenos časa.
 8. V dvoboju Slovenija – ZDA bo izjemoma vključeno dodatno varnostno pravilo, ki deluje po 50. potezi. Če smo porabili ves čas iz banke in imamo na uri manj kot 3 dni, se čas za razmišljanje za posamezno potezo poveča na točno 3 dni.  Nikakor vam ne priporočam da zaidete v to nevarno cono, kajti življenje ni samo šah, so tudi nepredvidene situacije in hitro se lahko zgodi, da nismo v stanju odigrati poteze v treh dneh.

Pri sistemu Triple Block se mi zdi ključno, da imamo po 50 odigranih potezah še dovolj časovne rezerve, ker se takrat ustavi pritok novega časa. Dovolj varno se mi zdi recimo 50 - 100 dni. Sicer pa se bomo vsi skupaj učili iz prakse.

 

 

 
Motorji za dopisno analizo PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 

 

 
« ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec »

stran 6 od 100

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.