Kongres ICCF - Vilna 2019 – 1. del
Prispeval Marjan Šemrl   
torek, 16 Julij 2019 12:02

Kongresni predlogi

 

Letošnji kongres ICCF bo potekal od 18. do 22. avgusta v Vilni (Vilnius), ki je glavno mesto Litve. Prizorišče kongresa bo hotel Artis, ki se nahaja v starem jedru mesta, v katerem živi nekaj manj kot 600.000 prebivalcev. Sicer je Litva velika za tri Slovenije (62.674 kv. km), prebivalcev pa ima le 40% več (nekaj manj kot 2,9 milijona). 

 

  

Svoja poročila začenjam s kongresnimi predlogi. Vsi aktivni dopisniki ste jih prejeli po elektronski pošti v obravnavo skupaj s komentarjem in namero glede glasovanja. Na glasovanje lahko vplivate tako, da mi pošljete argumentirane razloge, zakaj bi bilo dobro glasovati drugače. V tem članku pomembne predloge navajam brez dodatnih komentarjev. Vseh 42 predlogov vam je v originalu dostopnih na strani ICCF: https://www.iccf.com/Proposals.aspx?id=72

 

Predlog št. 10: V skladu z modernimi družbenimi smernicami se predlaga ukinitev vseh tekmovanj, ki so povezani s spolom ali starostjo igralca:

  • Žensko svetovno prvenstvo.
  • Ženska olimpijada.
  • Svetovni pokal za veterane.

za nadaljevanje branja kliknite 'več ...' (spodaj) 

Namesto veteranskega pokala se z letom 2021 predlaga uvedba »Rapid World Cup«. Tukaj je še alternativni predlog št. 22, ki predvideva ohranitev veteranskega pokala, ukinja pa tekmovanja za ženske.

 

Predlog št. 19: Omogoči se reklamacija rezultata v 7-figurnih končnicah, tako kot trenutno že velja in deluje za 6-figurne. Obstaja tudi predlog št. 23, ki omejuje reklamacijo zmage v 6 in 7 figurnih končnicah, s tem da je zmaga dosegljiva v 100 ali manj potezah.

 

Predlog št. 21: Predlog za sprejemljiv odstop igralca s tekmovanj (objektivni razlogi, bolezen …) bo moral biti v vsakem primeru potrjen s strani nacionalnega delegata.

 

Predlog št. 24: Če nasprotnik preneha z igro in gre naša partija v oceno, moramo v primeru, da reklamiramo zmago priložiti tudi dovolj dobre analize, ki dokazujejo, da vemo zakaj je partija dobljena. Zahteva se dokaj resno pojasnilo v besedilu z navedbo najvažnejših variant oziroma plana igre. Nikakor ni dovolj, da zgolj napišemo npr.:

  • Partija je zame dobljena,
  • Stockfish kaže +3,5
  • Imam 2 kmeta več
  • Itd.

V primeru, da svojih analiz ne podamo, se šteje, da reklamiramo remi.

 

Predlog št. 27: Pred meseci je komisar ICCF za pravila objavil, da so konzultacije o partijah med igralci in kapetanom znotraj iste ekipe v nasprotju s pravili in celo v nasprotju z etičnim kodeksom. Nemški delegat Busemann predlaga, da naj bi bile v bodoče tovrstne konzultacije sprejemljive.

 

Predlog št. 32: Igralci se na turnirje svetovnega prvenstva prijavljajo v skladu z uveljavljenimi pravili. Gre za turnirje v sklopu predtekmovanja, polfinala in kandidatske stopnje. Obstaja težava, da ko so zaključene vse prijave, je nemogoče sestaviti turnirske skupine tako, da bi te bilo v njih neparno število igralcev (13, 15, 17). Predlaga se, da bi se posamezniki lahko prijavljali v kvoto rezerv, pri čemer bi bil minimalen rating 2400 za predtekmovanje, 2450 za polfinale in 2500 za turnirje kandidatov. Tovrstne srečne rezerve bi nastopile le v primeru, ko se ne bi dalo drugače sestaviti skupin (deljivost s 13, 15 ali 17). Prednost pri nastopu bi imel višji rating.

 

Predlog št. 35: Zmagovalci turnirja kategorije 11+ naj bi avtomatično osvojili GM normo.

 

Predlog št. 36: Za velike mednarodne večstopenjske turnirje naj bi se uporabljal t.i. Silli sistem, ki bi skrajšal trajanje posameznih ciklov. Če prav razumem, je Silli sistem nekakšen 'Švicar' z po vnaprej znani formuli določenimi pari. Tako lahko na enem posameznem turnirju nastopi veliko število igralcev. Baje sistem dobro deluje, če je nastopajočih več kot 58.

 

Predlog št. 38: Trenutno je za osvojitev GM norme potreben performance 2600. Predlaga se znižanje na 2560.

 

Predlog št. 40: Predlaga se ukinitev razdelitve ICCF na cone (trenutno so 3). S tem bi izgubili evropsko cono in posledično najbrž tudi vsa prvenstva stare celine. Predlog je verjetno nekakšna reakcija na Predlog št. 37, ki predvideva priključitev cone Afrika-Azija k t.i. Svetovni coni.

 

Predlog št. 41: Igralec bi se lahko sam odločil ali bo na določenem turnirju uporabljal pogojne poteze z enostavno nastavitvijo ustrezne opcije.

 

Zadnjič posodobljeno: sreda, 21 Avgust 2019 09:53
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.