Kongres ICCF - Cardiff 2015 – II. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Ukinitev naslovov v ženski konkurenci ?!

Cardiff je glavno mesto dežele Wales, ki je sestavni del  Velike Britanije. Wales zajema 8,5 odstotkov vse površine združenega kraljestva, v njem pa živi le 5 odstotkov vsega prebivalstva.  To pomeni, da je Wales po površini le za 506 kvadratnih kilometrov večji od Slovenije, ima pa dobre 3 milijone prebivalcev. Približno petina Valižanov še obvlada prvotni keltski valižanski ali kimrijski jezik, število govorcev keltščine pa se nenehno zmanjšuje. Uradna jezika sta v Walesu oba, valižanščina in angeščina. Večina Valižanov je ponosna na svoj jezik in prastaro kulturo. Njihova književnost je ena najstarejših v Evropi.

Letošnji kongres ICCF je v štiriletnem ciklusu znova volilni. To pomeni, da bodo na udaru vse ključne funkcije v vodstvu ICCF. Nominacije s strani nacionalnih zvez morajo biti podane do 21. junija, najkasneje mesec dni pred kongresom pa bodo objavljena imena vseh kandidatov za ključne funkcije v organih ICCF. Mi pa si oglejmo še nekaj kongresnih predlogov, ki prihajajo s strani generalnega sekretarja ICCF. 

PREDLOG št. 2:

Predlaga se, da naj bi se ukinilo nadaljnje podeljevanje mednarodnih naslovov v ločeni ženski konkurenci. Šah je mentalna igra in ni posebnih razlogov, da bi spol imel kakršno koli vlogo pri sposobnosti za doseganje rezultatov. Predlog naj ne bi deloval retroaktivno, kar pomeni, da bi doseženi mednarodni naslovi v ženski konkurenci ostali nedotaknjeni. Poljska podaja dopolnilni predlog, da bi se za vse uvedel dodatni mednarodni naslov 'kandidat za mednarodnega mojstra' (Candidate International Master) z zmogljivostnim ratingom 2350.

PREDLOG št. 3:

Predlaga se samodejno priznavanje novih mednarodnih naslovov. Doslej je bil za to potreben predlog nacionalne organizacije, z razvojem tehnologije spletnega strežnika pa za to ni več prave potrebe. Vse norme se samodejno beležijo, prav tako tudi pogoji za doseganje višjih mednarodnih naslovov.

PREDLOG št. 4:

Kumuliranje letnega dopusta. Trenutno velja pravilo, da prejme igralec 45 dni dopusta v vsakem koledarskem letu. Neizkoriščeni dopusti se ob koncu koledarskega leta brišejo. Predlaga se ukinitev brisanja in ohranitev pravice do koriščenja dodeljenega in neizkoriščenega  dopusta do konca trajanja turnirja.

Kako naj Slovenija glasuje?  Vaše odgovore s kratko utemeljitvijo pričakujem v komentarjih.

{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Cardiff 2015 – I. del
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Ukinitev "bonusa 24 ur"?!

Letošnji kongres ICCF bo v času od 16. do 22. avgusta organizirala valižanska zveza za dopisni šah. Prizorišče je hotel Exterior v samem središču mesta Cardiff.

Šahovska zveza Slovenija nam je priskočila na pomoč z delnim financiranjem udeležbe, tako da bom lahko kot delegat zastopal Slovenijo tudi na tem kongresu. To bo tudi lepa priložnost, da se po daljšem zatišju, ko sem se ukvarjal predvsem z osebnimi zadevami, znova aktiviram kot pisec člankov za našo spletno stran.

Cardiff je glavno mesto in tudi največje mesto Walesa ter z okoli 320.000 prebivalci 11. največje mesto v Združenem kraljestvu. Leži na južni obali Walesa ob Bristolskem zalivu na vzhodnem delu dežele.  V začetku 19. stoletja je bil Cardiff majhno in nepomembno naselje, s prihodom industrije pa je pridobil veljavo z največjim pristaniščem za prevoz premoga v državi. Leta 1905 so ga proglasili za mesto, 50 let kasneje pa za glavno mesto Walesa. Kot največje mesto je Cardiff poslovno, finančno, kulturno, športno in turistično središče Walesa.

