Poročilo o delu SDŠ
Prispeval Danilo Korže   
torek, 08 September 2020 07:12

za obdobje med dvema zboroma (sept. 2019 – sept. 2020)

 

Svet za dopisni šah, ki deluje v okviru ŠZS, je v zadnjem letu deloval tako na mednarodni kot tudi na domači sceni.

 

Če najprej pregledamo mednarodno delovanje, so naši igralci v obdobju med dvema občnima zboroma ŠZS nadaljevali z osvajanjem norme in naslovov za mednarodne naslove (CCE, CCM, IM, SIM in GM). V zadnjem letu so dokončne naslove osvojili sledeči igralci:

 

Klemen Šivic            SIM

Niko Praznik             SIM

Marko Coklin            SIM

Vlado Turičnik          IM

Klemen Sorčnik        IM

Franc Zajšek            IM

Slavko Žunkovič       CCM

Boštjan Benko          CCM

Dušan Leben            CCM

Vlado Turničnik        CCM in CCE

Ladislav Lendero      CCE

Robert Unuk            CCE

Blaž Debevec          CCE

Matija Sirk              CCE

Daman Radhey Derling      CCE

Ljubomir Gačnik                CCE

Denis Šoštarič                   CCE

 

za nadaljevanje branja kliknite 'več ...' (spodaj) 

 

Poleg tega smo osvojili še nekaj prvih norm za višje naslove: Viktor Jemec (1. GM), Aleš Malnar (1. SIM) in Dušan Leben (1. IM).

 

V ekipni konkurenci (reprezentanca) bomo v finalu 10. ekipnega EP najverjetneje osvojili srebrno medaljo (pol točke za Nemčijo, razen če bi v eni od dveh preostalih partij Niko Praznik zmagal). Igramo že tudi na 22. polfinalu olimpijade ICCF, turnir je še v zgodnji fazi. Imamo še ekipe na tekmovanju slovanskih dežel Slav Cup VI (pričakujemo zlato medaljo), Danube Cup VI (sredina tabele) ter na polfinalu George D. Pyrich Memorial Team Tournament tekmovanja (do ratinga 2300, tu pričakujemo uvrstitev v finale) ter še par drugih tekmovanjih.

 

Tudi v posamični konkurenci so naši igralci sodelovali na vseh nivojih tekmovanj za svetovno prvenstvo in na drugih močnih mednarodnih turnirjih. V finalu 30. svetovnega prvenstva je Marjan Šemrl osvojil 8. mesto, 1. mesto pa si je delil na zelo močnem Joop van Oosterom memorialu (16. kategorija) – vse partije na tem turnirju so se končale remi. Na novih kandidatskih turnirjih za svetovno prvenstvo igra Jože Novak. Tudi na kandidatskih turnirjih EU prvenstva imamo svojega kandidata (Igor Kos). V finalu 7. svetovnega pokala 960 bosta nastopila Darko Babič in Danilo Korže, morda oba tudi v finalu 1. EU prvenstva v šahu 960.

 

Naši igralci sodelujejo tudi na posamičnih evropskih prvenstvih, svetovnem pokalu (v finalu 21. pokala igra Niko Praznik) in veteranskih pokalih (v finalu 8. veteranskega pokala igra Viktor Jemec, ki se bori za zelo visoko uvrstitev) ter na različnih turnirjih na povabilo (razni memoriali, recimo Aleš Borštnik na Petr Boukal memorialu – 14. kategorija, Marjan Šemrl in Aleš Borštnik na David Lafarga memorialu). Vsako leto nas nemška zveza povabi na svoje turnirje na povabilo, običajno tam igra okrog 15-20 slovenskih dopisnih igralcev.

 

Na rating listi ICCF 2020/3 je trenutno naš najboljši Aleš Borštnik na 11. mestu, Marjan Šemrl mu sledi na 17. mestu (oba rating preko 2600), na rating listi ICCF za šah 960 pa je Darko Babič na 4. mestu (rating preko 2500), Franc Zajšek na 11. mestu in Danilo Korže na 12. mestu.

 

Na 22. državnem prvenstvu so pokale osvojili Borut Komarica, Potrata Janko in Ladislav Lendero, prav tako pa je že v zaključni fazi tudi 23. državno prvenstvo.

 

Kongresa ICCF zaradi virusa COVID 19 letos ni bilo, so pa delegati o nekaj sklepih glasovali elektronsko (naš delegat Marjan Šemrl bo poročal v posebni točki).

 

Igramo smo tudi štiri prijateljske dvoboje: zmagali smo proti Dancem in Švedom, izgubili s Finsko, z ZDA pa sicer dvoboj še teče, a ga bomo verjetno tudi zmagali.

 

Ob 70-letnici organizacije ICCF organizira le-ta serijo jubilejnih turnirjev, nekateri so sicer bolj elitne narave, dva pa sta odprta za širše množice (jubilejni pokal in jubilejni pokal v šahu 960). Vabljeni k nastopom, v vseh bodo na voljo tudi denarne nagrade.

 

Predsednik sveta za dopisni šah: Dr. Danilo Korže, l.r

Zadnjič posodobljeno: torek, 08 September 2020 13:08
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.