Spregledi v dopisnem šahu
Prispeval Marjan Šemrl   
sobota, 30 Junij 2012 11:23

 

Pomagajo sistemi za preprečevanje ...

Tudi v dopisnem šahu se dogajajo grobi spregledi. Vzroki so različni: utrujenost, pomanjkanje koncentracije, drugi problemi ... Vse je popolnoma razumljivo in vsakomur se lahko zgodi kaj podobnega. Meni se je v finalu svetovnega prvenstva pripetilo, da sem nekaj dni analiziral napačno pozicijo in potem, na srečo, še pravočasno ugotovil zmoto, ki bi lahko imela katastrofalne posledice.

Na memorialnem turnirju Andreja Šuštaršiča se je v partiji Novak - Korže tak dogodek primeril višjemu mednarodnemu mojstru Jožetu Novaku. Nekaj potez pred pozicijo na diagramu je celo zavrnil mirovno ponudbo ...

Novak - Korže 

1..e6 2.Sf4??

V poziciji na diagramu ima beli sicer kvaliteto manj, vendar polno kompenzacijo v aktivnih figurah in kmetu na d4, ki paralizira vsak poskus aktivne igre s strani črnega. Črni je odigral praktično edino 1..e6. Beli pa se je v svojih analizah odločil za forsirano varianto: 2.Tc8+ Kh7 3.Sf4 Txf4 4.Lxf4 Lxd4 5.h5= in partija bi se verjetno končala z remijem.

Toda forsirane variante skrivajo tudi svoje pasti. Ena takih je "prehitevanje dogodkov". Beli je očitno pozabil na forsirano 2.Tc8+ Kh7 in odigral kar 2.Sf4?? Črni je verjetno poskočil od presenečenja in veselja ter seveda darilo pobral z 2..Txc7. Belemu je preostala le še predaja.

S strani gledalca je vedno lahko "biti pameten", toda če ima igralec izdelan sistem za preprečevanje takih dogodkov in ga dosledno izvaja, se verjetnost "tipkarskih" napak bistveno zmanjša. Osebno se v ta namen poslužujem dvojne ročne evidence, pri čemer sem posebej pozoren na številke zadnjih dveh ali treh potez. Nekateri si tiskajo diagrame... Ti sistemi pomagajo, popolnoma pa napak vseeno ne morejo preprečiti. Še danes mi ni povsem jasno, kako sem lahko na SP ob vseh varnostnih mehanizmih analiziral napačno pozicijo ...Pravzaprav vem - bil sem površen in ker je bila še otvoritev, sem del postopka izpustil. Preveč sem zaupal svojemu "poznavanju" otvoritve.

Otvoritev je v partiji Šemrl - Gerhardt potekala takole:

1.e4 c5 2.Sc3 Sc6 3.Sf3 Sf6 4.Lb5 g6 5.e5 Sg4 6.Lxc6 dxc6 7.h3 Sh6 8.g4 Lg7 9.d3 0-0 10.De2 f5

Jaz pa sem nekaj dni analiziral pozicijo na diagramu, ker sem "pozabil", da je črni v 6. potezi vzel dxc6 in ne bxc6. Nisem mogel verjeti, da sem lahko v otvoritvi zapadel v tako "slabo pozicijo". Po nekaj dneh sem napako opazil in si pošteno oddahnil. Prestavil sem kmeta s polja d7 na b7 in partija je bila rešena.


Šemrl - Gerhardt

Črni kmet stoji na b7 in ne na d7!

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: sobota, 30 Junij 2012 15:59
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.