IX. : PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan   

Tako sem doživel Črno na Koroškem.

 
VIII. : PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan   

Tistega dne je bila matura nekaj mesecev vstran. Na FNT v Ljubljani so organizirali informativni dan. Profesor je predaval ogromni množici golobradih devetnajstletnikov. Zdelo se mi je, da me množica pritiska z vseh strani, da mi jemlje prostor, zrak in smisel dneva. Potem je profesor vstal in stopil do "sive omare", ki je imela "luknjo" v podobi manjšega televizorja. Pred sebe je potegnil "deščico", na kateri so bili gumbi z abecedo in s številkami. Je tisti omari rekel VAX ? Morda. Nekaj je zabrnelo in iz reže je prihajal beli list. Ko ga je dvignil in obrnil proti slušateljem, je bil na njem izrisan Miki Miška.

Halo ?

Name je to delovalo negativno - kot srečen uporabnik računala Digitron Buje sem se v trenutku zavedal, da jaz to ne znam in nikoli ne bom znal. Narisati Mikija Miško z računalom ? No way. FNT - odpisan, srečo se bo iskalo drugje.

Kakšna ironija !!

Pet let kasneje me je ravnatelj poslal na "dokvalifikacijo" in v moje sive celice "vsadil" radovednost in vedoželjnost. Danes znam narisati Mikija Miško, ki teče preko zaslona, takrat sem jaz pred njim zbežal preko Ljubljanice.

Če danes pogledam, kako se je spreminjal "svet" od "prve" do "druge" Miki Miške, je zgodba za "spomnimo se" :

 

>>>>>

 

Čez nekaj mesecev bo zopet matura. Malo zanimajo "pametni telefon", "tablični računalnik",... Pa kaj bo s tem ? Zakaj to potrebuje ? Laughing  Laughing

 

 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 9. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Pomembne odločitve

Ostali članki iz Krakova: POVEZAVA

Na prvem mestu želim pohvaliti Poljake. Kongres je bil izjemno dobro organiziran. V tem pogledu je Krakov glede na pretekle kongrese z naskokom prvi. Največje zasluge za ta podvig ima prav gotovo poljski delegat Mariusz Wojnar. Začelo se je z neverjetno popolno in bogato spletno stranjo ter nadaljevalo z odličnimi pogoji za delo in neformalno druženje. Vse skupaj je imelo močan pridih bogate zgodovine ter naravnih lepot Krakova in okolice. Udeležba je bila glede na evropsko lokacijo pričakovano visoka. Vse je bilo tako rekoč idealno, razen morda nekaterih kongresnih odločitev, o katerih se veliko piše in se bo še pisalo na forumih in v socialnih omrežjih.

alt

Ste vedeli, da je simbol mesta Krakov zmaj? V tem pogledu je podoben naši Ljubljani. Le, da naš ljubljanski izgleda nekako miroljuben, krakovski pa je strašen in vsake toliko časa bruha ogenj.

Zdaj pa k pomembnim kongresnim odločitvam:

     1.) Na strežniku se uvede možnost uporabe t.i. Fischerjeve ure. Organizator bo kot igralni tempo turnirja lahko določil tri parametre: začetni čas, časovni dodatek, frekvenca dodatka. Na primer: 100, 2, 1 pomeni, da ima igralec 100 dni začetnega časa in po vsaki odigrani potezi pridobi dodatna 2 dneva za razmišljanje. Po tej formuli trenutno na večini turnirjev uporabljamo sistem 50, 50, 10.

     2.) Uvede se uporaba izračunanih končnic pri določanju rezultata partije. To pomeni, da bo lahko igralec reklamiral zmago ali remi na osnovi izida, ki ga pokaže table base. Podrobnosti implementacije še niso znane, skoraj zagotovo pa bo šlo za 6-figurne končnice z uradno verzijo na strežniku ICCF.

     3.) Morebitne zmage, ki jih pokažejo tabele končnic in je pot do njih daljša od 50 potez, se priznajo, ne glede na pravilo FIDE za 50 potez. Pravilo 50 potez (brez premika kmeta in brez jemanja) pa še vedno ostane veljavno pri pozicijah, ki ne sodijo v okvir 6-figurnih končnic.