V naslednjih člankih si bomo podrobno pogledali kongresne predloge, ki so pomembni za slovenski dopisni šah. Začnimo z enim, ki je zelo zanimiv.

PREDLOG št. 1:

Generalni sekretar ICCF Michael Millstone predlaga ukinitev dosedanjega dodatnega dneva, ki ga lahko spretni igralci pridobijo z igranjem na (skoraj) 24-urne intervale. To enostavno pomeni, da če bo nekdo porabil za razmišljanje 3 dni, 23 ur in 30 min, se mu bo na turnirski uri odštel natančno tak čas in ne več zgolj 3 cele dni kot doslej. Če bo predlog sprejet, bomo namesto "turnirskega koledarja" že naslednje leto dobili turnirsko uro.

Kako naj Slovenija glasuje? Vaše odgovore s kratko utemeljitvijo pričakujem v komentarjih.

{jcomments on} 

 
Kongres ICCF - Bremen 2016 - 6. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Končan je delovni del letošnjega kongresa ICCF. Glavna novost, ki bo zanesljivo še dvigala mnogo prahu, neizkušenim igralcem pa delala obilo preglavic, je nov sistem dodeljevanja časa za razmišljanje. Uvajanje novega sistema bo potekalo postopoma, tako da bo v prvi testni fazi veljalo le za posebej izbrane turnirje. Novi sistem ukinja vse: redni in izredni dopust, pravilo 24 ur, pravilo 20 dni, pravilo 40 dni. Njegova težava je, da bo težko razumljiv in razložljiv za začetnike ter da v resnici ne ukinja DMD, ampak ga celo vzpodbuja. Več si lahko preberete na povezavi:

 

NOV SISTEM DODELJEVANJA ČASA ZA RAZMIŠLJANJE

 

Sicer pa smo popoldne poslušali razna poročila (sodniška komisija, ostala pravila, poročila direktorjev 4 con ...) in predstavitve Indije (Bangalore) ter Bolgarije (Albena), ki sta kandidirali za izvedbo kongresa v letu 2017.

 

 

Sprejeti predlogi:

 • Nov sistem dodeljevanja časa za razmišljanje,
 • Liga šampionov se bo spet igrala v starem uveljavljenem formatu,
 • Kongres 2017 bo v Bolgariji, v turističnem naselju Albena ob Črnem morju, ki je 35 km oddaljeno od Varne. Termin je 2. - 9. september.

Zavrnjeni predlogi:

 • Čas za razmišljane na turnirjih po pošti ostaja 30/10 (predlagano 40),
 • Finski alternativni predlog za dodeljevanje časa na 30. svetovnem prvenstvu,
 • Predlog novega sistema podajanja kongresnih predlogov, ki je predvidevalo, da se predlog obravnava  le, če ima podporo še 2 držav članic ICCF (ali 2 funkcionarjev).

 

{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Bremen 2016 - 5. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Tretji dan kongresa - dopoldanski del. Razvpiti slučaj ukrajinskega 'hackerja' se je končal s suspenzom igralca, ki je želel na tak način osvojiti mednarodni naslov. Igralna pravila bomo odslej spreminjali le vsaki dve leti.

Obravnavali smo:

 • Medconski turnir za posameznike,
 • Turnirski koledar,
 • Poročilo komisarja za pravila.

 

 

Sprejeti predlogi:

 • Za igralce, ki niso zmožni dokončati turnirja (smrt, težka bolezen) je spremenjeno pravilo za reklamiranje rezultata. Do vključno 25. poteze se reklamira remi, po tej potezi pa zmaga,
 • Rok za vložitev prošnje za organizacijo turnirjev je iz 6 skrajšan na 3 mesece,
 • Komisar za rating in svetovni turnirski direktor imata pravico preklicati napačne odločitve turnirskih direktorjev (TD),
 • TD je dolžan registrirati odsotnost, če ta traja več kot 4 dni. Doslej je moral tudi krajše,
 • TD-jem se bodo pri osvajanju naslova IA (mednarodni sodnik) upoštevali tudi prijateljski dvoboji,
 • Kongres je potrdil priročnik za turnirske organizatorje (TO),
 • Pri nacionalnih turnirjih se lahko uporabljajo interni sistemi za ocenjevanje nedokončanih partij. Ni obvezno uporabiti sistema ICCF,
 • Sprejeli smo tehnične popravke turnirskega pravilnika.

