SLOCORR 2016 - Poročilo predsednika
sobota, 17 September 2016 16:56

 

Poročilo o delu Sveta za dopisni šah Šahovske zveze Slovenije (SLOCORR2016)

 

Svet za dopisni šah, ki deluje v okviru ŠZS, je tudi v letu 2016 deloval tako na mednarodni kot tudi na domači sceni.

Če najprej pregledamo mednarodno delovanje, so naši igralci v letu 2016 doslej osvojili skupaj 6 mednarodnih norm (balov): 1 GM (Aleš Borštnik), 1 IM (Jernej Pirš), 1 CCM in 3 CCE (zadnja dva sta nova mednarodna naslova, ki ju je možno osvajati od 2016).

V ekipni konkurenci še nastopamo v finalu 9. ekipnega EP, tekmovanje je v zaključni fazi (igramo le še eno partijo), praktično pa smo že osvojili srebrno medaljo in uvrstitev v finale 10. ekipnega EP.

Naša olimpijska ekipa (Marjan Šemrl, Iztok Brunšek, Aleš Borštnik, Jernej Šivic, Danilo Korže in Borko Boškovič) je odlično zaključila svoj nastop v finalu 18. olimpijade ICCF, kjer smo osvojili srebrno medaljo (le pol točke za Nemčijo), kar je največji reprezentančni ekipni uspeh za slovenski dopisni šah doslej. O tem velikem uspehu je poročala tudi RTV Slovenija na prvem programu v športu po Odmevih. Podelitve medalj na kongresu ICCF letos v Bremnu v Nemčiji so se člani ekipe tudi osebno udeležili.

Naše ekipe igrajo trenutno še na 5. Danube Cupu, 5. izvedbi tekmovanja Mare Nostrum ter na tekmovanju Thor Løvholt Memorial (igralci do ratinga 2300).

Pred kratkim (v septembru 2016) smo začeli z nastopom v finalu 20. Olimpijade ICCF (Aleš Borštnik, Danilo Korže, Milan Horvat, Klemen Šivic, Anton Čopar in Darko Babič) ter v poflinalu 21. Olimpijade ICCF (Mitja Gerzina, Darko Babič, Stanko Kovač, Gregor Vohl, Aleš Malnar in Klemen Sorčnik).

Aktivni smo bili tudi v šahu 960 - slovenska ekipa (Aleš Borštnik, Danilo Korže, Milan Horvat in Darko Babič) je v finalu 1. evropskega pokala v 960 dopisnem šahu osvojila zlato medaljo. Tudi člani te ekipe so se udeležili podelitve zlate medalje na kongresu ICCF v .Bremnu avgusta letos.

Igrali smo tudi nekaj prijateljskih dvobojev: z reprezentacami Avstralije (22 plošč, končano), Nizozemske (31 plošč, tik pred koncem) in ZDA (32 plošč).

Tudi v posamični konkurenci so naši igralci sodelovali na vseh nivojih tekmovanj za svetovno prvenstvo in na drugih močnih mednarodnih turnirjih. V 29. finalu svetovnega prvenstva igra Aleš Borštnik, tekmovanje je še v začetni fazi. V finalu 2. svetovnega pokala v šahu 960 pa nastopa Darko Babič, ki bo osvojil najmanj srebrno medaljo. V finalu 3. svetovnega prvenstva v šahu 960 pa igra Milan Horvat (tekmovanje se je pravkar pričelo). Naši igralci igrajo tudi na tristopenjskih veteranskih in članskih svetovnih pokalih. V finalu 5. veteranskega svetovnega pokala igra Markič Vladimir.

Pred kratkim smo dobili zmagovalce 18. državnega prvaka (Kos Igor, Horvat Franc in Skuhala Jernej), v zaključni fazi pa je že tudi 19. državno prvenstvo ter drugo državno mladinsko prvenstvo (tam je že znan prvak Anže Pavlič).

Letos avgusta nas je šokirala tudi žalostna vest, da je preminil naš vrhunski dopisni šahist Bojan Fajs. Njegovi družini sta izrazila naše sožalje dva dopisna šahista, ki sta se udeležila zadnjega slovesa.

 

Predsednik sveta za dopisni šah: Dr. Danilo Korže, l.r

Zadnjič posodobljeno: sobota, 17 September 2016 17:00
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.