Kongres Järvenpää 2011 - V.

 

Prvi dan kongresa

Finska ni samo dežela tisočerih jezer, mirno lahko zapišem, da je tudi dežela dobre glasbe. Tako ni bilo nobeno presenečenje, da se je kongres začel prav z avtentičnim glasbenim nastopom.

Po pozdravnih nagovorih domačega župana, predsednika šahovske zveze, predstavnika organizatorja in predsednika ICCF se je začelo zares. Finska zveza za dopisni šah praznuje leto 50-letnico obstoja, zanimivo pa je, da je bil kongres pred 20 leti (ob 30-letnici) natanko na istem mestu.

Med dobitniki posebnih priznanj smo bili letos kar trije svetovni prvaki. Seveda je daleč največ zanimanja požel 20. svetovni prvak, domačin Pertti Lehikoinen, ki je svoje prvenstvo (še na dopisnice) začel davnega leta 2004, končal pa lansko leto po več kot šestih letih borbe. Proglašen je bil tudi 23. svetovni prvak, Nemec Stephan Ulrich. Poseben dogodek je bilo tudi fotografiranje petih svetovnih prvakov, ki smo  prisotni na kongresu.

Pet svetovnih prvakov: Pertti Lehikoinen (20.), Fritz Baumbach (11.),

Tunc Hamarat (16.), Marjan Šemrl (24.), Horst Rittner (6.)

 

Slovenija je prejela še eno priznanje. Osvojil ga je Peter Žebre za sijajno drugo mesto v finalu 1. odprtega prvenstva na spletnem strežniku.

 

 

 

 

Prva delovna točka je bila pregled finančnega poročila svetovne organizacije. Letni prihodki so 78.000 €, odhodki 44.000, akumulacija pa kar četrt milijona evrov. To je podatek, ki kar kliče po aktivnostih in vlaganju. O tem bomo razpravljali v naslednjih dneh.

 

Izredno zanimiva točka so bile volitve novega predsednika ICCF. Nasproti sta si stala dva kandidata s povsem različno zastavljenim programom. Dosedanji predsednik Eric Ruch je obljubljal kontinuiteto, medtem ko je Tunc Hamarat obljubljal nove ideje in izdatna finančna vlaganja pod močnim sponzorstvom turške šahovske zveze. V njegovo podporo se je kongresa prvih dni kongresa udeležil tudi predsednik turške šahovske zveze Ali Nihat Yazici. Pa vse skupaj   ni prav dosti pomagalo. Prepričljivo je slavil dosedanji predsednik Eric Ruch (FRA) z izidom 36:16.

Nadaljevanje kongresa je bil namenjeno odločanju o pravni registraciji ICCF, ki ima v tem pogledu dokaj neurejen status. Uradni sedež ICCF bo odslej v Švici, "delovna pisarna" pa bo v državi vsakokratnega predsednika mednarodne zveze.

 

Zvečer smo bili delegati povabljeni še na otvoritveni banket, kjer smo uživali v zvokih Sibeliusove glasbe in tipičnih finskih jedeh. Zame pa je bila to nova priložnost za koristne razgovore s predstavniki drugih držav in funkcionarji ICCF.

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: četrtek, 04 Avgust 2011 08:29
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.