Kongres ICCF - Krakov 2013 - 2. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Novi mednarodni naslovi

Najprej nekaj zanimivih podatkov o mestu Krakov. Mesto je bilo prestolnica Poljske v letih 1038-1596. Že leta 965 je bilo živahno trgovsko središče slovanskega dela Evrope. UNESCO ga je leta 1978 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Krakovski nadškof  Karol Wojtyla je istega leta postal papež Janez Pavel II.  V starem mestnem jedru najdete približno šest tisoč zgodovinskih znamenitosti in več kot dva milijona umetniških del. alt

Na spletni strani kongresa  lahko med kongresnimi dokumenti  najdete tudi poročilo komisarja Neila Limberta  iz Anglije, ki je pri ICCF zadolžen za priznavanje novih mednarodnih naslovov. Po nekaj neverjetno uspešnih sezonah, je bera slovenskih igralcev letos nekoliko manjša. Po svoje je to tudi razumljivo, saj je od lanskega kongresa minilo le osem mesecev in val naslednjih naslovov za slovenske igralce šele prihaja. 

Svetovna zveza bo letos podelila le 4 nove velemojstrske naslove, 18 naslovov višjega mednarodnega mojstra, 37 mednarodnega mojstra, 2 naslova velemojstric, 12 bo novih mednarodnih mojstric in le 3 novi mednarodni sodniki. Slovenci bomo prejeli štiri priznanja: dr. Borko Bošković in Milan Horvat sta nova višja mednarodna mojstra, Stanko Kovač je osvojil naziv mednarodnega mojstra, Danilo Korže pa je prvi Slovenec, ki bo imel v svoji zbirki priznanje za mednarodnega sodnika dopisnega šaha. V dokumentu je omenjen tudi velemojster Iztok Brunšek, ki se je s petimi velemojstrskimi normami uvrstil na listo najuspešnejših igralcev vseh časov. 

alt

Prizorišče kogresa Hotel Park Inn v Krakovu

V Krakovu bo potekala tudi promocija dveh novih svetovnih prvakov. Najvišje priznanje v dopisnem šahu bosta tokrat prejela Italijan Fabio Finochiaro – 25. svetovni prvak in Nizozemec Ron Langeveld – 26. svetovni prvak. Sicer pa bo na letošnjem kongresu prisotnih kar šest svetovnih prvakov, poleg omenjenih še Nemca Horst Rittner in Fritz Baumbach, Finec Pertti Lehikoinen in moja malenkost.

In še zanimivost. V bodoče naj bi se na strežniku ICCF ob dosežkih posameznih igralcev izpisali tudi posebni dosežki kot npr. naslov svetovnega prvaka ali medalja z velikega tekmovanja, pomembne turnirske zmage, funkcije pri ICCF, priznanja Bert von Massow ipd. Mednarodni naslovi, vključno z naslovom mednarodnega sodnika, se že prikazujejo. Med Slovenci ima tako trenutno največ vpisov (4), kdo drug kot Danilo Korže.

{jcomments on}

 
Kongres ICCF – Krakov 2013 – 1. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Prizorišče kongresa in spletna stran

Letošnji kongres mednarodne zveze za dopisni šah bo sredi poletja, od 20. do 27. julija na Poljskem. Gostitelj je znamenito mesto Krakov (Kraków), ki leži v južnem delu države, blizu meje s Češko in Slovaško. Krakov je s približno 750.000 prebivalci drugo največje poljsko mesto in ima bogato zgodovino. alt

Poljska že četrtič organizira kongres ICCF. Leta 1973 je bil kongres v Varšavi, 1983 v Poznanju in 1993 v Gdansku. Očitno so se Poljaki specializirali na letnice s končnico tri. Letošnji kongres bo zanesljivo izredno dobro organiziran, saj je organizacijo prevzel velik dopisni navdušenec in odlični organizator Mariusz Wojnar. O tem priča tudi odlična spletna stran, ki je daleč najboljša kongresna spletna stran doslej. Na njej najdete zares vse potrebne informacije, poleg splošnih zadev so sproti objavljeni tudi kongresni dokumenti, ki omogočajo vsem dopisnim šahistom vpogled v delo komisij in v predloge, ki bodo na kongresu morda sprejeti ali pa zavrnjeni.

