Bronasta evropska medalja za Slovenijo!
Prispeval Marjan Šemrl   
torek, 09 April 2024 09:01

Slovenska reprezentanca v dopisnem šahu je v finalu 11. evropskega prvenstva osvojila tretje mesto in bronasto medaljo. S tem nadaljujemo tradicijo osvajanja medalj na najvišjih tekmovanjih in vedno znova uveljavljamo status evropske in svetovne velesile.

 

PREGLED REZULTATOV

 

O medaljah in vrstnem redu ekip so na tokratnem evropskem prvenstvu odločali milimetri. Dopisni šah se v zadnjem obdobju sooča z neprebojnim zidom remijev, iz katerega ta trenutek še ni videti pravega izhoda. Spremembe so nujne, ideje obstajajo, potrebno bo le še prepričati nacionalne zveze, da zberejo malo poguma in glasujejo ZA. Od skupnega števila 1248 partij je bilo odločenih le 21, kar je 1,7%. Pa še v tem izkupičku je bila vsaj polovica zmag dosežena po banalni napaki pri vnosu na strežnik ali pa s prekoračitvijo časa. Več kot očiten znak, da nam utripajo vse rdeče lučke in zvonijo vsi alarmi …

Za nadaljevanje kliknite 'več'

 

V tovrstnih pogojih tudi presenečenja ne zaslužijo več svojega naziva. Evropski prvaki so postali Valižani, ki pred prvenstvom z najnižjim povprečnim ratingom niso kotirali prav visoko. Srebro je pripadlo sosedi Avstriji. Slovenija je glede na pretekle rezultate sodila med favorite prvenstva. Pa ni šlo vse gladko. Z le tremi zmagami in enim porazom smo na koncu ujeli bronasto medaljo. V veliko zadoščenje pa nam je neposredna zmaga proti Nemcem, ki so nas na prejšnjem prvenstvu z nespodobnimi dejanji njihovega kapetana prav grdo izigrali in nas prikrajšali za zlato. Prav ta zmaga, za katero je zaslužen Marko Coklin, je na koncu odločila v prid našega tretjega mesta in potisnila Nemčijo na četrto.

 

Ekipa na srečanju poleti 2021: Marjan Šemrl, Blaž Bratovič, Klemen Šivic, Aleš Borštnik, Niko Praznik, Danilo Korže, Anton Čopar, Marko Coklin

 

 

Rezultati slovenskih igralcev po deskah:

 

 

Kapetan bronaste evropske ekipe je bil Danilo Korže.

 

Zadnjič posodobljeno: torek, 09 April 2024 09:55
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.