XVI.: SLO CORR 2017 - verzija za Dopisni šah Slovenije PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan   

SLO CORR 2017 - originalna verzija:

 

http://www2.arnes.si/~sopmvece/dopisni%20sah/SLO%20CORR%202017.pdf

 

Lep pozdrav,

Marjan

 

 
VIIb. : PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan   

Naj bo pravljično - leto in dan pred tem - čeprav ni zelo natančno - me je nečak Andrej opremil z "železnino", ki se je preko telefonskega modema vezala na internet - tam, nad Ptujem, za gozdom, smo, nekaj nazaj, dve leti čakali na telefonski priključek - in na disku je bil GNU-chess:

Z Andrejevim očetom sva preigrala mnogo partij in izpraznila ničmanj "flašk" pa se je pobič naučil premikati šahovske figure. GNU-chess je postal najina 30 km dolga povezava, kjer sva se dobivala ob večerih za uro ali uro in pol. Bi mi kdo povedal, zakaj se je račun za telefon potrojil ?

V skupnosti sem bil RoadRunner. Najbolj mi je ostal v spominu turnir, kjer sva nastopala oba z Andrejem. Pred zadnjim kolom sva bila prvi in drugi z enakim številom točk in pred nama je bil medsebojni dvoboj. Po nekaj potezah - remi. Oba sva zmagovalca skupine - organizator turnirja naju je po dveh minutah - brez komentarjev - diskvalificiral. Kdo ve, kaj bi, v enaki situaciji, naredil, če bi bila igrala v prvem kolu. Drugi spomin je bilo veliko "prekinjenih partij", kjer se je mojim nasprotnikom, z vsega sveta, v izgubljenih pozicijah dogajala nerodnost "izpad telefonske linije". Tudi čez nekaj dni, ko smo bili istočasno na mreži, jim "telefon" ni omogočil nadaljevanja partije. Pozno sem spoznal, da je bila taktika takšna - ker je strežnik pomnil 20 do 30 iger, je najstarejše "prekinjene partije" brisal iz svojega spomina in .... "izgubljeni" je postal "pozabljeni" brez poraza v statistiki. S tem se nisem preveč obremenjeval, ker mi je bilo lepo igrati z ljudmi od Havajev do Vladivostoka. Potem sem naredil napako. Neki večer sem zmagal v partiji s FIDE-M 2300+. Tri-štiri tedne me je na vsakem skupnem srečanju v omrežju imenoval goljufa (naj bo to edini in najbolj mili izraz, ki ga je uporabil). Seveda - vsa skupnost na GNU-chess je to videla. Ker je bilo očitno, da ne bo nehal, sem dal svoje uporabniško ime v "mirovanje", kjer je še danes, če ga niso izbrisali.

V aprilu 2001 sem na spletu našel povezavo http://www.itsyourturn.com/ in z Andrejem sva se "registrirala".  Nekaj kasneje se nama je pridružil tudi njegov ati.

 

25.aprila 2001 sem odigral prvo potezo na prvem turnirju.

 

Danes imam končanih 3076 turnirski partij - naj bo zadnji podatek o "ti si na potezi". Prepričan sem, da bi jih bilo veliko več, če leta 2005 ne bi prišel na Tabor in na Telemachov internet.

 

Ne...Ni pošteno, če ne povem še eno zanimivost. Ker nam je bil "ti si na potezi" - glede na sistem tekmovanja zelo všeč - smo se Andrej, njegov ati in jaz "pognali v tolmun" z veliko željo, kdo bo prvi "na površju". Andrejev ati ji prenehal z igranjem po petem-šestem poskusu (dvakrat je igral v finalu), Andrej je zmagal - ZMAGAL - na svojem tretjem turnirju in prenehal s sodelovanjem na strežniku. Ta "zmagal" pomeni, da se je preko vseh kvalifikacij, polfinala in finala, povzpel na PRVO MESTO. Kot prvi med nami tremi. Za svoj prvi turnir sem se "matral" še celo leto in nekaj več "po Andreju".

 

Tam - okoli poletja 2005 - plus minus nekaj mesecev - mi je Danilo predlagal, naj z dopisnic preklopim na WEBSERVER, ker je to - bojda - zelo preprosto z SUBMIT in COMMIT.

Spomin na teraso nad Ptujem, kjer sem spoznal ptujske dopisnike: Bojana, Aleša, Janka, Borisa, Ivico... na analize partij ob ledeni "flaški", na premikanje figur ob pikih komarjev, na dopinice s hriba v dolino, na prijaznega poštarja, ki je bil v mojem šahu s skoraj enakim navdušenjem,... je bežal s časom.

Tu, v bloku, na Telemachu, je šah dobil dimenzijo X. Vrta ni več, travnika tudi ne. Ob vikendih se rad, s fotoaparatom, odpravim, z vlakom in peš, čez Slovenijo, včasih na drugo stran meje. Takšni potepi me, v soboto ali v nedeljo, osrečijo, če so pohodni copati premagali 20 do 30 km. Moj svak - Andrejev ati - to primerja s svojim večurnim ribolovom.

 

In - razen igranja šaha - se lahko vprašam, kaj iščem, po 30 letih v dopisnem šahu ?

Ko sem pred dobrima dvema letoma "registriral" visoko število šahovskih partij na strežniku "na potezi si", sem si rekel: "Zakaj pa ne ? Webserver je natančen. Postavi si cilj - JURJA dopisnih partij. In naredi to."