V tem trenutku je prijavljenih 81 udeležencev, ki bodo zastopali 37 držav. Prijave še niso zaključene, zato lahko pričakujemo, da bo na končni listi udeležencev preko 100 imen.

Tudi letos imam to srečo, da se bom lahko kongresa udeležil osebno in seveda sproti poročal o najpomembnejšem dogajanju. Do takrat pa bralcem predlagam, da si sami pogledajo kongresne dokumente. Obeta se kar nekaj zanimivih sprememb, med njimi tudi sprememba v merjenju časa za razmišljanje v dopisnih partijah.

{jcomments on}

 
Kongres ICCF, Pretoria 2012 – VII. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Neformalno druženje

Zadnja dva dneva v Južni Afriki sta bila namenjena neformalnemu druženju, sklepanju novih prijateljstev, dogovorom za nastope na turnirjih in mednarodne prijateljske dvoboje. Za tovrstna opravila je mnogo bolj primerno naravno okolje kot pa klimatizirana kongresna dvorana. Pa še nekaj lepot, znamenitosti in zanimivosti Južne Afrike smo ob tem spoznali.

Več ...
 
Kongres ICCF, Pretoria 2012 – VI. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Izredni dopust zaenkrat ostaja! 

Letos je delovni del kongresa krajši za en dan, tako da bomo z razpravami in sklepi danes že končali. Smo pa bili zato še kako delovni ob večerih (slika spodaj) in več kot nadoknadili zamujeno.

ja19

Generalni sekretar dr. Michael Millstone je umaknil predlog o ukinitvi izrednega dopusta. Za naslednje leto obstajajo nove ideje, ki naj bi uvedle štetje časa v urah in minutah in fiksirale čas za razmišljanje za celo partijo (morda za nekatere turnirje po sistemu Fisher's clock) na določeno število dni. To končno število dni bi bilo različno glede na jakost in pomembnost turnirja. Tak način bi ukinil vse vrste dopusta, pravilo 20 dni, pravilo 40 dni in še kaj zraven. Pripravlja se tudi pravilo, ki naj bi reševalo problem morebitnega nenadnega izpada spletnega strežnika. Vse ideje o spremembah igralnih pravil je treba posredovati komisarju vsaj tri mesece pred vsakoletnim kongresom. Za naslednji kongres je končni rok že aprila 2013.

 

Več ...
 
Kongres ICCF, Pretoria 2012 – V. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Osem novih naslovov za Slovenijo!

ja13Danes smo bili priča svečani podelivi novih mednarodnih naslovov. In znova sem bil lahko ponosen na slovenski dopisni šah. Več naslovov kot mi, sta osvojili le Nemčija in Rusija. Novi slovenski velemojstri so postali: Danilo Korže, Matjaž Pirš, Aleš Borštnik in Jernej Šivic. Nova višja mednarodna mojstra pa sta Bojan Fajs in Gregor Vohl. Ob tem je Jernej Šivic prejel še priznanje za naslov SIM, Gregor Vohl pa za IM. Tudi letos sem prišel na podelitev z vrečko in znova pojasnil, da je osem naslovov za dvomilijonsko Slovenijo, izredno veliko.

Način organizacije, ko se močnejšim igralcem za nastop na turnirju plačuje (simbolično) startnino (Jaroslav Hybl Memorial), je bil potrjen kot povsem regularen.  Vsaka nacionalna zveza ima en turnir (največ 105 partij) na leto zastonj (brez plačila stroškov strežnika). Povabila za nastop na zaprtih turnirjih morajo biti posredovani nacionalnemu delegatu in nikakor ne neposredno igralcem. Vsi predlagani turnirji so bili letos sprejeti brez posebnih pripomb. Predlog novega komisarja za mednarodne turnirje (Gian-Maria Tani),  naj se mu dodeli pravica, da lahko zavrne igralce izpod predpisanega ratinga, ni bil sprejet, ker so potrebna dodatna pojasnila.

ja14

Pred kongresno dvorano

 

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja9192939495969798NaslednjaKonec »

stran 94 od 98

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.