Kongres ICCF - Cardiff 2015 – IV. del
Prispeval Marjan Šemrl   
sreda, 17 Junij 2015 12:39

 

Starejši članki: Cardiff 2015

Še ostali kongresni predlogi

 

Preden se lotimo preostalih kongresnih predlogov, naj kot zanimivost omenim odprto pismo, ki ga je  nemški velemojster Arno Nickel naslovil na letošnji kongres in ga zaprosil za razpravo. V pismu se loteva daleč največjega problema današnjega dopisnega šaha, to je strmo naraščanje neodločenih partij na vrhunskem nivoju. Nickel ima pač svoje predloge, ki se naslanjajo na 100 let staro idejo Emanuela Laskerja, po kateri bi bili nekateri remi rezultati (pat, figura več) registrirani z rezultatom 3/4 :1/4.  Ideja je ena izmed mnogih, se pa zelo strinjam, da je na to temo potrebna razprava. Po mojem mnenju je tovrstna razprava važnejša kot vseh 30 ostalih  predlogov skupaj. Končno še nekdo dojema pravo stvarnost današnjega dopisnega šaha! Odprto pismo si lahko preberete v angleščini ali nemščini.

 

 

Letos je zares ogromno predlogov. Potrudil sem se, da sem tiste, kjer glasovanje ni jasno, izločil in prikazal v posebnih točkah. Tokrat navajam še vse ostale, kjer se v glavnem lahko strinjamo. Izjema je morda točka 15, ki tudi predvideva ukinitev ženskih naslovov … Vaša mnenja pričakujem v komentarjih.

 

PREDLOG št. 9:

Hrvaški delegat Leonardo Ljubičić predlaga pravilo, da mora organizator pred začetkom mednarodnega turnirja (na povabilo) dostaviti svetovnemu turnirskemu direktorju pisna dokazila o soglasju nastopajočih igralcev ali njihovih zvez.

 

PREDLOG št. 10:

Predlaga se razvoj nove statistične metode za izračun norm, ki so potrebne za osvajanje mednarodnih naslovov. Trenutno izračuni potekajo na osnovi kategorije turnirja, kar ni ravno pravično. Metodo bi razvil priznan mednarodni strokovnjak v dveh fazah. Končna verzija bi bila potrjena na kongresu naslednje leto. Moja pripomba: vse lepo in prav, toda spet smo pri pregovorni statistiki, ki bo obdelovala nerealne podatke.

 

PREDLOG št. 11:

Predlaga se, da naj bi bilo možno izvesti neomejeno število menjav igralcev na ekipnih tekmovanjih do trenutka, ko igralec še ni odigral nobene poteze. Tovrstne zamenjave bi potekale brez sankcij za zamenjane igralce.

 

PREDLOG št. 12:

Igralec, ki bi na nekem turnirju izgubil dve ali več partij s prekoračitvijo časa, bi bil izključen s turnirja. Partije se ne bi upoštevale za izračun norm, za izračun ratinga pa samo končane partije. Če odstop ni upravičen (višja sila, bolezen, smrt), sledijo predvidene sankcije.

 

PREDLOG št.. 13:

Ukine se možnost podajanja zahteve za koriščenje več kot 40 dni časa za posamezno potezo. Po preteku 40 dni je partija definitivno v vsakem primeru izgubljena.

 

PREDLOG št. 14:

Sprememba dikcije v pravilniku, da so pogojne poteze dovoljene. V vsakem primeru se trenutno za to opcijo odloči organizator. Nacionalna zveza Walesa dodatno predlaga, da bi bila ta opcija odprta na vseh ICCF turnirjih.

 

PREDLOG št. 15:

Valižanska zveza tudi predlaga, da naj bi se ob predvideni ukinitvi ženskih mednarodnih naslovov, uvedla dva nova naslova (npr. mojster, mojstrski kandidat). Naslova bi bila dostopna za oba spola, ženske pa bi lahko na podlagi teh naslovov uveljavljale dosedanje mednarodne naslove še naslednjih 5 let.

 

16. OSTALI PREDLOGI:

  1. Realno povračilo stroškov funkcionarjem ICCF za udeležbo na kongresu.
  2. Kozmetični popravki besedila v igralnih pravilih.
  3. Ukinitev možnosti mešanega pošiljanja potez na istem turnirju (slučaj Finocchiaro).
  4. Enakopravnejše obravnavanje igralcev brez matične zveze na individualnih tekmovanjih.
  5. Ukinitev subvencij za turnirje v coni Afrika-Azija.
  6. Uvedba univerzalnega strežniškega časa ne glede na lokacijo strežnika ICCF.
  7. Ukinitev ICCF Cone 4 (Afrika-Azija) in priključitev posameznih delov k ostalim conam.
  8. Revizija in popravki priročnika za sodnike.
  9. Razširitev nabora turnirjev, ki bi veljali za priznanje naslova mednarodnega sodnika.
  10. Formiranje skupine vrhunskih igralcev za ocenjevanje nedokončanih partij.
  11. Formuliranje pravil za častne ICCF naslove zaslužnih funkcionarjev.
  12. Uvedba različnih cenovnih razredov glede na moč mednarodnih turnirjev.
  13. Možnost kozmetičnih in prilagoditvenih popravkov s strani pooblaščenih oseb brez predhodne potrditve na kongresu.
  14. Na promocijskih in večstopenjskih turnirjih se v primeru samih remijev ne proglasi zmagovalca.
  15. Poskusni dvoboji na spletnem strežniku naj bi se zamenjali z dvokrožnimi troboji in bi bili igralcu dostopni samo enkrat.
  16. Če igralec med turnirjem umre, so trenutno lahko njegove partije ocenjene največ kot remi. Po novem naj bi bilo možno oceniti nedokončano partijo tudi kot zmago.

Kako naj Slovenija glasuje? Vaše odgovore s kratko utemeljitvijo pričakujem v komentarjih.

 

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: sreda, 19 Avgust 2015 09:49
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.