24.SP/XV. - Kdo bo 24. svetovni prvak? PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

Kdo bo 24. svetovni prvak?

Danes sta se na 24. svetovnem prvenstvu končali kar dve partiji: Wunderlich - Sabaev 1:0 in Šemrl - Munoz 1:0. S tem smo postali znani vsi trije nosilci medalj, ki smo si istočasno  zagotovili še nastop na enem od naslednjih svetovnih prvenstev. To smo  Hans-Dieter Wunderlich (NEM), Tansel Turgut (TUR) in moja malenkost.

Z osvojenimi 10 točkami sem dosegel tudi svojo četrto velemojstrsko normo in s tem prispeval  v letošnjo izdatno bero slovenskih norm.  Zdaj jih imamo skupaj že 11. Če smo Slovenci zadnja leta osvajali mednarodne norme s hitrostjo ena na mesec, se je letos ta hitrost kar podvojila.

Do konca prvenstva so preostale le še tri partije, o novem prvaku pa odločata  dve: Turgut - Gerhardt in Šemrl - Jacquin.  Zaključek turnirja je zares dramatičen! Trenutni vrstni red je:

1. dr. Hans-Dieter Wunderlich (NEM) 10,5 (0)

2. Marjan Šemrl  (SLO) 10 (1)

3. dr. Tansel Turgut (TUR) 10 (1)

Katero ime bo zapisano v seznam svetovnih prvakov pod številko 24?

Zelo enostaven izračun kaže tri možnosti:

1.) Če v zadnjih dveh partijah ne uspe zmagati niti Turgutu niti meni, potem bo svetovni prvak Hans-Dieter Wunderlich (NEM).

2.) Če Turgut zmaga, meni pa to ne uspe, bo svetovni prvak Tansel Turgut (TUR).

3.) Če v zadnji partiji premagam Argentinca Jacquina, potem se bo, ne glede na ostale rezultate, v zgornjo tabelo prvič v zgodovini zapisala dežela na sončni strani Alp.

{jcomments on} 

 
24.SP/XIV. - Otvoritev - najvažnejši del partije PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

Otvoritev – najvažnejši del partije

Zame je zanesljivo, verjetno pa za koga drugega tudi, otvoritev najtežji del partije. Pravijo, da se po jutru dan pozna, dogajanja v šahovski partiji pa imajo svoj izvor v otvoritvenih potezah. Napravil sem hitro statistiko svojih dopisnih zmag (in dveh porazov) ter prišel do ugotovitve, da je kar 40% odločenih partij neposredna posledica napake igralca v otvoritvi ali izbire slabe otvoritve, 50% odločilnih napak se zgodi v srednji igri in le 10% v končnicah.

 Seveda so napake v srednji igri večkrat posledica težav, ki imajo svoj izvor že v otvoritvi. Zato je otvoritev ne le najtežji del partije, lahko mirno zatrdim, da vsaj za dopisni šah velja – otvoritev je tudi najvažnejši del partije. V dopisnem šahu ima lahko vsaka tudi najmanjša netočnost dolgoročne posledice, preobrati v toku partije pa so silno redki.

Ocene šahovskih motorjev so zelo relativna reč, vendar so zanesljivo nek pokazatelj. Tukaj niti slučajno ne govorim o ad hoc hitrih programskih ocenah, ampak o ocenah, ki jih dobimo, ko smo nad pozicijo korektno in sistematično izvedli vse analizne postopke in se z njo ukvarjali recimo nekaj dni. Če pridelamo v otvoritvi vsaj 40 centikmetov tovrstne prednosti (ocena +0,40) in so po možnosti na šahovnici še dame, je to  zelo dobra osnova za igro na zmago v tej partiji. In če smo recimo vse črne pozicije zdržali, ne da bi v kateri padli pod 20 centikmetov zaostanka, je to dober znak, da bomo turnir verjetno končali neporaženi.

Zato moramo turnir začeti pripravljeni. Poleg tega, da zberemo repertoar in ostale karakteristike nasprotnikov (o tem sem že pisal v sestavku »Dosje nasprotnikov«), si pred začetkom turnirja priskrbimo vse možne teoretske vire, ki so nam dostopni. Naj naštejem le nekaj možnosti:

 

Več ...
 
24.SP/XIII. - Upravljanje z informacijami PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

Upravljanje z informacijami

Dopisna tekmovanja najvišjega ranga kot so olimpijade in svetovna prvenstva postajajo prave psihološke »vojne« v malem, kjer neverjetno pomembno vlogo igrajo informacije. 24. svetovno prvenstvo v tem pogledu ni nobena izjema.

