Šahovski motor Vitruvius
Prispeval Marjan Šemrl   
četrtek, 14 Junij 2012 19:31

 

Ali je to program za prihodnost?

Najprej bi želel izraziti svoje mnenje o ocenjevanju kvalitete sodobnih šahovskih motorjev. Ko berem članke na internetu in v revijah, mi vedno znova padejo v oči razne rating liste in razprave, ki na osnovi teh list kujejo v zvezde »najboljše« motorje, ostale pa postavljajo v drugi plan, kot da so že stvar preteklosti. To početje je zelo podobno, kot če bi recimo Anand za glavnega člana v svoj analizni štab povabil svetovnega prvaka v pospešenem šahu. Zelo verjetno to ne bi bila najbolj smiselna izbira.

Sodobni motorji so programirani predvsem v smer, da so sposobni v realnem času premagati svojo konkurenco – to je druge šahovske motorje. Ali je ta lastnost res tisto, kar iščemo dopisni šahisti? Ali so ti motorji najboljši tudi za globoke analize? Morda so, morda pa tudi ne … Po mojih izkušnjah je ta trenutek za dopisne in druge šahovske analize še vedno daleč najboljši motor, eden tistih, ki so že nekoliko odrinjeni v drugi plan.

Seveda moramo imeti v svojem arzenalu več motorjev. Najnovejša pridobitev je prav gotovo Vitruvius, ki ima že v osnovi zastavljen koncept, ki se bistveno razlikuje od konkurence. Osnova motorja je vzeta iz ruske serije RobboLito, Igorrit in IvanHoe, nadaljnji razvoj pa poteka v povsem  drugo smer. Skupina italijanskih strokovnjakov želi izdelati motor, ki se bo ob veliki zmožnosti preračunavanja čim bolj približal človeški igri. Motor naj bi prav iskal možnosti za pozicijske žrtve s kompenzacijo. V krogih dopisnih šahistov s svetovnega vrha potekajo razprave prav o tem. Pozicijska žrtev naj bi predstavljala glavno smer razvoja dopisnega šaha v prihodnosti.

Šahovski motor Vitruvius je svoje ime dobil po risbi, ki jo je okoli leta 1490 ustvaril Leonardo da Vinci in prikazuje razmerja človeškega telesa.

Motor Vitruvius je trenutno v polnem razvoju, pa že dosega rating okrog 3100 točk. Razvoj poteka v smeri teorije, ki jo je postavil ruski nuklearni fizik, šahovski mojster in trener Alexander Shashin. Teorija je v osnovi zelo preprosta in upošteva štiri glavne faktorje: material, mobilnost, gostoto (koncentracijo) in možnost širitve (ekspanzije). Zelo je zanimiva teorija mobilnosti, ki glede na izračun faktorja predlaga tri glavne principe šahovske igre. Shashin jih je poimenoval  po Talju, Capablanci in Petrosjanu. Sodobni motorji naj bi obvladali predvsem Petrosjanov princip in če ta trditev vsaj malo drži, potem bo današnji »dolgočasen« stil igre vernikov in častilcev šahovskih motorjev, kmalu le še stvar preteklosti.

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: četrtek, 14 Junij 2012 20:29
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.