 

VIII. :

Za konec "sage" naj povem samo to, da je znotraj tipkanja I. - VII. ostalo mnogo nepovedanih zgodbic, ki jih bom prihranil za 40-letnico, 50-letnico,... za enkrat potem.

Če vas nisem preveč zamoril, Vas, že danes, vabim na prebiranje  spominov v dopisnem šahu z naslovom "Mojih, drugih, 30 let", ki jih bom začel s srečanjem v Črni na Koroškem 2012. Smo zmenjeni? Velja?

 

 
IX. : PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan   

Tako sem doživel Črno na Koroškem.

 
VIII. : PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan   

Tistega dne je bila matura nekaj mesecev vstran. Na FNT v Ljubljani so organizirali informativni dan. Profesor je predaval ogromni množici golobradih devetnajstletnikov. Zdelo se mi je, da me množica pritiska z vseh strani, da mi jemlje prostor, zrak in smisel dneva. Potem je profesor vstal in stopil do "sive omare", ki je imela "luknjo" v podobi manjšega televizorja. Pred sebe je potegnil "deščico", na kateri so bili gumbi z abecedo in s številkami. Je tisti omari rekel VAX ? Morda. Nekaj je zabrnelo in iz reže je prihajal beli list. Ko ga je dvignil in obrnil proti slušateljem, je bil na njem izrisan Miki Miška.

Halo ?

Name je to delovalo negativno - kot srečen uporabnik računala Digitron Buje sem se v trenutku zavedal, da jaz to ne znam in nikoli ne bom znal. Narisati Mikija Miško z računalom ? No way. FNT - odpisan, srečo se bo iskalo drugje.

Kakšna ironija !!

Pet let kasneje me je ravnatelj poslal na "dokvalifikacijo" in v moje sive celice "vsadil" radovednost in vedoželjnost. Danes znam narisati Mikija Miško, ki teče preko zaslona, takrat sem jaz pred njim zbežal preko Ljubljanice.

Če danes pogledam, kako se je spreminjal "svet" od "prve" do "druge" Miki Miške, je zgodba za "spomnimo se" :

 

>>>>>

 

Čez nekaj mesecev bo zopet matura. Malo zanimajo "pametni telefon", "tablični računalnik",... Pa kaj bo s tem ? Zakaj to potrebuje ? Laughing  Laughing

 

 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 9. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Pomembne odločitve

Ostali članki iz Krakova: POVEZAVA

Na prvem mestu želim pohvaliti Poljake. Kongres je bil izjemno dobro organiziran. V tem pogledu je Krakov glede na pretekle kongrese z naskokom prvi. Največje zasluge za ta podvig ima prav gotovo poljski delegat Mariusz Wojnar. Začelo se je z neverjetno popolno in bogato spletno stranjo ter nadaljevalo z odličnimi pogoji za delo in neformalno druženje. Vse skupaj je imelo močan pridih bogate zgodovine ter naravnih lepot Krakova in okolice. Udeležba je bila glede na evropsko lokacijo pričakovano visoka. Vse je bilo tako rekoč idealno, razen morda nekaterih kongresnih odločitev, o katerih se veliko piše in se bo še pisalo na forumih in v socialnih omrežjih.

alt

Ste vedeli, da je simbol mesta Krakov zmaj? V tem pogledu je podoben naši Ljubljani. Le, da naš ljubljanski izgleda nekako miroljuben, krakovski pa je strašen in vsake toliko časa bruha ogenj.

Zdaj pa k pomembnim kongresnim odločitvam:

     1.) Na strežniku se uvede možnost uporabe t.i. Fischerjeve ure. Organizator bo kot igralni tempo turnirja lahko določil tri parametre: začetni čas, časovni dodatek, frekvenca dodatka. Na primer: 100, 2, 1 pomeni, da ima igralec 100 dni začetnega časa in po vsaki odigrani potezi pridobi dodatna 2 dneva za razmišljanje. Po tej formuli trenutno na večini turnirjev uporabljamo sistem 50, 50, 10.

     2.) Uvede se uporaba izračunanih končnic pri določanju rezultata partije. To pomeni, da bo lahko igralec reklamiral zmago ali remi na osnovi izida, ki ga pokaže table base. Podrobnosti implementacije še niso znane, skoraj zagotovo pa bo šlo za 6-figurne končnice z uradno verzijo na strežniku ICCF.

     3.) Morebitne zmage, ki jih pokažejo tabele končnic in je pot do njih daljša od 50 potez, se priznajo, ne glede na pravilo FIDE za 50 potez. Pravilo 50 potez (brez premika kmeta in brez jemanja) pa še vedno ostane veljavno pri pozicijah, ki ne sodijo v okvir 6-figurnih končnic.

     4.) V popolnosti se ukine možnost izrednega dopusta. Kot nadomestilo se redni dopust na letni ravni vsem igralcem poviša iz 30 na 45 dni. Razpolaganje z dopustom se tako v popolnosti prenese na igralce in s tem tudi odgovornost za pametno razporejanje in koriščenje. Skoraj zanesljivo je, da bo 'pisarna' za izredne dopuste  s 1. 1. 2014 zaprla svoja vrata.  

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja919293949596979899100NaslednjaKonec »

stran 94 od 100

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.