Kongres ICCF - Krakov 2013 - 3. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

alt 

Predlogi sprememb v igralnih pravilih

Skozi Krakov teče najdaljša poljska reka Visla (1047 km), ki deli mesto na dva dela. Po tej reki se imenuje tudi znani mestni nogometni klub.

alt

Med kongresnimi dokumenti  lahko obilo zanimivih predlogov najdete pri igralnih pravilih, ki jih je zbral komisar Per Söderberg iz Švedske. Vse predloge je že obravnavala komisija za igralna pravila in se do njih tudi opredelila. Opredelitve komisije lahko milo rečeno označimo za zelo konservativne. Pri večini predlogov je našla dovolj "tehtnih pomislekov" in se  opredelila proti. Samo upamo lahko, da bomo delegati na kongresu zmogli dovolj modrosti in katerega od dobrih predlogov potrdili na glasovanju. Meni osebno se zdi zanimiv predlog, ki ga je podal generalni sekretar Michael Millstone (predzadnja vrstica v tabeli). Ta bi resnično predstavljal revolucionarno spremembo v merjenju časa, istočasno pa poenostavil večino drugih omejitvenih pravil in postopkov, s katerimi se moramo ubadati sedaj. Na nek način bo v prihodnje nujno potrebno prekiniti sedanjo nazadnjaško inercijo komisije, če prej ne pa na naslednjih volitvah.

Uporaba Table base pri preprečevanju zavlačevanja partij.

Komisija predloga ne podpira. DMD je bolj predmet etičnega kodeksa.

Prekinitev delovanja strežnika. Mail s potezo se pošlje TD-ju.

Sprememba še ni potrebna. Ponovna razprava, če problem zavzame večje razsežnosti.

3 točke za zmago in 1 točka za remi. Pravilo bi stimuliralo večje tveganje pri igri na zmago.

Večina komisije je proti, nekateri želijo predhodno testiranje, nekateri so izrazito za.

Merjenje časa naj bi se definiralo s tremi parametri (osnovni čas, dodatek in frekvenca dodatka). S tem je omogočena t.i. Fischerjeva ura.

Večina komisije je proti, ker po njihovem mnenju ta sprememba ne prinaša bistvene vsebinske novosti.

Dopust bi se lahko dodelil na dva načina - za cel turnir skupaj (turnirji s fiksnim koncem) ali letno kot doslej.

Komisija je proti.

Poraz s prekoračitvijo časa za razmišljanje (40 dni) naj bi pomenil tudi suspenz igralca.

Komisija je proti.

  1. Pogojne poteze so dovoljene le v prijateljskih dvobojih.
  2. Pogojne poteze so vedno dovoljene.

Komisija je proti spremembam. Pogojne poteze se določijo ob razpisu turnirja.

Izvedba ankete med igralci o morebitni ukinitvi pravila 50-potez in upoštevanje rezultata po Table base.

Predsednik komisije ima močne pomisleke glede sprejetja tovrstnega pravila.

Določitev fiksnega časa po igralcu za celo partijo (ukinejo se vse vrste dopusta, pravilo 40 dni, podvajanje časa, …). Čas se meri do sekunde natančno. Pogojne poteze vključene.

Komisija je proti.

Igralci "po pošti" naj ne bi več smeli igrati po e-mailu ali preko spletnega strežnika ali preko posrednikov.

Komisija se ni opredelila, saj naj bi predlog sodil med spremembe turnirskih pravil.

{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 2. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Novi mednarodni naslovi

Najprej nekaj zanimivih podatkov o mestu Krakov. Mesto je bilo prestolnica Poljske v letih 1038-1596. Že leta 965 je bilo živahno trgovsko središče slovanskega dela Evrope. UNESCO ga je leta 1978 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Krakovski nadškof  Karol Wojtyla je istega leta postal papež Janez Pavel II.  V starem mestnem jedru najdete približno šest tisoč zgodovinskih znamenitosti in več kot dva milijona umetniških del. alt

Na spletni strani kongresa  lahko med kongresnimi dokumenti  najdete tudi poročilo komisarja Neila Limberta  iz Anglije, ki je pri ICCF zadolžen za priznavanje novih mednarodnih naslovov. Po nekaj neverjetno uspešnih sezonah, je bera slovenskih igralcev letos nekoliko manjša. Po svoje je to tudi razumljivo, saj je od lanskega kongresa minilo le osem mesecev in val naslednjih naslovov za slovenske igralce šele prihaja. 

