Kako zmagati v dopisnem šahu!
Prispeval Andrej Novak   
nedelja, 14 Avgust 2011 14:44

 

Kako zmagati v dopisnem šahu?

V času interneta, šahovskih motorjev in poplave različnih informacij bi bilo zlahka zmagati v igranju dopisnega šaha. Ko pa sem enkrat pričel igrati dopisni šah in poskusil igrati na zmago, sem spoznal, da je to najtežje opravilo od vseh.

 

Odkriti plan nasprotnika in ga preprečiti je podobno, kot pri rdeči luči na semaforju predvidevamo, da bo kmalu rumena in nato zelena luč. Tega načela se zavedam v vsaki dopisni partiji, ki jo igram na zmago. Toda več načinov je, da se pripravimo na rumeno in zeleno luč. Podobno je pri igranju dopisnih partij.

 

V glavi mi vseskozi ponavlja, da močnejši šahist s slabšim računalnikom zlahka zmaga slabšega šahista z močnejšim računalnikom. Ta teorija bolj kot jo analiziram, vsaj za nekatere dopisne šahiste ne drži. Nekatere dopisne igralce, ki niso ravno močni šahisti, vendar

Z UPORABO PRAVIH IDEJ V PARTIJI

in uporabo močnega računalnika (ali bolj natančno uporabo močnih šahovskih motorjev), ki jih uporabijo v svoji partiji, zelo težko premagam.

Spet sem pri vprašanju, kako zmagati dopisno partijo.

Na vprašanje bom poskusil odgovoriti z mojim lastnim primerom.

Največ sem se naučil iz lastnih partij. Cilj, da v rednem šahu osvojim prvo šahovsko kategorijo, je bil povezan s tem, da delam in analiziram svoje partije. Spominjam se, da so me nekateri čudno gledali, ko sem na pospešenih turnirjih zapisoval svoje partije. Analiza po turnirju mi je zelo pomagala, da sem postopoma dvigoval svojo šahovsko moč in osvojil tako želen naslov.

Pri dopisnem šahu mi ravno tako pomaga analiza lastnih partij.

Spoznal sem, da je eden izmed načinov, kako zmagati v dopisnem šahu ta, da

ODKRIJEMO PLAN NASPROTNIKA IN GA POSKUSIMO PREPREČITI !

ČRNI NA POTEZI !

Zgornja pozicija je vzeta iz ene nedavno odigrane partije,kjer sem uporabil način

PREPREČEVANJA IGRE NASPROTNIKA.

Črni je na potezi in moral sem preprečiti napad belih figur. Beli grozi z g4 in moral sem ali napasti na damini strani ali pa preprečiti plan belega.

Po daljšem razmišljanju sem odigral h5 in s tem direktno preprečil načrtovano g4. Zanimivost je, da v bazi partij nisem našel podobne partije in sem z odigrano potezo presenetil nasprotnika.

Na koncu je bil rezultat je bila tako želena ZMAGA in enica v tabeli.

Celotna partija je na povezavi:

VASQUEZ - NOVAK

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: ponedeljek, 15 Avgust 2011 10:48
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.