Kongres ICCF - Cardiff 2015 – V. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Starejši članki: Cardiff 2015

Okamneli mesojedi dinozavri

 

Okamnelo okostje jurskega mesojedega dinozavra, ki je bil najden ob obali južnega Walesa bo v času kongresa na ogled v Narodnem muzeju v Cardiffu. Star je 200 milijonov let, kar je  več kot dopisni šah.

 

 

Kot sem že omenil v enem od prejšnjih člankov, bodo letos potekale volitve najvišjih funkcionarjev v ICCF-u. Rok za vložitev kandidatur je potekel in kot kaže bomo letos imeli daleč najbolj dolgočasne volitve v zadnjih letih. Za večino funkcij kandidira en sam kandidat, ki to isto funkcijo opravlja že tudi trenutno.

 

Predsednik: Eric Ruch (FRA)

Generalni sekretar: Michael Millstone (USA)

Finančni director: George Pyrich (SCO)

Svetovni turnirski direktor:

  • Frank Geider (FRA)
  • Brian Jones (AUS)
  • Dinand Knol (RSA)

Marketing direktor: Andrew Dearnley (ENG)

Direktor podpore: Austin Lockwood (WLS)

Revizor: Josef Mrkvicka (CZE)

 

Kakšnih hudih sprememb v vodstvu in politiki naše krovne organizacije tokrat torej ne gre pričakovati.

 

{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Cardiff 2015 – IV. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Starejši članki: Cardiff 2015

Še ostali kongresni predlogi

 

Preden se lotimo preostalih kongresnih predlogov, naj kot zanimivost omenim odprto pismo, ki ga je  nemški velemojster Arno Nickel naslovil na letošnji kongres in ga zaprosil za razpravo. V pismu se loteva daleč največjega problema današnjega dopisnega šaha, to je strmo naraščanje neodločenih partij na vrhunskem nivoju. Nickel ima pač svoje predloge, ki se naslanjajo na 100 let staro idejo Emanuela Laskerja, po kateri bi bili nekateri remi rezultati (pat, figura več) registrirani z rezultatom 3/4 :1/4.  Ideja je ena izmed mnogih, se pa zelo strinjam, da je na to temo potrebna razprava. Po mojem mnenju je tovrstna razprava važnejša kot vseh 30 ostalih  predlogov skupaj. Končno še nekdo dojema pravo stvarnost današnjega dopisnega šaha! Odprto pismo si lahko preberete v angleščini ali nemščini.

 

 

Letos je zares ogromno predlogov. Potrudil sem se, da sem tiste, kjer glasovanje ni jasno, izločil in prikazal v posebnih točkah. Tokrat navajam še vse ostale, kjer se v glavnem lahko strinjamo. Izjema je morda točka 15, ki tudi predvideva ukinitev ženskih naslovov … Vaša mnenja pričakujem v komentarjih.

 

PREDLOG št. 9:

Hrvaški delegat Leonardo Ljubičić predlaga pravilo, da mora organizator pred začetkom mednarodnega turnirja (na povabilo) dostaviti svetovnemu turnirskemu direktorju pisna dokazila o soglasju nastopajočih igralcev ali njihovih zvez.

 

PREDLOG št. 10:

Predlaga se razvoj nove statistične metode za izračun norm, ki so potrebne za osvajanje mednarodnih naslovov. Trenutno izračuni potekajo na osnovi kategorije turnirja, kar ni ravno pravično. Metodo bi razvil priznan mednarodni strokovnjak v dveh fazah. Končna verzija bi bila potrjena na kongresu naslednje leto. Moja pripomba: vse lepo in prav, toda spet smo pri pregovorni statistiki, ki bo obdelovala nerealne podatke.

 

PREDLOG št. 11:

Predlaga se, da naj bi bilo možno izvesti neomejeno število menjav igralcev na ekipnih tekmovanjih do trenutka, ko igralec še ni odigral nobene poteze. Tovrstne zamenjave bi potekale brez sankcij za zamenjane igralce.

