Kongres ICCF - Krakov 2013 - 9. del

 

Pomembne odločitve

Ostali članki iz Krakova: POVEZAVA

Na prvem mestu želim pohvaliti Poljake. Kongres je bil izjemno dobro organiziran. V tem pogledu je Krakov glede na pretekle kongrese z naskokom prvi. Največje zasluge za ta podvig ima prav gotovo poljski delegat Mariusz Wojnar. Začelo se je z neverjetno popolno in bogato spletno stranjo ter nadaljevalo z odličnimi pogoji za delo in neformalno druženje. Vse skupaj je imelo močan pridih bogate zgodovine ter naravnih lepot Krakova in okolice. Udeležba je bila glede na evropsko lokacijo pričakovano visoka. Vse je bilo tako rekoč idealno, razen morda nekaterih kongresnih odločitev, o katerih se veliko piše in se bo še pisalo na forumih in v socialnih omrežjih.

alt

Ste vedeli, da je simbol mesta Krakov zmaj? V tem pogledu je podoben naši Ljubljani. Le, da naš ljubljanski izgleda nekako miroljuben, krakovski pa je strašen in vsake toliko časa bruha ogenj.

Zdaj pa k pomembnim kongresnim odločitvam:

     1.) Na strežniku se uvede možnost uporabe t.i. Fischerjeve ure. Organizator bo kot igralni tempo turnirja lahko določil tri parametre: začetni čas, časovni dodatek, frekvenca dodatka. Na primer: 100, 2, 1 pomeni, da ima igralec 100 dni začetnega časa in po vsaki odigrani potezi pridobi dodatna 2 dneva za razmišljanje. Po tej formuli trenutno na večini turnirjev uporabljamo sistem 50, 50, 10.

     2.) Uvede se uporaba izračunanih končnic pri določanju rezultata partije. To pomeni, da bo lahko igralec reklamiral zmago ali remi na osnovi izida, ki ga pokaže table base. Podrobnosti implementacije še niso znane, skoraj zagotovo pa bo šlo za 6-figurne končnice z uradno verzijo na strežniku ICCF.

     3.) Morebitne zmage, ki jih pokažejo tabele končnic in je pot do njih daljša od 50 potez, se priznajo, ne glede na pravilo FIDE za 50 potez. Pravilo 50 potez (brez premika kmeta in brez jemanja) pa še vedno ostane veljavno pri pozicijah, ki ne sodijo v okvir 6-figurnih končnic.

     4.) V popolnosti se ukine možnost izrednega dopusta. Kot nadomestilo se redni dopust na letni ravni vsem igralcem poviša iz 30 na 45 dni. Razpolaganje z dopustom se tako v popolnosti prenese na igralce in s tem tudi odgovornost za pametno razporejanje in koriščenje. Skoraj zanesljivo je, da bo 'pisarna' za izredne dopuste  s 1. 1. 2014 zaprla svoja vrata.  

Od zgoraj omenjenih sprememb je še najmanj sporna prva. Pravzaprav je izključno pozitivna, saj prinaša nove in zanimive možnosti pri določanju časovnega okvirja za igranje dopisnih partij. Ostale tri pa so kot omenjeno že predmet širokih razprav na socialnem omrežju. Po mojem osebnem mnenju gre za pozitivni premik v pravo smer tudi v točki 4, vendar izključno iz razloga, ker so nekateri igralci grobo izrabljali možnost izrednega dopusta. Po novem bodo oškodovani predvsem tisti, ki se bodo resnično srečali za daljši čas s težkimi življenjskimi okoliščinami. V primeru, da bodo okoliščine trajale daljši čas, bodo partije seveda izgubili. Neformalne razprave pa so že potekale v smer, da tovrstni porazi ne bi imeli drugih neprijetnih posledic (izguba ratinga, suspenz ...), vendar so to zaenkrat še špekulacije.

alt

   Glasovalni listič 

     Povsem drugače pa je pri točkah 2 in 3. Sam sem pri obeh odločitvah glasoval proti, ker menim, da gre za odmik od igralnih pravil FIDE. Še prav posebej to velja za točko 3. Če bo Nalimov pokazal, da beli matira v recimo 215 potezah, bo beli partijo dobil, ne glede na pravilo FIDE, ki določa remi po 50 potezah, če ni bila odigrana nobena poteza s kmetom ali vzeta katera od figur na šahovnici. Se pa lahko strinjam z ugotovitvami, da bo določilo iz točke 2 precej pripomoglo k manjšemu zavlačevanju.

     Kot je pri spremembah igralnih pravil že običaj, začnejo veljati z začetkom novega leta. Izredni dopust bo prav gotovo ukinjen z veljavnostjo za tekoče in nove turnirje. Fischer clock tako ali tako velja le za nove turnirje. Glede izračunanih končnic pa še ni jasno. V tem segmentu se bo v procesu uvajanja pokazala marsikatera težava, ki je trenutno še pod preprogo. 

     Potrebno je omeniti še, da je ICCF po nekaj letih končno dobil direktorja za marketing (Andrew Dearnley iz Anglije) ter da je odstopil komisar za podeljevanje novih naslovov, sicer tudi Anglež Neil Limbert. Kot najverjetnejši naslednik se omenja organizator letošnjega kongresa Poljak Mariusz Wojnar.

     KONEC

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: sreda, 21 Avgust 2013 06:00
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.