SLO CORR 2015 - Poročilo predsednika
Prispeval Marjan Šemrl   
četrtek, 17 September 2015 15:46

 

Poročilo o delu Sveta za dopisni šah Šahovske zveze Slovenije

(za obdobje med dvema zboroma (2014-2015) dopisnih šahistov Slovenije)

 

Svet za dopisni šah, ki deluje v okviru ŠZS, je v zadnjem letu kot ponavadi deloval tako na mednarodni kot tudi na domači sceni.

 

Če najprej pregledamo mednarodno delovanje, so naši igralci v obdobju med dvema srečanjema SLOCORR (2014-2015) osvojili skupaj 8 mednarodnih norm (balov) ter tri končne mednarodne naslove:

 

Jernej Šivic (3. GM)

Iztok Brunšek (6. GM)

Darko Babič (1. IM)

Aleš Malnar (1. IM)

Darko Babič (2. IM) in končni naslov IM

Anica Horvat (2. LGM) in končni naslov LGM

Stanko Kovač (1. SIM)

Branko Kosič (2. IM) in končni naslov IM.

 

V ekipni konkurenci nastopamo v finalu 9. ekipnega EP, tekmovanje je polnem razmahu, pričakujemo borbo za eno od medalj. Igramo tudi v predtekmovanju 10. ekipnega EP. Naša olimpijska ekipa (Marjan Šemrl, Iztok Brunšek, Aleš Borštnik, Jernej Šivic, Danilo Korže in Borko Boškovič) uspešno zaključuje svoj nastop v finalu 18. olimpijade ICCF, kjer bomo osvojili srebrno medaljo, kar bo največji reprezentančni ekipni uspeh za slovenski dopisni šah doslej.

 

Zaključila se je četrta izvedba ekipnega tekmovanja slovanskih dežel SLAV CUP IV z našim zastopstvom: Bojan Fajs, Viktor Jemec, Stanko Kovač, Aleš Malnar, Dušan Leben in Darko Babič. Naša ekipa je osvojila 2. mesto, takoj za Rusijo. Aktivni smo tudi v šahu 960 - slovenska ekipa (Aleš Borštnik, Danilo Korže, Milan Horvat in Darko Babič) bo v finalu 1. evropskega pokala v 960 dopisnem šahu osvojila zlato medaljo, pred dopisnima velesilama Nemčijo in Rusijo!

 

Trenutno igramo prijateljske dvoboje Slovenija-Avstralija na 22-ih deskah, Slovenija-Nizozemska na 31 deskah ter Slovenija-ZDA na 32 deskah.

 

Tudi v posamični konkurenci so naši igralci sodelovali na vseh nivojih tekmovanj za svetovno prvenstvo in na drugih močnih mednarodnih turnirjih. Dr. Klemen Šivic je zmagal v finalu XV. svetovnega pokala, kar je poleg evropskega in svetovnega prvenstva še tretje veliko posamično tekmovanje, kjer smo v zadnjih nekaj letih osvojili sam vrh. Poleg tega se je na kandidatski turnir svetovnega prvenstva poleg Klemna Šivica uvrstil še Anton Čopar (iz polfinala SP).

 

V finalu 29. svetovnega prvenstva je junija 2015 pričel s svojim nastopom Aleš Borštnik, glede na njegove dosedanje rezultate so naša pričakovanja velika!

 

Naši igralci so uspešni tudi na večstopenjskih odprtih turnirjih, tako se je Darko Babič uvrstil v finale finskega FINJUB turnirja, enak dosežek mu je uspel tudi na perujskem LIPEAD tristopenjskem turnirju, tam od Slovencev pričakujemo še Pirš Jerneja. Darko Babič se je uvrstil in že igra tudi v finalu 2. svetovnega pokala v šahu 960 (tristopenjski turnir) ter v polfinale 20. svetovnega pokala, slednje je uspelo tudi Branku Kosiču in to v kar dveh skupinah. Septembra je na kandidatskem turnirju za cikel za svetovnega prvaka pričel z igro Anton Čopar, nekaj igralcev je pričelo z igro tudi na nižjih stopnjah (preliminarni in polfinalni turnirji). Naši igralci sodelujejo tudi na evropskih prvenstvih, svetovnem pokalu in veteranskih pokalih ter na različnih turnirjih na povabilo (razni memoriali).

 

Na mednarodni ICCF rating listi 2015/4 je trenutno naš najboljši Iztok Brunšek na 19. mestu, na rating listi za šah 960 pa je Darko Babič kar na neverjetnem 5. mestu.

 

Spomladi 2015 smo dobili 17. državnega prvaka (Marijan Šeško, Marjan Veček, Pirš Jernej), blizu konca pa je že tudi 18. državno prvenstvo.

 

Kongresa ICCF, ki je bil avgusta 2015 v Cardiffu, se je kot običajno udeležil naš delegat Marjan Šemrl, o dogajanju in sklepih na kongresu bo poročal v posebni točki.

 

Predsednik sveta za dopisni šah: Dr. Danilo Korže, l.r

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: četrtek, 17 September 2015 15:56
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.