Kongres Järvenpää 2011 - I. PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Järvenpää - 30. 7. - 5. 8. 2011

Letošnji kongres ICCF bo potekal v deželi tisočerih jezer – na Finskem. Gostitelj je mesto Järvenpää, ki je le kakšnih 40 km oddaljeno od finske prestolnice Helsinki. Ima približno 40.000 prebivalcev, tako da je po velikosti primerljivo recimo z našim Kranjem. Znamenitosti je v mestu in okolici kar nekaj, gotovo pa je mesto močno zaznamoval največji finski skladatelj Jean Sibelius (1865 – 1957), ki je živel in ustvarjal v idiliki bližnjega jezera Tuusulanjärvi.

Zaradi podnebnih značilnosti dežele letošnjih gostiteljev, bo kongres nekoliko prej kot navadno – od 30. julija do 5. avgusta. Tudi letošnjega kongresa se bom udeležil v živo, tako da bo zagotovljeno sprotno poročanje. Največja značilnost bodo volitve vseh funkcionarjev ICCF, za katere v tem trenutku že potekajo nominacije.

Zaradi zgodnjega termina letošnjega kongresa, bomo morali tokrat vso razpravo opraviti preko spletne strani in foruma, kjer je v ta namen že odprta nova rubrika. Pravega kongresnega gradiva zaenkrat še ni, ko bo prihajalo bo tudi sproti objavljano. Vse slovenske dopisnike prosim za kvalitetno, demokratično, konstruktivno in idejno bogato razpravo. Približno tako, kot smo jo imeli lansko leto v Radgoni, ki je bila zares odlična osnova za zastopanje naših stališč na kongresu svetovne organizacije.

Spletna stran kongresa

{jcomments on}

 

 
XVI.: SLO CORR 2017 - verzija za Dopisni šah Slovenije PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan   

SLO CORR 2017 - originalna verzija:

 

http://www2.arnes.si/~sopmvece/dopisni%20sah/SLO%20CORR%202017.pdf

 

Lep pozdrav,

Marjan

 

 
VIIb. : PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan   

Naj bo pravljično - leto in dan pred tem - čeprav ni zelo natančno - me je nečak Andrej opremil z "železnino", ki se je preko telefonskega modema vezala na internet - tam, nad Ptujem, za gozdom, smo, nekaj nazaj, dve leti čakali na telefonski priključek - in na disku je bil GNU-chess:

Z Andrejevim očetom sva preigrala mnogo partij in izpraznila ničmanj "flašk" pa se je pobič naučil premikati šahovske figure. GNU-chess je postal najina 30 km dolga povezava, kjer sva se dobivala ob večerih za uro ali uro in pol. Bi mi kdo povedal, zakaj se je račun za telefon potrojil ?

V skupnosti sem bil RoadRunner. Najbolj mi je ostal v spominu turnir, kjer sva nastopala oba z Andrejem. Pred zadnjim kolom sva bila prvi in drugi z enakim številom točk in pred nama je bil medsebojni dvoboj. Po nekaj potezah - remi. Oba sva zmagovalca skupine - organizator turnirja naju je po dveh minutah - brez komentarjev - diskvalificiral. Kdo ve, kaj bi, v enaki situaciji, naredil, če bi bila igrala v prvem kolu. Drugi spomin je bilo veliko "prekinjenih partij", kjer se je mojim nasprotnikom, z vsega sveta, v izgubljenih pozicijah dogajala nerodnost "izpad telefonske linije". Tudi čez nekaj dni, ko smo bili istočasno na mreži, jim "telefon" ni omogočil nadaljevanja partije. Pozno sem spoznal, da je bila taktika takšna - ker je strežnik pomnil 20 do 30 iger, je najstarejše "prekinjene partije" brisal iz svojega spomina in .... "izgubljeni" je postal "pozabljeni" brez poraza v statistiki. S tem se nisem preveč obremenjeval, ker mi je bilo lepo igrati z ljudmi od Havajev do Vladivostoka. Potem sem naredil napako. Neki večer sem zmagal v partiji s FIDE-M 2300+. Tri-štiri tedne me je na vsakem skupnem srečanju v omrežju imenoval goljufa (naj bo to edini in najbolj mili izraz, ki ga je uporabil). Seveda - vsa skupnost na GNU-chess je to videla. Ker je bilo očitno, da ne bo nehal, sem dal svoje uporabniško ime v "mirovanje", kjer je še danes, če ga niso izbrisali.

V aprilu 2001 sem na spletu našel povezavo http://www.itsyourturn.com/ in z Andrejem sva se "registrirala".  Nekaj kasneje se nama je pridružil tudi njegov ati.

 

25.aprila 2001 sem odigral prvo potezo na prvem turnirju.

