Po petnajstih letih
Prispeval Vlado Turicnik   
torek, 14 Maj 2019 06:57

 

Z nostalgijo se spominjam novih modernih začetkov korespondenčnega šaha, ki se je v celoti selil na ICCF strežnik. S ponosom  večkrat pomislim na prvo partijo, ki je bila končana na spletnem strežniku v okviru kvalifikacij za finalni turnir državnega prvenstva. Bili so to lepi časi, ko smo na Krjavljevem forumu aktivno sodelovali in soustvarjali spletno stran naše skupnosti. Bilo je zbadanja, kibic in seveda tudi resnih tem (motorji, analize, reprezentančni rezultati). Od leta 2004 do 2009 sem z ratingom skokovito napredoval in tudi zmagal kar nekaj partij. Seveda so bili tudi porazi prisotni. Z vedno višjim ratingom pa človek pride na določen nivo, ko so skoraj vse partije remi. Za zmago je potrebno poiskati šivanko v kupu sena.

V letu 2019 sem se vrnil na korespondenčno sceno (namerno uporabljam ta izraz, ker se mi zdi pojem dopisni šah kar malo zastarel, saj smo postali korespondenti, ki s svojim znanjem uporabe posodobljenih baz partij in s pomočjo vedno boljših motorjev opravljamo administrativno delo prenašanja potez. Namerno nisem omenil šahovskega znanja, ki pa daje le redkim izbrancem dodano vrednost in kako zmago več. Precej se je spremenilo v 15 letih. Postali smo individualisti, zaprti vsak v svojo računalniško komoro. Ko gledam po forumu, razen mesečnega prispevka nove baze partij skoraj ni več česa zaslediti. Morda pa bo kdaj spet drugače?

Zadnjič posodobljeno: četrtek, 16 Maj 2019 21:36
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.