 

PREDLOG št. 12:

Igralec, ki bi na nekem turnirju izgubil dve ali več partij s prekoračitvijo časa, bi bil izključen s turnirja. Partije se ne bi upoštevale za izračun norm, za izračun ratinga pa samo končane partije. Če odstop ni upravičen (višja sila, bolezen, smrt), sledijo predvidene sankcije.

 

PREDLOG št.. 13:

Ukine se možnost podajanja zahteve za koriščenje več kot 40 dni časa za posamezno potezo. Po preteku 40 dni je partija definitivno v vsakem primeru izgubljena.

 

Več ...
 
Kongres ICCF - Cardiff 2015 – III. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Omejitev akumulacije časa na 99 dni?!

Simbol Walesa je rdeči zmaj.  Najdemo ga na zastavi, grbih, gumbih, majicah,  pločevinkah piva, vojaških suknjičih, spominkih ... Zmaj je državna trgovska znamka in domača žival valižanske duše, znak suverenosti. Boj med rdečim in belim zmajem,  kjer zmaga rdeči,  je prispodoba zmage Keltov nad Anglosaksonci.  Owain Glyndwr je že leta 1400 premagal Angleže v imenu zmaja in valižanski vojščaki so nosili zeleno-bele suknjiče. 1536 sta se Wales in Anglija združila. Anglosaksonci so klicali prvotne prebivalce Britanie Wealeas (tujci) in od tod ime za Wales,  medtem  ko Valižani sebe imenujejo compatriots (vojaki),  Cymru (dežela vojakov).

cardiff3

 

PREDLOG št. 5

Zaradi enakopravnega dodeljevanja dopusta se predlaga, da bi se dopust dodeljeval na dan začetka turnirja in ne več na 1. januar. Naslednja kvota bi se dodelila eno leto po začetku turnirja in tako naprej.  Kot alternativa se predlaga sukcesivno dodeljevanje,  po 1 dan dopusta na vsakih 8 dni v času trajanja turnirja.

PREDLOG št. 6

Možnost predkongresnega glasovanja. Vsi kongresni predlogi bi bili pravočasno objavljeni na spletni strani kongresa. Delegati bi imeli možnost on line glasovanja do 7 dni pred začetkom kongresa po predhodnem posvetovanju s svojo nacionalno organizacijo. Na ta način bi dobili možnost neposrednega glasovanja tudi delegati, ki se kongresa ne bi udeležili.

PREDLOG št. 7

Angleška zveza predlaga omejevanje akumulacije časa na maksimum 99 dni + 24 ur. To pomeni, da če ima igralec ob 30. potezi več kot 49 dni + 24 ur prihranjenega časa, se ta poveča le na 99 dni + 24 ur. Enako velja tudi za ostale časovne kontrole.

PREDLOG št. 8

Preprečevanje ponujanja remija pred določeno potezo. Organizator bi imel možnost, da pred začetkom turnirja določi potezo, do katere bi bil gumb »offer draw« zamrznjen.

 Kako naj Slovenija glasuje?  Vaše odgovore s kratko utemeljitvijo pričakujem v komentarjih.

 

{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Cardiff 2015 – II. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Ukinitev naslovov v ženski konkurenci ?!

Cardiff je glavno mesto dežele Wales, ki je sestavni del  Velike Britanije. Wales zajema 8,5 odstotkov vse površine združenega kraljestva, v njem pa živi le 5 odstotkov vsega prebivalstva.  To pomeni, da je Wales po površini le za 506 kvadratnih kilometrov večji od Slovenije, ima pa dobre 3 milijone prebivalcev. Približno petina Valižanov še obvlada prvotni keltski valižanski ali kimrijski jezik, število govorcev keltščine pa se nenehno zmanjšuje. Uradna jezika sta v Walesu oba, valižanščina in angeščina. Večina Valižanov je ponosna na svoj jezik in prastaro kulturo. Njihova književnost je ena najstarejših v Evropi.

Letošnji kongres ICCF je v štiriletnem ciklusu znova volilni. To pomeni, da bodo na udaru vse ključne funkcije v vodstvu ICCF. Nominacije s strani nacionalnih zvez morajo biti podane do 21. junija, najkasneje mesec dni pred kongresom pa bodo objavljena imena vseh kandidatov za ključne funkcije v organih ICCF. Mi pa si oglejmo še nekaj kongresnih predlogov, ki prihajajo s strani generalnega sekretarja ICCF. 

