Spoznavajmo dopisni šah - III. del
Prispeval Marjan Šemrl   
ponedeljek, 07 Maj 2012 13:33

 II. del 

Vprašanja in odgovori Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Prijavite se na svoj prvi turnir in prevzemite darilo!  

  

7. Zakaj vrhunski dopisni igralci niso enako dobri v tudi rednem šahu?

Razlog je isti kot pri dobrih igralcih rednega šaha, ki so v dopisnem šahu samo povprečni ali pa sploh ne uspejo! Dopisni šah je drugačna šahovska disciplina! 

Nihče se ne čudi, če je alpski smučar slalomist bistveno slabši v smuku in obratno. To je vsem razumljivo, čeprav gre v vsakem primeru za smučanje. Če pa se velemojster zaradi treninga poskusi v dopisnem šahu in ima tam rating samo 2200, se čudijo vsi. Če ima dopisni velemojster v rednem šahu rating samo 2200, pa itak redni šahisti samo zamahnejo z roko, češ – v dopisnem šahu igrajo samo računalniki. Ja, seveda. V smuku pa smučarja nosijo le smuči ...

Dragi prijatelji, stvari še zdaleč niso tako preproste. Da bi šahist dosegel visok nivo v dopisnem šahu, so potrebne drugačne kvalitete, kot v rednem šahu. Vsem je znano, da je šahovska igra nekakšna mešanica športa, igre, znanosti in umetnosti.

V rednem šahu igra pomembno vlogo športni vidik. Da bi igralec dosegal dobre rezultate, mora biti zdrav, v dobri kondiciji, psihično stabilen, na pamet mora znati ogromno variant, predvsem pa mora biti sposoben hitrega računanja in razmišljanja, da lahko vse svoje ogromno šahovsko znanje uporabi v danem trenutku, pod pritiskom neusmiljenega tiktakanja šahovske ure. 

 

V dopisnem šahu je športni vidik precej manj pomemben. Zato pa močno pridobi na pomenu znanstveno-raziskovalna komponenta. Igralec ima za svoje odločitve bistveno več časa. Do izraza pride dolgotrajno in natančno »laboratorijsko« delo. Zato so poteze in variante veliko bolj raziskane in utemeljene.

Skupna moč in priložnost obeh šahovskih disciplin pa tiči v sodelovanju, simbiozi in medsebojni izmenjavi. Redni šah lahko daje dopisnemu ideje, otvoritvene trende in skozi stoletja nakopičeno znanje. Dopisni šah pa lahko servisira redne šahiste z visokonivojskimi analizami, ki jih ne najdemo nikjer drugje.

8. V dopisnem šahu igralci uporabljajo računalniške programe. Ali ni to goljufija?

Računalniki in šahovski programi so neizpodbitno dejstvo današnjega časa. V rednem šahu se računalniki uporabljajo za kvalitetne priprave na partijo. Ni ravno redek slučaj, ko prideta šahista na partijo in v nekaj minutah potegneta 30 potez, ki so plod domačih priprav, seveda s pomočjo računalnika.

V dopisnem šahu pa je uporaba šahovskih programov dovoljena tudi med igro, zato to ni goljufija. Rekli boste – ja, potem pa zmaga tisti, ki ima najmočnejši računalnik in krepko udarili mimo. Uporaba šahovskih programov je nujnost, za uspeh v dopisnem šahu pa je še vedno odločilna človeška dodana vrednost v obliki šahovskega znanja, vloženega dela in poznavanja metod analize s pomočjo računalnika.

Računalniški programi so sicer močni v računanju, toda ko gre za šahovsko analizo, so brez človeškega posredovanja večkrat zelo nebogljeni. Groba računska sila brez poznavanja osnovnih šahovskih principov mnogokrat zapelje analizo v povsem napačno smer.

Ali pa morda v resnici mislite, da bi dopisni šah igralo nekaj sto tisoč ljudi na svetu, od tega vsaj tisoč doktorjev znanosti, če bi odločali zgolj računalniki? Ne, dopisni šah je v svojem bistvu prvovrstno intelektualno doživetje!

9. Zakaj v pogojih dopisnega šaha človek praviloma premaga računalnik?

Dopisni šahist bo praviloma igral poteze, ki so najmanj enako dobre kot tiste, ki jih predlaga računalnik. Večkrat pa bodo poteze dopisnega šahista boljše, ker bo v analizi ugotovil, da se računalnik moti.

10. Zakaj računalnik praviloma premaga človeka v pogojih "normalnega" šaha?

Šahist bo igral poteze, ki bodo včasih boljše od tistih, ki jih predlaga računalnik, včasih enako dobre in včasih nekoliko slabše. Toda v pogojih omejenega časa bo tudi najboljši šahist prej ali slej potegnil bistveno slabšo potezo. Dovolj je ena sama in že takrat je vsega konec. Računalnik bo napako neusmiljeno kaznoval in prednost realiziral.

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: petek, 11 Maj 2012 22:27
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.