Prvi nastopi Slovencev na dopisnih olimpijadah (1959 - 1972)

Svetovna dopisna šahovska organizacija ICCF je prvo olimpijado v dopisnem šahu priredila 1949. S premočjo je zmagala močna ekipa Madžarske. Na drugi ( 1952 do 1955 ) je zmagala Čehoslovaška, Jugoslavija na obeh dopisnih olimpijadah ni sodelovala. Na polfinalu tretje olimpijade je nastopila močna jugoslovanska reprezentanca, ki je osvojila prvo mesto pred Avstralijo in Norveško. V finalu tretje olimpijade je Jugoslavija v isti postavi, kot je to v dopisnem šahu  skoraj pravilo, osvojila odlično tretje mesto in bronasto medaljo. Slovenski igralci v tej ekipi niso nastopili.

Zaradi solidnih rezultatov na tekmovanjih za posameznike sta bila v jugoslovansko reprezentanco za nastop na polfinalu četrte olimpijade leta 1959 uvrščena Anton Preinfalk iz Ljubljane na prvo in Rajko Poberžnik iz Dravograda na drugo desko. Oba sta na tekmovanju igrala odlično. Anton Preinfalk je dosegel solidne 3,5 točke iz šestih partij, Rajko Poberžnik pa  je zmagal kar v vseh partijah ( 6 točk iz 6 ! ) ter je bil s tem več kot odličnim rezultatom najuspešnejši igralec v moštvu in na tekmovanju. Kljub temu se ta  ekipa ni plasirala v finale vendar je Jugoslavija nastopila v finalu četrte olimpijade na osnovi odlične uvrstitve na tretji olimpijadi.

V jugoslovansko moštvo je bil uvrščen Rajko Poberžnik, ki pa v svojem drugem nastopu na olimpijadi ni ponovil odličnega rezultata. V osmih partijah je dosegel samo dve točki, tudi ekipa je osvojila samo šesto mesto.

Na peti šahovski olimpijadi jugoslovanska ekipa ni nastopila, na šesti in sedmi olimpijadi pa igralci iz Slovenije niso bili uvrščeni v moštvo.

Anton Preinfalk je svoj drugi nastop v jugoslovanski olimpijski ekipi dočakal šele leta 1972 na polfinalu osme olimpijade. Na tekmovanju je v desetih partijah dosegel zelo soliden rezultat - 6,5 točke in s tem prispeval, da se je jugoslovansko moštvo uvrstilo v finale osme olimpijade.

Oba slovenska igralca, ki sta nastopila kot člana jugoslovanske reprezentance v prvem obdobju njenega nastopanja na dopisnih šahovskih olimpijadah sta nastopila zelo solidno. Anton Preinfalk iz Ljubljane je dosegel v šestnajstih partijah 10 točk, Rajko Poberžnik iz Dravograda pa v štirinajstih partijah 8 točk.

Stevan Letić: Dopisni šah u Jugoslaviji, samozaložba, Novi Sad, oktobra 2004.

Anton Preinfalk  je rojen 19. decembra 1911 v Gradcu (Avstrija), jugoslovanski šahovski mojster in mojster problemskega šaha, mednarodni sodnik FIDE, dolgoletni šahovski organizator v Ljubljani in dolgoletni šahovski funkcionar v organih ŠZ Slovenije, šahovski publicist in prvi dobitnik »Vidmarjeve nagrade« za življenjsko delo na šahovskem področju.

Anton Preinfalk je pričel  nastopati na dopisnih šahovskih tekmovanjih leta 1959, ko je z Ljubljanskim šahovskim klubom na prvem moštvenem prvenstvu Jugoslavije osvojil naslov državnega prvaka in leta 1962 drugo mesto.

Obakrat je na prvi deski dosegel odličen rezultat. Za moštvo Ljubljane je uspešno nastopal v četrt in pol finalu mednarodnega moštvenega tekmovanja »Evrard Dealany cup«. Za  reprezentanco Jugoslavije je na evropskih prvenstvih in olimpijadah ter prijateljskih dvobojih odiral kar 62 partij (rezultat: +26 =15 –21), za slovensko reprezentanco je na medrepubliških tekmovanjih nastopil 56 krat. Večkrat je nastopil na polfinalnih in finalnih turnirjih za prvenstvo Jugoslavije in na različnih mednarodnih dopisnih turnirjih. Kot zmagovalec mednarodnega turnirja WT/M/GT-144 se je uvrstil na polfinalni turnir za svetovno prvenstvo. Odlično je igral na »I. memorialu dr. Milana Vidmarja« leta 1975, kjer je izpolnil pogoje za naslov mednarodnega mojstra dopisnega šaha. Anton Preinfalk je ves čas opravljal tudi pomembne naloge v zvezi z organizacijo dopisnih šahovskih tekmovanj v Sloveniji ter bil nekaj časa tudi kapetan jugoslovanske reprezentance na mednarodnih dvobojih. Po osamosvojitvi se je aktivno vključil v slovensko dopisno šahovsko dogajanje, uspešno je sodeloval na prvem državnem prvenstvu in v slovenski reprezentanci na polfinalu XII. olimpijade .

 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.