Tabele šahovskih končnic - II. del
Prispeval Marjan Šemrl   
sreda, 31 Oktober 2018 08:41

  

Kako do lastne baze končnic?

Že z malo brskanja po spletu ugotovimo, da obstaja več tipov izračunanih šahovskih končnic. Naj naštejem le nekatere: Thompson, Edwards, Nalimov, Scorpio, Gaviota, Lomonosov, Syzygy. Slovenski dopisniki smo do pred nekaj leti uporabljali predvsem baze Nalimov, ki jih omogočajo tudi klasični uporabniški vmesniki proizvajalca Chessbase. Slaba stran teh končnic je njihova potratnost na disku, saj 6 figurni komplet zahteva kar 1,2 TB diskovnega prostora.

 

Danes uporabljamo skoraj izključno bazo Syzygy, katere avtorji so z drugačnim algoritmom uspeli zmanjšati potreben prostor na cca. 70 GB. Zaradi hitrejšega dostopanja do datotek na disku, zelo priporočamo, da imate v svoji konfiguraciji disk tipa SSD, ki je vsaj 100x hitrejši od klasičnega (hard) diska. Tudi vsi najmočnejši šahovski motorji omogočajo uporabo baze Syzygy. Ob namestitvi motorja enostavno nastavite še pot do vaše baze na disku, na primer tako kot kaže slika.

 

 

{jcomments on}

 

 

 

Zdaj moramo le še priti do lastne baze Syzygy. Za to obstaja več načinov:

  • Neposredni download na primer s strani: http://tablebase.sesse.net/syzygy/ . Dovolj je download vsebine map 3/4/5 in 6-WDL/. Zadeva je izjemno zamudna, ker je potrebno prepisati vsako datoteko iz navedenih map posebej.
  • Na spletu poiščite druge možnosti downloada (npr. torrent, namenski program ...).
  • Končnice kupite v spletni trgovini Chessbase (59,90 EUR).
  • Poiščite kolega dopisnega šahista, ki te končnice že uporablja in jih prepišite od njega.

PS.: Uporaba teh končnic ni plačljiva, zato v nobenem primeru ne boste kršili avtorskih pravic.

 

Zadnjič posodobljeno: sreda, 31 Oktober 2018 10:15
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.