Svetovna zveza bo letos podelila le 4 nove velemojstrske naslove, 18 naslovov višjega mednarodnega mojstra, 37 mednarodnega mojstra, 2 naslova velemojstric, 12 bo novih mednarodnih mojstric in le 3 novi mednarodni sodniki. Slovenci bomo prejeli štiri priznanja: dr. Borko Bošković in Milan Horvat sta nova višja mednarodna mojstra, Stanko Kovač je osvojil naziv mednarodnega mojstra, Danilo Korže pa je prvi Slovenec, ki bo imel v svoji zbirki priznanje za mednarodnega sodnika dopisnega šaha. V dokumentu je omenjen tudi velemojster Iztok Brunšek, ki se je s petimi velemojstrskimi normami uvrstil na listo najuspešnejših igralcev vseh časov. 

alt

Prizorišče kogresa Hotel Park Inn v Krakovu

V Krakovu bo potekala tudi promocija dveh novih svetovnih prvakov. Najvišje priznanje v dopisnem šahu bosta tokrat prejela Italijan Fabio Finochiaro – 25. svetovni prvak in Nizozemec Ron Langeveld – 26. svetovni prvak. Sicer pa bo na letošnjem kongresu prisotnih kar šest svetovnih prvakov, poleg omenjenih še Nemca Horst Rittner in Fritz Baumbach, Finec Pertti Lehikoinen in moja malenkost.

In še zanimivost. V bodoče naj bi se na strežniku ICCF ob dosežkih posameznih igralcev izpisali tudi posebni dosežki kot npr. naslov svetovnega prvaka ali medalja z velikega tekmovanja, pomembne turnirske zmage, funkcije pri ICCF, priznanja Bert von Massow ipd. Mednarodni naslovi, vključno z naslovom mednarodnega sodnika, se že prikazujejo. Med Slovenci ima tako trenutno največ vpisov (4), kdo drug kot Danilo Korže.

{jcomments on}

 
Kongres ICCF – Krakov 2013 – 1. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Prizorišče kongresa in spletna stran

Letošnji kongres mednarodne zveze za dopisni šah bo sredi poletja, od 20. do 27. julija na Poljskem. Gostitelj je znamenito mesto Krakov (Kraków), ki leži v južnem delu države, blizu meje s Češko in Slovaško. Krakov je s približno 750.000 prebivalci drugo največje poljsko mesto in ima bogato zgodovino. alt

Poljska že četrtič organizira kongres ICCF. Leta 1973 je bil kongres v Varšavi, 1983 v Poznanju in 1993 v Gdansku. Očitno so se Poljaki specializirali na letnice s končnico tri. Letošnji kongres bo zanesljivo izredno dobro organiziran, saj je organizacijo prevzel velik dopisni navdušenec in odlični organizator Mariusz Wojnar. O tem priča tudi odlična spletna stran, ki je daleč najboljša kongresna spletna stran doslej. Na njej najdete zares vse potrebne informacije, poleg splošnih zadev so sproti objavljeni tudi kongresni dokumenti, ki omogočajo vsem dopisnim šahistom vpogled v delo komisij in v predloge, ki bodo na kongresu morda sprejeti ali pa zavrnjeni.

V tem trenutku je prijavljenih 81 udeležencev, ki bodo zastopali 37 držav. Prijave še niso zaključene, zato lahko pričakujemo, da bo na končni listi udeležencev preko 100 imen.

Tudi letos imam to srečo, da se bom lahko kongresa udeležil osebno in seveda sproti poročal o najpomembnejšem dogajanju. Do takrat pa bralcem predlagam, da si sami pogledajo kongresne dokumente. Obeta se kar nekaj zanimivih sprememb, med njimi tudi sprememba v merjenju časa za razmišljanje v dopisnih partijah.

{jcomments on}

 
Kongres ICCF, Pretoria 2012 – VII. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Neformalno druženje

Zadnja dva dneva v Južni Afriki sta bila namenjena neformalnemu druženju, sklepanju novih prijateljstev, dogovorom za nastope na turnirjih in mednarodne prijateljske dvoboje. Za tovrstna opravila je mnogo bolj primerno naravno okolje kot pa klimatizirana kongresna dvorana. Pa še nekaj lepot, znamenitosti in zanimivosti Južne Afrike smo ob tem spoznali.

Več ...
 
Kongres ICCF, Pretoria 2012 – VI. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Izredni dopust zaenkrat ostaja! 

Letos je delovni del kongresa krajši za en dan, tako da bomo z razpravami in sklepi danes že končali. Smo pa bili zato še kako delovni ob večerih (slika spodaj) in več kot nadoknadili zamujeno.

ja19

Generalni sekretar dr. Michael Millstone je umaknil predlog o ukinitvi izrednega dopusta. Za naslednje leto obstajajo nove ideje, ki naj bi uvedle štetje časa v urah in minutah in fiksirale čas za razmišljanje za celo partijo (morda za nekatere turnirje po sistemu Fisher's clock) na določeno število dni. To končno število dni bi bilo različno glede na jakost in pomembnost turnirja. Tak način bi ukinil vse vrste dopusta, pravilo 20 dni, pravilo 40 dni in še kaj zraven. Pripravlja se tudi pravilo, ki naj bi reševalo problem morebitnega nenadnega izpada spletnega strežnika. Vse ideje o spremembah igralnih pravil je treba posredovati komisarju vsaj tri mesece pred vsakoletnim kongresom. Za naslednji kongres je končni rok že aprila 2013.

 

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja9192939495969798NaslednjaKonec »

stran 94 od 98

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.