Kako že pravi stari rek: »Če ve eden, ne ve nobeden. Če vesta dva, ve pol sveta …«, da o treh ali štirih niti ne bi nadaljevali. Dejstvo je, da se ob današnjih tehničnih možnostih novice bliskovito širijo in zaprtih krogov ni več. Pod zaprtimi krogi mislim na skupine, ki bi bile omejene na teritorialni, državni, narodnostni ali kateri koli drugi osnovi. Internet je premagal razdalje, znanje tujih jezikov (in programi za prevajanje) pa jezikovne ovire.

Predvsem je tukaj odveč in lahko zelo nevarna vsaka naivnost. Pomembna sestavina vseh sodobnih tekmovanj visokega ranga je, in bo v prihodnosti še bolj, prav aktivnost, ki je ne smemo zanemariti – to je UPRAVLJANJE Z INFORMACIJAMI.

Še bolj kot na posamičnih, bo ustrezno upravljanje z informacijami pomembno na ekipnih tekmah – recimo v finalu olimpijade. Ko gre za enega igralca, je zadeva še obvladljiva, ko jih je v igri 7, pa skorajda ni več!

Več ...
 
24.SP/XII. - Spanje dopisnega šahista PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki 

Spanje dopisnega šahista

Na srečo sem po naravi velik zaspanec in s spanjem nimam nobenih težav. Spim lahko v katerem koli delu dneva, praktično v vseh položajih, razen morda stoje. Nekoč sem imel avto na servisu v Kranju pa sem po službi, na avtobusni vožnji iz Ljubljane, ob spanju utrujenega dopisnega šahista, prispel skoraj v Kranjsko Goro …

Po svoje zavidam tistim v penziji, ki si lahko poljubno oblikujejo delovni dan. Tako pa je treba v službo, ki vsaj meni skupaj s prevozom pobere skoraj deset ur dnevnega časa. Potem so tukaj fiziološke in družabne potrebe pa vsaj minimalna rekreacija in tako mi v povprečju ostane slabih deset prostih ur, ki jih moram razdeliti med šahovske analize in spanje. Za normalno funkcioniranje potrebujem vsaj sedem ur spanja, tako da za dopisni šah ostanejo največ tri ure.

Ob tem bi rad poudaril blagodejnost vsakodnevne (ali skoraj vsakodnevne) minimalne rekreacije, ki nam ohranja svežino duha. Že kratek sprehod v naravo ali delo na vrtu dela čudeže, vzpon na Šmarno Goro enkrat tedensko pa sploh. Morda je to tudi čas, ko lahko sprejmemo dokončno odločitev v kateri od naših partij. Nekdo je predlagal, da ob dveh enakovrednih možnostih mečemo kovanec, ob šestih pa kar kocko. Toda – možnosti nikoli niso zares enakovredne, razen, če ne gre za jasne transpozicije. Ko smo korektno opravili vse analizne postopke in imamo v glavi vse parametre različnih izbir, je čas za razmislek brez šahovnice. To pa lahko zelo dobro ali celo najboljše naredimo kar v naravnem okolju.

Več ...
 
24.SP/XI. - Vsa čast Nemcem PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki 

 Vsa čast Nemcem!

Pred začetkom turnirja je za glavnega favorita nesporno veljal turški velemojster dr. Tansel Turgut, ki po kvaliteti in rezultatih sodi v sam ožji svetovni vrh. Redko nastopanje in rating sistem, ki nepravično favorizira igralce z velikim številom partij, pa mu preprečuje, da svoje kvalitete še ne more »dokazati« z uvrstitvijo med najboljše na svetovnem rating seznamu. 

Po drugi strani so Nemci na turnirju nastopili s kar 7 svojimi igralci in vsaj njihova najboljša - Frank Gerhardt, ki ima v svoji zbirki že tudi »naslov« svetovnega vice prvaka in vse boljši dr. Hans-Dieter Wunderlich, bi se lahko vključila v boj za svetovno krono.

Ostali smo bili bolj kot ne v drugem planu, morda smo po dotedanjih rezultatih malce izstopali Američan dr. Jason Bokar (prva deska ameriške olimpijske ekipe), Brazilec Nevio Joao (8 velemojstrskih norm) in moja malenkost s presenetljivo delitvijo prvega mesta na 1. deski 15. olimpijade.

 

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 87 od 98

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.