Wiswanathan Anand ostaja svetovni prvak!
Prispeval Marjan Šemrl   
sreda, 30 Maj 2012 18:20

 

Zmaga v pospešenem tempu 2,5 : 1,5

Indijec Wiswanathan Anand je v dvoboju za naslov svetovnega prvaka, ki je zadnji mesec potekal v Moskvi, premagal Izraelca Borisa Gelfanda šele v pospešenih partijah z rezultatom 2,5 : 1,5. Redni dvoboj se je končal neodločeno 6:6. 

Še nikoli nisem spremljal dvoboja za svetovnega prvaka tako podrobno in sproti. Rezultat tega spremljanja so komentarji posameznih partij, ki so objavljeni v forumu.

Brez vsakega dvoma sta igralca prikazala šah izjemno visokega nivoja, saj lahko grobe napake preštejemo na prste ene roke. Tistih manjših, takih na katere čakamo dopisniki v svojih partijah, pa je bilo veliko. 

Povsem nepravično je, da redni šah tako visokega nivoja primerjamo z dopisnim šahom. Dopisniki imamo ogromno časa, lahko analiziramo in uporabljamo računalnik. Primerjava je prav tako krivična kot je včasih krivičen odnos rednega šaha do nas dopisnikov. Še enkrat se je pokazalo: Šah na deski (OTB) je ena šahovska disciplina, dopisni šah pa popolnoma druga!

A naj mi bo danes dovoljeno - z vsem dolžnim spoštovanjem do OTB šaha, ki je vendarle osnova vsega, da povem svoje mnenje. Pravi vrhunski dopisni šah (niti slučajno ne tisti "računalniški" s poganjanjem motorjev do nezavesti) je danes za nekaj razredov kvalitetnejši od vrhunskega šaha na deski! Razlika še nikoli ni bila tako ogromna. Če rečem, da je razlika tako velika kot je v rednem šahu razlika med velemojstrom in močnim amaterjem, sem še dokaj popustljiv.

Ampak kot sem zapisal – vsaka tovrstna primerjava je nepravična. Danes sem jo uporabil zgolj iz enega razloga. Bralcem postavljam vprašanje: "Katere partije in analize bomo uporabljali kot relevantno šahovsko teorijo?". Zame dileme ni več!

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 05 Junij 2012 09:18
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.