Kongres Antalya 2010 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Gregor   

V glavnem meniju je dodana sekcija "Kongres Antalya 2010", kjer so zbrani vsi zelo zanimivi članki od Marjana, ki so nastali na temo kongresa in njegovega poročanja v živo iz prizorišča dogajanja.

banket

Povezava do kongresa v Antalyi 2010


{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Antalya 2010 - VIII PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Zaključna dogajanja

V sredo zvečer je turški velemojster rednega šaha Kivanc Hasnedaroglu odigral simultanko z nekaterimi udeleženici kongresa. Kivanc je mladenič dobrih dvajsetih let, ki se je pravkar vrnil s FIDE olimpijade, kjer je nastopal za turško reprezentanco na drugi deski. Zanimivo je, da je pred leti igral za turško reprezentanco tudi dopisni šah, vendar ni bil tako uspešen. Tokrat je moje kolege premagal z rezultatom +13, =8, -1.

V četrtek je bila na programu ekskurzija in ogled bližnjih znamenitosti. Z vzpenjačo smo se povzpeli na bližnjo goro Tahtali (2365 m), v nadaljevanju izleta pa smo si ogledali še ostanke antičnih mest Olympos in Phaselis.

V petek je bil do večera prost dan, nato pa zaključni banket, ki je bil organiziran zares v visokem stilu. Obiskal nas je sam predsednik turške šahovske zveze Ali Nihat Yazici, ki je sinonim za vrtoglavi vzpon turškega šaha v zadnjih letih. Turki imajo šah v šolah, število igralcev se je nekajkrat pomnožilo, da o kvalitetnem vzponu sploh ne govorimo. Letni proračun turške šahovske zveze je iz 100.000€ narastel na neverjetnih 6,5 milijona €. Turčija je dandanes zares prava šahovska Meka, kmalu pa bo postala svetovna velesila.

 

Delegati in spremljevaci smo uživali v zares prekrasnem večeru z živo glasbo in trebušno plesalko, ki je zabavala tudi oba predsednika. (Levo: Ali Nihat Yazici, predsednik turške šahovske zveze, desno pa Eric Ruch, predsednik ICCF).  

{jcomments on} 

 
Kongres ICCF - Antalya 2010 - VII PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Četrti dan kongresa

Turnirska pravila. Soglasno smo sprejeli novo specifikacijo in vrstni red kriterijev, ki veljajo ob delitvi mest. Razprava se nadaljuje v smeri pravic do nastopa na odprtih mednarodnih turnirjih vse do "Master class" turnirjev. Pravice do nominacije igralcev s strani nacionalnih zvez ostanejo nespremenjene.

Predlaga se, da se neupravičen odstop s turnirja pred začetkom, ko je turnir že objavljen, vendar igralec ni odigral poteze, odslej obravnava kot "nesprejemljiv odstop", kar pomeni tudi izgubo "pravice", s katero se je na turnir uvrstil. Odločitev je potrjena.

Začenjamo razpravo o rating sistemu. Eloquery bo odslej dostopen le na prošnjo pri Gerhardu Binderju, kajti spletni strežnik sedaj nudi že skoraj vse, kar smo v preteklosti pridobivali iz sistema Eloquery in še bodo prihajale nove zanimive možnosti v naslednjem obdobju. Anomalije v rating sistemu, ki so jih nekateri izkoriščali za "neverjetne vzpone" (poljski primer), se bodo obravnavale ročno in tovrstni mojstri bodo izločeni iz rating liste. So pa možnosti za tako početje ob trimesečnih obračunih bistveno manjše.

Kongres je sprejel najbolj radikalno opcijo glede neaktivnih igralcev in odslej se igralci po dveh letih neaktivnosti ne bodo več pojavljali v uradnih rating seznamih. Seveda jim ratig ostane in uporabi ob ponovni aktivaciji.

Več ...
 
Kongres ICCF - Antalya 2010 - VI PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Tretji dan kongresa

Tematika dopoldanskega dela je bila bolj primerna za fotografiranje, kot za neposredni prenos. Povzetek bom skušal napisati v popoldanskem delu.

Zjutraj so bila najprej podeljena priznanja za uspehe na conskih tekmovanjih, med drugim tudi za nove evropske prvake. Novi častni član mednarodne organizacije ICCF je postal nemški delegat in predsednik njihove zveze dr. Fritz Baumbach.

Potem pa so bila na vrsti priznanja za mednarodne naslove, ki so jih igralci osvojili v preteklem letu. Ob podelitvi sem ugotovil, da je Slovenija po številu letošnjih naslovov šesta na svetu v absolutnem smislu. Pred nami so le Nemčija s 33 naslovi ter Rusija, ZDA, Italija in Poljska, ki so osvojile le nekaj naslovov več kot mi. Glede na število prebivalcev pa smo gotovo z velikim naskokom čisto na vrhu.

Prejeli smo 6 medalj in priznanj (Aleš Borštnik kar dvakrat!), naslednji slovenski igralci pa se od danes naprej lahko tudi uradno ponašajo z mednarodnimi naslovi:

IZTOK BRUNŠEK - velemojster

MATEJ KERŠIČ - višji mednarodni mojster

ALEŠ BORŠTNIK - višji mednarodni mojster

MATJAŽ PIRŠ - mednarodni mojster

MILAN HORVAT - mednarodni mojster

Dopoldanski del se je nadaljeval s potrjevanjem bodočih turnirjev, ki so bodisi del uradnega programa ICCF, ali pa so jih predlagale posamezne države članice.

 

Več ...
 
Kongres ICCF - Antalya 2010 - V PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Drugi dan kongresa

Pravkar začenjamo drugi dan kongresa in prvič bom poskušal z neposrednim, na žalost le pisnim prenosom dogajanja v kongresni dvorani.

Včerajšnji otvoritveni banket se je zavlekel pozno v noč v prijetnih in tudi koristnih pogovorih z drugimi delegati. Vse skupaj se je dogajalo ob točilnem pultu  v naravnem okolju, kar je za kongrese ICCF prava posebnost. Posebne časti je bil deležen nemški delegat in tudi svetovni prvak dr. Fritz Baumbach, ki je ob svojem 75. rojstnem dnevu prejel velikansko torto in seveda naše čestitke.

George Pyrich je predstavil formulo za povračilo stroškov kongresa funkcionarjem ICCF. Približno 70% stroškov udeležbe na kongresu dobijo povrnjenih iz fonda ICCF, kar znaša okvirno 15.000€ za vse skupaj. Poslušamo tudi podrobno finančno poročilo o poslovanju v preteklih letih in istočasno plan za naslednja leta. Letni proračun organizacije se giblje okrog 100.000€ letno. Največ dohodka prinašajo svetovni individualni turnirji, liga šampionov in svetovni pokal. Na stroškovni strani pa so največji porabniki kongres ICCF, spletni strežnik  ter stroški marketinga in reklamiranja.

 

 

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 84 od 98

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.