Zapisnik SLOCORR 2011
torek, 06 September 2011 18:40

Zapisnik seje na zboru dopisnih šahistov SLOCORR 2011 v Radgoni, 3. septembra 2011

Prisotni: Iztok Brunšek, Marjan Šemrl, Andrej Loc, Aleš Borštnik, Gregor Vohl, Anton Čopar, Jernej Šivic, Danilo Korže, Viktor Jemec, Borko Boškovič, Milan Horvat, Dušan Leben, Janko Bohak, Ivan Rihtarič, Branko Kosič, Janez Slatnar, Matjaž Pirš, Ivan Ravnik, Janko Furman, Stanko Gerič in Mirko Osterc.

Dnevni red:

  1. Otvoritev in potrditev dnevnega reda
  2. Podelitev priznanj in nagrad
  3. Poročila predsednika, selektorja slovenske reprezentance in delegata pri ICCF
  4. Spomin na Antona Preinfalka (Janko Furman)
  5. Članarina za dopisne šahiste, zaračunavanje turnirjev
  6. Bodoči turnirji
  7. Razno

AD 1.) Po uvodnem pozdravu organizatorja dr. Ivana Rihtariča smo potrdili dnevni red. Pred samo sejo pa smo slaščičarni Pikapolonica podelili Pohvalo, ker vsako leto počasti udeležence SLOCORR-a s kavo in slaščicami.

AD 2. Za 10-letno delo kot selektor slovenskih reprezentanc je Andrej Loc prejel priznanje za posebne zasluge za dopisni šah, zlatega skakača. Matjaž Pirš pa je prejel priznanje in medaljo za osvojeni naslov SIM pri mednarodni dopisni zvezi, kakor tudi spominsko medaljo za zmago na memorialu Henry-a Southwell-a.

AD 3.) Svoja poročila so podali selektor reprezentance Andrej Loc, predsednik SDŠ Danilo Korže in delegat pri ICCF Marjan Šemrl.

Andrej Loc je poudaril izredne reprezentančne uspehe v zadnjem letu, predvsem osvojitev bronaste medalje na 7. ekipnem evropskem prvenstvu, zatem pa tudi uvrstitev v finale 18. olimpijade ICCF, kakor tudi v finale 8. ekipnega evropskega prvenstva. Osvojili smo še prva mesta na nekaterih drugih ekipnih tekmovanjih ali pa se le-ta obetajo v prihodnje.

Danilo Korže je omenil rekordno število osvojenih posamičnih norm za mednarodne naslove – v letu 2011 doslej že 18, naslov svetovnega prvaka (Marjan Šemrl) v dopisnem šahu na 24. svetovnem prvenstvu ICCF, pa tudi druge uspešne nastope posameznikov na tekmovanjih različnih rangov. Omenil je tudi vse tri dopisne turnirje, ki jih je organiziral SDŠ: Slav Cup III se je pred kratkim končal, turnir ob 15-letnici Slovenije kot članice ICCF prihaja počasi v sklepni del – finale 13 najboljših igralcev, kjer bo tudi nagradni sklad v višini 1500 EUR. Memorial Andreja Šuštaršiča je tudi v polnem teku in je nekje na polovici končanih partij, naši predstavniki se bodo kot kaže solidno odrezali.

Marjan Šemrl je poročal o dogajanjih na kongresu ICCF avgusta letos na Finskem. Med pomembnejša dejstva sodi novo pravilo Baumbach, ki ob istem številu točk na koncu turnirja kot prvi dodatni kriterij določa večje število zmag. Sprejeta je bila tudi nova formula za izračun dopisnega ratinga ICCF, ki za posameznega igralca pri obračunu ratinga namesto njegovega startnega ratinga upošteva njegov trenutni rating ob koncu partije.

AD 4.) Z minuto molka smo se poklonili preminulemu Antonu Preinfalku. Nato je spomine nanj pomagal obujati Janko Furman, slovenski problemist, ki je od hčere preminulega prevzel šahovsko zapuščino. Pri tem je Janko Furman nanizal nekaj zanimivosti, ki jih je med drugim našel v obsežni šahovski zapuščini – več kot 40 škatel dokumentov, partij, idr. Dogovorjeno je bilo, da bo Slovenija na naslednjem kongresu ICCF leta 2011 v Južni Afriki predlagala ICCF-u izvedbo memorialnega turnirja na Antona Preinfalka v organizaciji SDŠ.

AD 5.) Obravnavali smo različne predloge glede članarine za dopisni šah, vendar nobeden od predlogov ni naletel na večinsko soglasje, zato nismo sprejeli v zvezi s tem nobenega sklepa. Članarina zato ostane nespremenjena in znaša še vnaprej 15 EUR letno. Igralci s plačano članarino lahko sodelujejo na državnih prvenstvih, kot tudi na mednarodnih tekmovanjih za reprezentanco Slovenije, začetniki pa tudi na promocijskih turnirjih tipa »open class« do »master class«. Vsi ostali turnirji se načeloma plačujejo posebej, pri tem bo SDŠ prevzel enake cene za posamezne turnirje, kot bodo veljale za prijave po sistemu »Direct Entry«. Takšna ureditev (razen cene turnirjev) je veljala že doslej in tu ni nobenih sprememb. S tem želimo igralce vzpodbuditi, da več uporabljajo sistem direktne prijave na turnirje.

AD 6.) Skupaj s selektorjem slovenskih reprezentanc smo pregledali predvidene sestave moštev za finale 18. olimpijade ICCF ter finala 8. ekipnega evropskega prvenstva. Na izbrane igralce apeliramo, da ne pretiravajo s številom turnirjev, da bodo lahko polno angažirani v obeh reprezentančnih nastopih, saj v obeh primerih startamo na medalje.

AD 7.) Državo prvenstvo v dopisnem šahu v letu 2011 se razpiše, izvede pa le, če bo prijavljenih vsaj 9 igralcev.

Ob koncu se je predsednik SDŠ zahvalil dr. Ivanu Rihtariču, ki je že petič organiziral srečanje dopisnih šahistov Slovenije v Gornji Radgoni.

Seja se je zaključila ob 12.40.

 

Lušečka vas, 5. 9. 2011                                                           Zapisal: Danilo Korže

Zadnjič posodobljeno: torek, 06 September 2011 18:42
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.