PREDLOG št. 2:

Predlaga se, da naj bi se ukinilo nadaljnje podeljevanje mednarodnih naslovov v ločeni ženski konkurenci. Šah je mentalna igra in ni posebnih razlogov, da bi spol imel kakršno koli vlogo pri sposobnosti za doseganje rezultatov. Predlog naj ne bi deloval retroaktivno, kar pomeni, da bi doseženi mednarodni naslovi v ženski konkurenci ostali nedotaknjeni. Poljska podaja dopolnilni predlog, da bi se za vse uvedel dodatni mednarodni naslov 'kandidat za mednarodnega mojstra' (Candidate International Master) z zmogljivostnim ratingom 2350.

PREDLOG št. 3:

Predlaga se samodejno priznavanje novih mednarodnih naslovov. Doslej je bil za to potreben predlog nacionalne organizacije, z razvojem tehnologije spletnega strežnika pa za to ni več prave potrebe. Vse norme se samodejno beležijo, prav tako tudi pogoji za doseganje višjih mednarodnih naslovov.

PREDLOG št. 4:

Kumuliranje letnega dopusta. Trenutno velja pravilo, da prejme igralec 45 dni dopusta v vsakem koledarskem letu. Neizkoriščeni dopusti se ob koncu koledarskega leta brišejo. Predlaga se ukinitev brisanja in ohranitev pravice do koriščenja dodeljenega in neizkoriščenega  dopusta do konca trajanja turnirja.

Kako naj Slovenija glasuje?  Vaše odgovore s kratko utemeljitvijo pričakujem v komentarjih.

{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Cardiff 2015 – I. del
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Ukinitev "bonusa 24 ur"?!

Letošnji kongres ICCF bo v času od 16. do 22. avgusta organizirala valižanska zveza za dopisni šah. Prizorišče je hotel Exterior v samem središču mesta Cardiff.

Šahovska zveza Slovenija nam je priskočila na pomoč z delnim financiranjem udeležbe, tako da bom lahko kot delegat zastopal Slovenijo tudi na tem kongresu. To bo tudi lepa priložnost, da se po daljšem zatišju, ko sem se ukvarjal predvsem z osebnimi zadevami, znova aktiviram kot pisec člankov za našo spletno stran.

Cardiff je glavno mesto in tudi največje mesto Walesa ter z okoli 320.000 prebivalci 11. največje mesto v Združenem kraljestvu. Leži na južni obali Walesa ob Bristolskem zalivu na vzhodnem delu dežele.  V začetku 19. stoletja je bil Cardiff majhno in nepomembno naselje, s prihodom industrije pa je pridobil veljavo z največjim pristaniščem za prevoz premoga v državi. Leta 1905 so ga proglasili za mesto, 50 let kasneje pa za glavno mesto Walesa. Kot največje mesto je Cardiff poslovno, finančno, kulturno, športno in turistično središče Walesa.

V naslednjih člankih si bomo podrobno pogledali kongresne predloge, ki so pomembni za slovenski dopisni šah. Začnimo z enim, ki je zelo zanimiv.

PREDLOG št. 1:

Generalni sekretar ICCF Michael Millstone predlaga ukinitev dosedanjega dodatnega dneva, ki ga lahko spretni igralci pridobijo z igranjem na (skoraj) 24-urne intervale. To enostavno pomeni, da če bo nekdo porabil za razmišljanje 3 dni, 23 ur in 30 min, se mu bo na turnirski uri odštel natančno tak čas in ne več zgolj 3 cele dni kot doslej. Če bo predlog sprejet, bomo namesto "turnirskega koledarja" že naslednje leto dobili turnirsko uro.

Kako naj Slovenija glasuje? Vaše odgovore s kratko utemeljitvijo pričakujem v komentarjih.

{jcomments on} 

 
« ZačetekPrejšnja9192939495969798NaslednjaKonec »

stran 96 od 98

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.