14. Prvenstvo Slovenije
Prispeval Marjan Šemrl   
torek, 10 April 2012 15:04

 

Napeto do konca ...

14. državno prvenstvo, ki se je začelo v letu 2010 gre počasi h koncu. Nedokončane so le še tri partije, vendar za nas gledalce še zdaleč ni jasno, kdo bo postal novi državni prvak v dopisnem šahu.

Trenutno se nahajata v vodstvu izkušena Janko Potrata in Marjan Veček s po 5 točkami. Oba sta končala že vse svoje partije, tako da na končni razplet tekmovanja nimata več neposrednega vpliva. Prav zaradi tega sta v odličnem položaju zasledovalca Dušan Leben in Klemen Sorčnik, ki sta doslej zbrala po 4 točke in pol. Ob tem ima Leben dve, Sorčnik pa eno nedokončano partijo. Ta trenutek je jasno le to, da se bodo pokali delili med omenjeno četverico.

In še nekaj je povsem zanesljivo. Državni prvak bo zmagovalec partije med Lebenom in Sorčnikom, če bo ta odločena. Vse pa je odprto v primeru, da se  medsebojna partija konča z remijem in da Dušan Leben izgubi partijo proti dr. Rihtariču. V tem primeru bo odločil drugi - SB kriterij, na katerega pa ima velik vpliv tudi tretja nedokončana partija med Tomažem Žaligom in dr. Ivanom Rihtaričem. Teoretično lahko na ta način prvo mesto osvojita tudi Potrata ali Veček.

Toliko z očmi "gledalca". Če pogledamo stanje na tabeli z bolj realnimi očmi, ima največ možnosti za končni uspeh Dušan Leben (na fotografiji), ki je že pred tekmovanjem veljal za prvega favorita. Če seveda ne izgubi partije proti Sorčniku ...

 

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 10 April 2012 17:51
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.