Brezplačni motorji za šahovsko analizo
Prispeval Marjan Šemrl   
sreda, 17 Oktober 2018 10:04

Pred 10 leti je na področju šahovskih motorjev kraljeval Fritz. Občasno smo za preverjanje in primerjavo analiz uporabljali programe kot so Shredder, Junior, Hiarcs in drugi. Sledilo je obdobje, ko je bil na vrhu šahovski motor Rybka. Žal se je nadaljnji razvoj Rybke prehitro prekinil in sledilo je obdobje krajše stagnacije. V naslednjem obdobju pa že imamo tri vrhunske motorje, ki so postali boljši od vseh dotedanjih. To so bili Stockfish, Komodo in Houdini. Ti trije programi so na vrhu ali blizu njega še danes. Je pa med njimi bistvena razlika. Program Stockfish je brezplačen, Komodo in Houdini pa sta plačljiva. Ne smemo pozabiti, da se motorji neprestano izboljšujejo in dopolnjujejo, tako da lahko predstavlja nakup plačljivih motorjev kar znaten strošek.

Na srečo se je izkazalo, da je 'brezplačnik' Stockfish tudi najboljši in najhitrejši od omenjene trojice. Poleg tega pa je Stockfich dobil tudi nekaj izjemno močnih 'sorodnikov', ki za osnovo uporabljajo programsko kodo Stockfisha, so jim pa dodane druge opcije, ki so zelo dobrodošle pri šahovski analizi.

 

Na tem mestu bi se omejil le na tri osnovne spletne lokacije, kjer lahko dobite vrhunske brezplačne programe za vaše analize. Navedeni so zgolj tisti motorji, ki so zares vrhunski (rating okrog 3400+) in so bili v praksi tudi preizkušeni.

 

Razvojna stran programa Stockfish. Na tem naslovu najdete skoraj 'vsakodnevno svežo' različico programa Stockfish.

Stran Ivana Iveca. Hrvaška spletna stran, ki vam ponuja program Corchess (izvedenka Stockfisha, ki je bolj primerna za analize in manj za igranje) ter posebej prevedeno verzijo Stockfisha, ki naj bi bila 7,6 % hitrejša od običajne.

Chess Engines Diary. Poljska spletna stran, ki se dnevno osvežuje. Število različnih motorjev, ki jih najdete na tem naslovu gre v tisoče. Nas pa zanimajo le tisti najmočnejši, ki pomenijo dodano vrednost pri naših analizah. Zanimiv je motor  asmFish. Gre za kopijo Stockfisha, ki je napisana v nižje nivojski (strojni kodi) in je zaradi tega bistveno hitrejša od klasičnega Stockfisha. Izjemno priročen program za šahovske analize je Raubfisch, ki je mešanica programa Stockfish in Torpedo. V nastavitvah motorja nam ponuja posebne funkcije za analizo. Posebne analizne funkcije nam ponuja tudi motor Sugar XPro in še posebej njegova izvedenka Sugar ICCF. Na tem naslovu obstaja možnost brezplačne pridobitve še drugih vrhunskih motorjev, ki pa potrebujejo preizkus v praksi.

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: sreda, 17 Oktober 2018 10:45
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.