     4.) V popolnosti se ukine možnost izrednega dopusta. Kot nadomestilo se redni dopust na letni ravni vsem igralcem poviša iz 30 na 45 dni. Razpolaganje z dopustom se tako v popolnosti prenese na igralce in s tem tudi odgovornost za pametno razporejanje in koriščenje. Skoraj zanesljivo je, da bo 'pisarna' za izredne dopuste  s 1. 1. 2014 zaprla svoja vrata.  

 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 8. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Izredni dopust je ukinjen!

Tukaj je še vedno vse pod vtisom včerajšnje kongresne odločitve o uporabi tabele končnic pri zaključevanju dopisnih partij. Podrobnosti naj bi bile pripravljene do konca letošnjega leta. Kakorkoli že, odločitev je padla, pa če smo z njo zadovoljni ali ne. Zanimiva je bila opredelitev  posameznih delegatov. Močnejši igralci smo v glavnem glasovali proti, odločili pa so drugi, tudi s pomočjo glasov, ki so jih dobili kot pooblaščenci od držav, ki tukaj niso prisotne.

alt

Sinoči sem si privoščil 'polet' z balonom. Pravzaprav ne gre za pravi balon pod katerim kurijo, ampak za takega, ki je vseskozi povezan s tlemi z debelo vrvjo. Tudi prav visoko nismo šli, le kakšnih 180 metrov. Lepa priložnost za nekaj novih fotografij in dokaz, da se mi v višinah zaenkrat še ne zvrti v glavi. 

Kongresno delo smo začeli s popravki v turnirskih pravilih. Predloge najdete v dokumentu na spletni strani kongresa. Večina sprememb je redakcijske narave. Predlog, da se startne liste turnirjev določijo po višini ratinga, je bil zavrnjen. Daljšo razpravo smo imeli glede uporabo posrednikov pri vnosu potez na strežnik za 'poštne'. Splošno mnenje je, da se tovrstni neenakovredni pogoji ne smejo več ponoviti. Ideja je, da bi se nekatera svetovna prvenstva igrala z povečanim časom za razmišljane. Končna odločitev je preložena na naslednje leto.

Zaradi velikega števila remijev na današnjih turnirjih, je bila sprejeta odločitev, da ima igralec pravico ponovnega nastopa na turnirju kandidatov (ali polfinalu), če osvoji tretje ali četrto mesto ali doseže 60%. Doslej je bilo v pravilih le 60%. Ciklusi svetovnih prvenstev so dosegli vse pogoje, da se odslej finale lahko igra le vsako drugo leto.

 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 7. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Table base bo odločal partije!

Danes je na vrsti podelitev medalj in priznanj za dosežke dopisnih šahistov. Vrhunec dneva je ravnokar mimo, saj sta priznanja za naslov svetovnih prvakov prejela 25. svetovni prvak Fabio Finocchiaro (Italija) in 26. svetovni prvak Nizozemec Ron Langeveld. Organizatorji so seveda izkoristili priložnost in nastala je skupna fotografija šestih svetovnih prvakov.

alt

Ron Langeveld (26.), Marjan Šemrl (24.), Horst Rittner (6.), Fritz Baumbach (11.), Fabio Finocchiaro (25.), Pertti Lehikoinen (20.) 

Za začetek je Slovenija prejela štiri neplanirane, a prelepe  medalje. Z osvojitvijo tretjega mesta na tekmovanju Mare Nostrum IV so si jih prislužili: Gregor Vohl, Bojan Fajs, Milan Horvat in Branko Kosič.

Pri novih mednarodnih naslovih Slovenija ni bila tako uspešna kot pretekla leta. Vendar imamo dva nova višja mednarodna mojstra (Borko Bošković in Milan Horvat) ter enega mednarodnega mojstra (Stanko Kovač). Prvič v zgodovini pa imamo mednarodnega sodnika za dopisni šah, ki je postal naš prizadevni Danilo Korže.

Vsem prejemnikom priznanj iskrene čestitke! 

Kongres nadaljujemo s poročilom komisije za igralna pravila. V tem segmentu je bilo največ predlogov za morebitne spremembe.

 
« ZačetekPrejšnja818283848586878889NaslednjaKonec »

stran 84 od 89

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.