Kongres ICCF - Antalya 2010 - I PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

{jcomments on}Tudi letos se bom kot delegat Slovenije udeležil kongresa ICCF, ki bo od 2. do 9. oktobra - tokrat na zares lepi lokaciji. Prizorišče kongresa je namreč hotel Limra v mestu Kemer, ki leži ob sredozemski obali Turčije, kakih 70 km od Antalye.


Spletna stran kongresa

Več v forumu

Kongresnega gradiva zaenkrat še ni kaj dosti. Ko bo prihajalo, boste o pomembnih stvareh sproti obveščeni. Zadnji rok za nominiranje nosilcev novih naslovov pa je bil 24. julij.

Slovenija bo tako uradno dobila novega velemojstra, dva starejša mednarodna mojstra ter tri mednarodne mojstre. Letošnja bera medalj je rekordna - vseh skupaj je 11, kajti zlate medalje bodo prejele tudi naše dame za zgodovinsko zmago na 7. olimpijadi. Če bo šlo tako naprej, si bo kmalu potrebno omisliti podobno vrečo, s kakršno vsako leto prihaja na oder nemški delegat dr. Fritz Baumbach ...

 
24. Svetovno prvenstvo XXI. PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki 

 

Ogromno dela za "čisto malo več"

Veliko sem razmišljal o tem, katero bi bilo najpomembnejše sporočilo, ki ga lahko dam slovenskim dopisnikom po osvojitvi naslova svetovnega prvaka. Brez vsakega dvoma je najvažnejše sporočilo tisto, ki sem ga podal že v podnaslovu tega prispevka: Ogromno dela za "čisto malo več".

Veliko se vas je v življenju že srečalo s tako imenovanim Paretovim načelom. Govori o nenavadnem pravilu, da nam 20% truda zagotavlja 80% uspeh. Če želimo, da bi bil naš uspeh 100% pa moramo v delo vložiti še preostalih 80% - torej kar 5x več. 

Načelo je zelo uporabno v ekonomiji, kjer recimo vemo, da nam 20% strank prinaša 80% dobiček ali da če vložimo v projekt 20% dela, ga bomo »skoraj dokončali« nekje okrog 80%, kar nam največkrat povsem zadostuje. To razmerje 80/20 seveda ne smemo jemati ravno strogo matematično, saj gotovo obstajajo v različnih primerih manjša ali večja odstopanja.

To pravilo deluje tudi v dopisnem šahu. Z 20% vloženega dela, bo naš uspeh 80%, kar nam morda celo zadostuje. Če pa smo se namenili doseči vrhunski rezultat, potem bomo morali ugrizniti v kislo jabolko in vložiti 5x več dela in truda.

Več ...
 
24.SP/XX. - Še nekaj objav PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

 

Še nekaj objav

Nadaljujejo se aktivnosti za promocijo dopisnega šaha v slovenskih medijih. Revija Jana je na to temo zmage na 24. svetovnem prvenstvu objavila zelo kvaliteten članek.

(Fotografija: Šimen Zupančič)

Medtem, ko v tujini o tem vrabci čivkajo, pri nas pa se marsikomu še vedno ne sanja, kaj so korporativni mediji (pa bi se mu moralo), izdaja idrijski koncern Kolektor svojo korporativno revijo Komunitator že deset let. Naklada je kar 8000 izvodov. Morda je tudi to dejstvo pomemben kamenček v mozaiku neverjetne uspešnosti podjetja doma in v tujini. Komunitator je objavil članek, ki lepo predstavi zanimivosti iz sveta dopisnega šaha.

Janko Bohak je pripravil intervju za slovensko revijo Šahovska misel. Priložena je tudi komentirana partija, ki je odločila tole svetovno prvenstvo. 

 

 

Več ...
 
24.SP/XIX. - Pri županu v Domžalah PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

 

Pri županu v Domžalah

Dobrih deset let se ukvarjam z dopisnim šahom v tako imenovanih modernih razmerah, prav toliko časa pa sem tudi član Šahovskega društva Domžale, kjer s člansko ekipo nastopamo v I. slovenski ligi. Redno igramo tudi Ljubljansko in tudi Domžalsko-Kamniško ligo. Ti nastopi mi v zadnjih letih še kako pomagajo ohranjati stik z rednim šahom, ki se pozitivno odraža tudi v mojih dopisnih nastopih. Ob osvojitvi naslova 24. svetovnega prvaka me je v prostorih Občine Domžale sprejel na daljši pogovor tudi župan občine Domžale g. Toni Dragar, ki mi je ob tej priliki izročil tudi čudovito priložnostno darilo.

Predsednik ŠD Domžale Boštjan Grošelj, Marjan Šemrl, župan Toni Dragar

V pogovoru se je izkazalo, da je g. župan še kako seznanjen s šahovskim dogajanjem v občini in, da je tudi sam v preteklosti zelo solidno premikal šahovske figurice.

O sprejemu so poročali vsi mediji z domžalskega in kamniškega območja. Objava je na spletni strani Občine Domžale, ki so ga povzeli tudi mediji okoliških občin. Časopis Slamnik pa se je dogodka spomnil z dvema člankoma:

Članek 1

Članek 2

Več ...
 
24.SP/XVIII. - Med idrijskimi rojaki PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki               Nastop v TV oddaji "Dobro jutro"

                                                      (od 44' 35'' naprej)

 

Med idrijskimi rojaki

Svojo šahovsko pot sem začel nekako pri štirinajstih letih, ko sem igral s stricem na kmetiji v Črnem vrhu nad Idrijo in potreboval kar nekaj let, da sem ga začel zares premagovati. Imel je namreč moč drugokategornika. Velik pospešek pa je moj šahovski razvoj dobil z začetkom šolanja na idrijski gimnaziji ...

Ob osvojitvi naslova 24. svetovnega prvaka so mi nadvse prisrčen sprejem pri županu Bojanu Severju pripravili moji dragi idrijski rojaki. Imel sem izjemno priložnost, da sem se javno zahvalil svojemu prvemu mentorju Silviju Kovaču, ki me je za šahovsko igro navdušil, seznanjal z osnovno šahovsko teorijo in pošiljal na prva tekmovanja v šahovski svet. Brez mojstrskega kandidata Silvija Kovača naslova svetovnega prvaka zanesljivo ne bi bilo!

Boštjan More, MK Silvij Kovač, Marjan Šemrl, župan Bojan Sever,  poslanec Samo Bevk, Avgust Vukanič

Srečanja se je udeležil tudi mladostni kolega iz gimnazije, zdaj poslanec slovenskega parlamenta, prvokategornik Samo Bevk, ki je v tistih letih veljal za enega najbolj nadarjenih mladincev v Sloveniji.

O sprejemu so poročali v glavnem vsi primorski mediji. V Primorskih novicah je izšel obširen članek. Poročala sta tudi radio Primorski val in radio Odmev.

Poseben članek o svetovnem prvenstvu najdete tudi na spletni strani koncerna Kolektor, ki je pokrovitelj idrijskega šahovskega kluba.

Dragi idrijski prijatelji! Še enkrat hvala za vse, kar ste naredili za moj šahovski razvoj. Hvala vam tudi za čudovit sprejem, ki ga ne bom nikoli pozabil!

{jcomments on}

 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 87 od 99

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.