 

Zavrnjeni predlogi:

 • Predlog, po katerem naj bi se ob nastanku 6-figurne končnice rezultat samodejno registriral, ni bil sprejet.

 

Podjetje Chessbase nam je pripravilo enourno predstavitev programa Chessbase 13 in možnosti sodelovanja nacionalnih organizacij s tem podjetjem. Programski vmesnik št. 13 definitivno ima neke nove elemente, ki lahko dopisnim igralcem pomenijo dodano vrednost. Več se bo dalo povedati po zbranih izkušnjah. Med možnostmi za sodelovanje so zanimivi:

 • Sponzorstvo turnirskih nagrad s strani ICCF,
 • Posebni popusti za dopisne organizacije,
 • Tako imenovani affiliate programi.

 

{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Bremen 2016 - 4. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Letos je imela tudi Slovenija svoj kongresni predlog. Predlagali smo fiksne vnaprej znane začetke bodočih olimpijad na 4 leta, v letih, ki se pokrivajo tudi z letnimi olimpijskimi igrami. Tako bo imel nacionalni selektor precej lažje delo pri sestavljanju ekip za največja tekmovanja. Predlog je bil potrjen z 18 glasovi razlike.

Danes popoldne smo obravnavali naslednje zadeve:

 • Obsežno poročilo direktorja za marketing (sodelovanje s šahovskimi izdajatelji Chessbase, New in Chess, Hiarcs, Convecta, uporaba socialnih omrežij, in promocijskih funkcionalnosti na spletnem strežniku),
 • Poročilo o ostalih turnirjih, ki ne štejejo za mednarodne naslove.

Sprejeti predlogi:

 • Rating meja za nastop na GM turnirjih se je znižala na 2400 (zaradi igralcev SIM). Po glasovanju je večina delegatov zqačudeno ugotovila, da kar naenkrat nimamo več GM turnirjev. Do naslednjega leta se pripravi korektivni predlog.
 • Za delegate iz novih članic se uvede nekakšna enkratna 'šolnina' v smislu kritja stroškov udeležbe na kongresu.

Odloženi predlogi:

 • Predlog za uvedbo 'šolske šahovnice' za vsako nacionalno zvezo je bil umaknjen, do trenutka, ko se pripravi boljši predlog.
 • Predlog naj se Liga šampionov vrne v svojo staro formo je bil odložen na jutrišnjo razpravo.

Štirje svetovni prvaki, prisotni v Bremnu - Leonardo Ljubičić (CRO, 28), Marjan Šemrl (SLO, 24),

Pertti Lehikoinen (FIN, 20) in Fritz Baumbach (GER, 11)

 

Sestanek evropske cone:

 • 10. finale EU ekipnega tekmovanja se lahko začne poldrugi mesec potem, ko bodo znani vsi finalisti. Pobožna želja je december 2016,
 • Individualno finale se začne v letu 2017,
 • Organizacijo 2. ekipnega tekmovanja v šahu 960 je ponudila Rusija,
 • Thor Lovholt ekipno tekmovanje je v okviru evropske cone ukinjeno, saj ICCF uvaja enako tekmovanje,
 • Letos se organizira prijateljski dvoboj Poljska - Ostala Evropa, naslednje leto je na vrsti Francija,
 • Na posamičnem medconskem turnirju bodo nastopili igralci iz 27 EU držav, ki imajo nižje število aktivnih igralcev z mednarodnimi naslovi,
 • Nagrade našim igralcem (1. pokal 960), ki niso bile v razpisu, smo retroaktivno soglasno potrdili.

Na večernem htropoteznem turnirju sem po mnogih letih spet dobro nastopil in osvojil 2. mesto. Prvo mesto je pripadlo najboljšemu domačemu igralcu, ki je na turnirju gostoval.

 

{jcomments on}

 
« ZačetekPrejšnja919293949596979899NaslednjaKonec »

stran 98 od 99

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.