Kaj bo odigral naš nasprotnik ? -( I.)
Prispeval Andrej Novak   
petek, 17 December 2010 10:08

 

Kam bo usmeril žogo izvajalec enajstmetrovke? Če golman neuspešno predvidi strel, sledi spodnja slika.

 

Na začetku naj še povem, da se nimam za strokovnjaka ali eksperta, ki bi želel drugim vsiljevati svoja razmišljanja. ,, Take it or leave it, ,, naj bo moje vodilo skozi moj prispevek. Kljub vsemu bi omenil, da sem bil šahovski mentor tri šolska leta, zaključil srednjo šahovsko šolo po programu Iztoka Jelena in aktivno igral za svoj šahovski klub. Določene predpozicije imam, da ne bo kdo mislil, da pišem na pamet.

Kako bi opisali predvidevanje v našem življenju ? Recimo en primer iz moje lastne življenjske prakse. Preden smo se odpravili na morje, sem moral vnaprej planirati dopust, rezervirati hotel in načrtovati pot, kdaj in kje bomo odšli na morje. Predvidel sem vnaprej določene okoliščine, da je naš družinski dopust minil v skladju in harmoniji.

Če se naučimo predvidevati v šahovski partiji, lahko izkušnjo iz šaha pozitivno prenesemo v naše bivanje in se naučimo pomembne lekcije.

Vendar vsega ne moremo vnaprej predvideti. Na morju smo imeli tudi par dni slabega vremena, čeprav je bila napoved drugačna. V šahovski partiji  na naš ČE BI NASPROTNIK ODIGRAL TO, lahko sledi ??

 

                      BELI NA POTEZI ?

Kot sem že omenil, igram prvič na dopisnem državnem prvenstvu. V zgornjem diagramu vam dam nalogo, da uganete naslednjo potezo belega. Sam sem bil ob odigrani potezi nemalo presenečen, predvsem zato, ker je moja baza podatkov kazala naslednje:

NO GAMES FOUND !!

Ne bom vas pustil dolgo neučakane. Moj nasprotnik je odigral: 7.b4 in me popolnoma presenetil. Poteze nisem pričakoval. Pričakoval sem nadaljevanja: 7.g4, 7,d4. Nastala je naslednja pozicija:

Po odigrani potezi 7.b4

 

Ker imam določene šahovske izkušnje iz OTB šaha, sem pričel razmišljati v dveh smereh:

1.Če umaknem damo, izgubim tempe, ki sem jih vložil v damo, še bolj zaostanem v razvoju in težko izenačim pozicijo,

2.Če vzamem kmeta, zaostanem v razvoju, vendar če vrnem kmeta v ugodnem trenutku lahko pozicijo izenačim.

Odločil sem se za nadaljevanje, katerega bi izbral tudi v OTB partiji, jemanje kmeta. Partija je ob pomoči šahovskih motorjev tekla dalje:

7.b4 Db4, 8.Le2 a6, 9.Tb1 Da5, 10.Tb7 Sc6, 11.0-0 e6, 12.Sh4 Le2, 13.De2 Ld6, 14.Se4 0-0-0 in partijo sem v nadaljevanju remiziral.

PARTIJA01

Lekcija za na konec:

Igranje dopisnega šaha ni samo prepisovanje potez od RYBKE, temveč tudi razmišljanje z lastno glavo.

Igram pa tudi partijo, kjer sem preveč zaupal podatkom iz baze podatkov, spet bil neprijetno presenečen in padel v slabo pozicijo. Komentar bom posredoval, ko bom zaključil partijo.

Do naslednjč želim vsem lepe praznike !  

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 21 December 2010 12:46
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.