24.SP/I. - Svetovni prvaki
sobota, 12 Marec 2011 20:49

 

Svetovni prvaki

Do konca 24. svetovnega prvenstva je preostalo osem nedokončanih partij in še mesec ali dva do takrat, ko bo znan novi 24. svetovni prvak v dopisnem šahu. V tem trenutku je iz tabele razvidno, da bo imel novi prvak na koncu najmanj 10 točk in da imamo teoretične možnosti le še štirje igralci: Turek Tansel Turgut 10(1), Nemec Hans-Dieter Wunderlich 8,5(2), Brazilec Nevio Joao 8,5(2) in moja malenkost 8(4). Od praktičnih možnosti za zmago na turnirju pa se je poslovil  že tudi kdo iz omenjene četverice.

Do zdaj je najvišji naslov v dopisnem šahu osvojilo 21 igralcev, saj sta Estonec Tõnu Õim in Nizozemec Joop van Oosterom na najvišjo stopničko stopila dvakrat.

 

Slovenci beležimo na svetovnih prvenstvih štiri nastope. Na 7. prvenstvu je še pod zastavo Jugoslavije nastopil GM Franček Brglez in na koncu osvojil odlično sedmo mesto. Na 24. prvenstvu je poleg mene nastopil še SIM Jože Novak, ki bo turnir končal nekje okrog 12. mesta. Na naslednjem 25. prvenstvu pa nastopa GM Iztok Brunšek, ki ima tudi lepe možnosti za visoko končno uvrstitev.

Ne glede na končni razplet tekmovanja, mi je udeležba na tem turnirju prinesla veliko dragocenih izkušenj in obilo novega znanja. To znanje še zdaleč ni vezano le na otvoritvene variante, veliko novih spoznanj je iz področja analiznih metod, uporabe šahovskih motorjev in ne nazadnje sem šele na tem turnirju spoznal dejansko vrednost Nalimova, ki se kaže že veliko veliko prej kot pa dejansko nastopijo 6-figurne končnice.

Posebno poglavje pa je psihološki pristop k tekmovanju. Prav izkušnje iz tega področja so tako zelo pomembne, da bi bila velika škoda, če bi jih zadržal zase. Navsezadnje čakajo Slovenijo v bližnji prihodnosti pomembni ekipni nastopi in marsikdo bo lahko te izkušnje koristno uporabil. V seriji člankov želim te izkušnje podrobno opisati. Zelo bom vesel vaših konstruktivnih komentarjev.

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: četrtek, 25 Julij 2019 06:15
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.