15.10.10 - Slabo polje, slaba točka


Glavna slaba lastnost slabega polja je, da ni branjeno od lastnih kmetov in da tudi v bodoče ne bo branjeno od lastnih kmetov.


Postavlja se vprašanje, kako bomo takšno slabost v nasprotnikovi poziciji iskoristili?
Glavna naloga je v tem, da slabo polje nasprotnika izkoristimo v oporišče, ki ga zasedemo z lastnimi figurami. Najpomembneje je, če se to oporišče za naše figure nahaja v centru dogodkov v boju za prednost.
Za zasedbo takega oporišča sta najprimernejši figuri lovec in skakač, čeprav so primerne tudi druge figure.

Zasedba takega oporišča, pomeni vedno pozicijsko prednost - figura na takem oporišču, veže nasprotnikove figure na obrambo lastnega prostora, poleg že omenjenega pa odpira tako slabo polje možnost napadalcu, da s svojimi figurami vdre v nasprotnikov tabor.

V primeru, da v nasprotnikovi poziciji obstaja več slabih polj iste barve, moramo poskusiti te napasti z lovcem in damo, saj je na te diagonali slabost zelo povečana.
Če so takšne slabosti v naši poziciji, lahko lovec prave barve (barve polj, ki so slaba) in dama preprečita zasedbo takih slabih polj. Primeri:



POZOR!!!!!
Pomembno je vedeti, da se v šahovski literaturi pogosto pojem slaba točka in slabo polje zamenjujejo ali smatrajo za enako. Potrebno je vedeti za razliko, ki je pomembna predvsem v igri proti takšnim slabostim. Pod nazivom 'polje' razumemo prazno polje na plošči, ki ga lahko zasedejo poljubne figure; pod izrazom 'Točka' je mišljeno polje, na katerem stoji že kakšna figura ali kmet.

Obramba slabe tocke ali slabega polja. Poznamo sledeče metode:

1. Slabost je treba braniti z lastnimi figurami.
2. Manjava ali vezava figur, ki lahko zasedejo slabost.
3. Pomembnost slabega polja ali točke zmanjšati tako, da na drugi strani z iniciativo nasprotnika zaposlimo in mu preprecimo, da svojo pozicijsko prednost spremeni v materijalno prednost.

dipl

 


Paulsen,L - Winawer,S  0-1                               


Portisch,L - Jussupow,A  0-1

 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.