 

Danes imam končanih 3076 turnirski partij - naj bo zadnji podatek o "ti si na potezi". Prepričan sem, da bi jih bilo veliko več, če leta 2005 ne bi prišel na Tabor in na Telemachov internet.

 

Ne...Ni pošteno, če ne povem še eno zanimivost. Ker nam je bil "ti si na potezi" - glede na sistem tekmovanja zelo všeč - smo se Andrej, njegov ati in jaz "pognali v tolmun" z veliko željo, kdo bo prvi "na površju". Andrejev ati ji prenehal z igranjem po petem-šestem poskusu (dvakrat je igral v finalu), Andrej je zmagal - ZMAGAL - na svojem tretjem turnirju in prenehal s sodelovanjem na strežniku. Ta "zmagal" pomeni, da se je preko vseh kvalifikacij, polfinala in finala, povzpel na PRVO MESTO. Kot prvi med nami tremi. Za svoj prvi turnir sem se "matral" še celo leto in nekaj več "po Andreju".

 

Tam - okoli poletja 2005 - plus minus nekaj mesecev - mi je Danilo predlagal, naj z dopisnic preklopim na WEBSERVER, ker je to - bojda - zelo preprosto z SUBMIT in COMMIT.

Spomin na teraso nad Ptujem, kjer sem spoznal ptujske dopisnike: Bojana, Aleša, Janka, Borisa, Ivico... na analize partij ob ledeni "flaški", na premikanje figur ob pikih komarjev, na dopinice s hriba v dolino, na prijaznega poštarja, ki je bil v mojem šahu s skoraj enakim navdušenjem,... je bežal s časom.

Tu, v bloku, na Telemachu, je šah dobil dimenzijo X. Vrta ni več, travnika tudi ne. Ob vikendih se rad, s fotoaparatom, odpravim, z vlakom in peš, čez Slovenijo, včasih na drugo stran meje. Takšni potepi me, v soboto ali v nedeljo, osrečijo, če so pohodni copati premagali 20 do 30 km. Moj svak - Andrejev ati - to primerja s svojim večurnim ribolovom.

 

In - razen igranja šaha - se lahko vprašam, kaj iščem, po 30 letih v dopisnem šahu ?

Ko sem pred dobrima dvema letoma "registriral" visoko število šahovskih partij na strežniku "na potezi si", sem si rekel: "Zakaj pa ne ? Webserver je natančen. Postavi si cilj - JURJA dopisnih partij. In naredi to."

 

VIII. :

Za konec "sage" naj povem samo to, da je znotraj tipkanja I. - VII. ostalo mnogo nepovedanih zgodbic, ki jih bom prihranil za 40-letnico, 50-letnico,... za enkrat potem.

Če vas nisem preveč zamoril, Vas, že danes, vabim na prebiranje  spominov v dopisnem šahu z naslovom "Mojih, drugih, 30 let", ki jih bom začel s srečanjem v Črni na Koroškem 2012. Smo zmenjeni? Velja?

 

 
IX. : PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan   

Tako sem doživel Črno na Koroškem.

 
VIII. : PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan   

Tistega dne je bila matura nekaj mesecev vstran. Na FNT v Ljubljani so organizirali informativni dan. Profesor je predaval ogromni množici golobradih devetnajstletnikov. Zdelo se mi je, da me množica pritiska z vseh strani, da mi jemlje prostor, zrak in smisel dneva. Potem je profesor vstal in stopil do "sive omare", ki je imela "luknjo" v podobi manjšega televizorja. Pred sebe je potegnil "deščico", na kateri so bili gumbi z abecedo in s številkami. Je tisti omari rekel VAX ? Morda. Nekaj je zabrnelo in iz reže je prihajal beli list. Ko ga je dvignil in obrnil proti slušateljem, je bil na njem izrisan Miki Miška.

Halo ?

Name je to delovalo negativno - kot srečen uporabnik računala Digitron Buje sem se v trenutku zavedal, da jaz to ne znam in nikoli ne bom znal. Narisati Mikija Miško z računalom ? No way. FNT - odpisan, srečo se bo iskalo drugje.

Kakšna ironija !!

Pet let kasneje me je ravnatelj poslal na "dokvalifikacijo" in v moje sive celice "vsadil" radovednost in vedoželjnost. Danes znam narisati Mikija Miško, ki teče preko zaslona, takrat sem jaz pred njim zbežal preko Ljubljanice.

Če danes pogledam, kako se je spreminjal "svet" od "prve" do "druge" Miki Miške, je zgodba za "spomnimo se" :

 

>>>>>

 

Čez nekaj mesecev bo zopet matura. Malo zanimajo "pametni telefon", "tablični računalnik",... Pa kaj bo s tem ? Zakaj to potrebuje ? Laughing  Laughing

 

 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 87 od 93

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.