08.10.10 - Kmečka zaščita kralja



Kmetje v osnovni poziciji najbolje ščitijo svojega kralja in kontrolirajo večino vseh okoliških polj (e3, f3, g3 in h3) pri  kratki rokadi, in (a3, b3, c3 in d3) pri dolgi rokadi, kar napad na kralja otežuje. Treba je kmete zamenjati in odpreti linije za napad topov.


Takšna pozicija nima samo dobrih lastnosti ampak tudi slabosti; na primer obstaja vedno nevarnost mata na osnovni vrsti in v primeru žrtve figure na polja g2 ali h2, je kralj brez kmečke zaščite.



Vsak premik kmeta pred kraljem slabi rokado in takšne slabitve ne moremo več popraviti.



Prednost takega napredovanja  je, da omogoča tako napredovanje kralju vedno sigurno polje za pobeg iz mata na osnovni liniji (če nasprotnik to polje kontrolira, to ne pomaga pri matu na osnovni liniji).
Vendar ima to tudi svoje slabosti. Kmet h3 je lahek predmet napada. Napadalec lahko žrtvuje eno ali dve figuri in uniči kmečko zaščito pred kraljem.
Če premaknemo g kmeta, nastane podobna pozicija kot kmečki klin 1. Takšna pozicija naredi na poljih f3 in h3 izjemne slabosti, kot tudi na diagonali  a8-h1 in f1-h3.



Če se nahaja v fianketu na polju g2 lovec, kontrolira te slabosti, takrat je pozicija kralja dokaj sigurna. Zato poskuša nasprotnik tega lovca zamenjati.



Če sta dva kmeta premaknjena na polja f3 in h3, je celoten prostor okoli kralja oslabljen. V takem primeru so napadi po diagonali a7-g1 in b8-h2 posebno nevarni. Poleg tega se na polju g3 pojavi slabost, ki jo napadalec lahko izkoristi za postavitev svojih figur.



Kmečko zaščito pred kraljem lahko sestavljajo dvojni kmetje, vendar  je taksna zaščita lahko zelo dobra ali velika slabost.
V diagramih spodaj je zaščita dokaj solidna:


Pri menjavi figur na poljih  f3 ali h3, nastanejo dvojni izolirani kmetje, ki ne nudijo zaščite svojemu kralju, poleg tega je odprta g linija slabost in motiv za napad težkih figur.

 

 


Jussupow,A - Van der Wiel,J  1-0             

 


Alekhine,A - Koenig,I  1-0

 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.