Dopisni šah ni cuger ...
Prispeval Marjan Šemrl   
ponedeljek, 07 November 2011 15:54

 

... 5 dni je časa za vsako potezo!


Opažam, da nekateri igralci igrajo dopisni šah v "zelo pospešenem tempu", tudi po 10 in več potez na dan. Pravzaprav nimam nič proti taki igri, še posebej, če gre za moje nasprotnike.

Čas, ki ga imamo na razpolago za razmišljanje, temeljito vpliva na način naše igre. Tako je v hitropoteznih partijah pomembna taktika in  hitra  igra. V "normalnih" turnirskih partijah je važna pravilna ocena pozicije in formiranje ustreznega plana. Kaj pa je bistvo v  dopisnem šahu? Po mojem mnenju je pravi smisel v iskanju idealne poteze. Če ne gre za zares evidentno potezo, je lahko tako iskanje časovno izredno zahtevno opravilo. Nihče me ne bo prepričal. da zna v enem dnevu najti 10 idealnih potez v isti partiji. Sam se včasih posvečam eni sami poziciji 10 dni, pa še nisem siguren, da vem, katera poteza je najboljša ...

Poznam nekaj igralcev, ki igrajo normalne turnirske partije v hitropoteznem tempu. Ob modernih urah, kjer se čas dodaja po vsaki potezi, se večkrat zgodi, da imajo ob koncu partije na uri več preostanka časa, kot so ga imeli na začetku. Zadnjič se mi je tak igralec potožil, kakšno strašansko smolo  da je imel v  partiji, kjer je spregledal figuro. Ja, prav zares "smola", na katero revček ni imel nobenega vpliva ...

In kako igrati proti igralcem, ki hitropotezne navade prenašajo v dopisni šah? Če gre za neizkušene nasprotnike - novince, je dovolj že, da sami razmišljamo in se potrudimo nekoliko bolj kot nasprotnik, in zmaga nam pade v naročje kot zrela hruška. Pri izkušenih hitrih igralcih, ki analizirajo vnaprej, pa svetujem previdnost in igranje v nam lastnem tempu.

V vsakem primeru je izbira naša!  Ali želimo biti trd oreh svojim nasprotnikom, ali pa morda le lahek zalogaj in "topovska hrana"?

O tem, kako zelo zmotno je prepričanje, da najboljšo potezo prepišemo kar iz računalnika, sem pa doslej pisal že več kot dovolj. Veliko lastnega dela in temeljitih analiz ob računalniški asistenci je zmagovita kombinacija!

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: ponedeljek, 07 November 2011 23:52
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.