24.SP/V. - Sožitje rednega in dopisnega šaha PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Sožitje rednega in dopisnega šaha

Šah je povezan sistem igre, športa, umetnosti in znanosti. Najbolj očitne in vsem vidne so zagotovo njegove značilnosti družabne igre. Na športno področje šah poseže s tekmovalno aktivnostjo in treniranjem, problemi psihološke stabilnosti, pripravljanjem na tekmovanja in podobno. Umetnost se v igri izraža kot ustvarjalno iskanje šahovske resnice in lepote. Splošna teorija šaha pa ima odločilno vlogo pri razširjanju šahovskega raziskovalnega področja na raven znanosti.

Večkrat smo priča, ko določeni športni krogi zavračajo šah, češ da šah ne more biti šport, ker ne gre za fizično aktivnost. Na žalost pa smo priča tudi zavračanju dopisnega šaha s strani nekaterih šahovskih krogov, češ da ne gre za samostojno miselno dejavnost, ker si dopisni šahisti v veliki meri pomagamo z moderno računalniško tehnologijo. Ja živimo v družbi, kjer sta zavračanje in izključevanje del našega vsakdanjika in del nesmiselne borbe za »visoke« družbene položaje in polnjenje že tako prepolnih žepov.

Na srečo obstajajo tudi ljudje, ki jim je popolnoma jasno, da je bodočnost družbe v sprejemanju, sodelovanju in sožitju. Tako priložnost vidim tudi v dopisnem šahu, ki lahko veliko prispeva k hitrejšemu šahovskemu razvoju nasploh.

Sožitje rednega in dopisnega šaha je lahko večplastno in nikakor ni vezano le na področje otvoritev. Vrhunski redni šahisti imajo ogromno splošnega znanja, na področju otvoritvene teorije pa so v neprestanem stiku z dogajanjem na svetovni sceni. Dopisni šahisti pa smo tisti, ki  lahko določene ideje v svojih analizah potrdimo ali ovržemo. Prav tako lahko v naših krogih nastanejo številne nove ideje in teoretske novosti. V tujini redni šahisti že v veliki meri izkoriščajo odkritja dopisnikov. Morda prihaja čas, ko  bomo to dejstvo spoznali tudi v Sloveniji?! Ali pa bomo ostali zadaj ...

Več ...
 
24.SP/IV. - Dosje nasprotnikov PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Dosje nasprotnikov

Takoj na začetku moram pošteno priznati, da se na 24. svetovnem prvenstvu zastavljenega sistema nisem v celoti držal, kolikor sem se ga, pa lahko rečem, da mi je neverjetno koristil. Na naslednjem turnirju bom bolj »priden«.

Gre enostavno za to, da v času priprave za nastop na turnirju in med tekmovanjem samim zberemo čim več koristnih podatkov o nasprotniku ter potem način igre po potrebi prilagajamo posebnostim posameznega nasprotnika.

Evidenca je seveda elektronska, saj med drugim vsebuje baze partij, zanimive povezave in tudi kakšno fotografijo. Na disku si odpremo posebno mapo z nazivom turnirja in znotraj te mape, še podmapo za vsakega nasprotnika posebej. Na primer – glavna mapa se imenuje »Dosje-24SP«, podmape pa »Schuster«, »Schneider« itd.

V prvi fazi je na vrsti zbiranje nasprotnikovih partij. Iz razpoložljivih večjih baz potegnemo vse nasprotnikove dopisne partije in jih razdelimo v dve majhni bazi z nazivom recimo BELI.pgn in CRNI.pgn. Če smo v partiji z nasprotnikom črni, bo največjo vlogo seveda igrala baza BELI.pgn.

V zbirki partij rednega šaha preverimo, če obstajajo tudi tam kakšne partije. Te shranimo v tretjo bazo, recimo OTB.pgn. Mimogrede že lahko dobimo prvi vtis o pomembnem podatku, za kako močnega šahista v resnici gre. V mislih imam moč igre, ko igralcu odvzamemo njegov računalnik in programe …

V vsaki podmapi odpremo še četrto bazo, ki ima naziv npr. PARTIJA.pgn. V to bazo bomo med potekom partije shranjevali vse vzorčne partije, ki se ujemajo z v partiji igrano otvoritvijo. Seveda bomo najbolj veseli dostopnih komentiranih partij. To bazo začnemo ustvarjati nekje med 6. in 10. potezo, ko naša partija že dobi svojo značilno otvoritveno smer in partij ni preveč.

Več ...
 
24.SP/III. - Nabava računalnikov PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Nabava računalnikov

Modernega dopisnega šaha si brez dobre računalniške opreme ne znamo več predstavljati. Seveda ima človek s svojim znanjem in analitičnimi sposobnostmi še vedno ogromno in  odločujočo vlogo, vendar da bi se s fračo zoperstavili tankom in topovom, kot je nekje zapisal kolega Iztok Brunšek, je pa vseeno nekoliko preveč optimistično. 

Pred začetkom finala 24. svetovnega prvenstva sem se tudi sam znašel v situaciji, ko je bila moja oprema potrebna temeljite prenove. Natančno sem vedel, da si nikoli v življenju ne bi oprostil, če bi zaradi pretiranega varčevanja ali če hočete škrtarjenja, izpustil iz rok priložnost, ki jo tekmovanje tako visokega ranga ponuja. Po drugi strani pa spet nimam strica med tajkuni, da bi lahko nabavljal in zapravljal kar tako na počez. Zato je bila odločitev na dlani: nabaviti nekaj primernega, s čimer bom nasprotnikom za silo enakovreden in to za čim nižjo ceno. Ob tem sem se  dobro zavedal dejstva, da bo večina nasprotnikov in  neposrednih konkurentov v vsakem primeru precej boljše opremljenih. Računal sem, da bom ta primanjkljaj lahko uspešno pokril z  bolj dodelanimi analiznimi postopki in šahovskim znanjem.

Nekaj stvari mi je bilo jasnih:

  • operacijski sistem bo 64-bitni, kar pohitri Rybko in verjetno tudi druge programe za približno 60%,
  • računalnika bosta najmanj dva, ker si 100% izpada v primeru okvare ne smem privoščiti,
  • ob podvojitvi števila procesorjev, se hitrost programov poveča le za faktor 1,7, zato bom raje nabavil več računalnikov z manj jedri.
Več ...
 
24.SP/II. - Uvrstitev na svetovno prvenstvo PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   
 
24.SP/I. - Svetovni prvaki PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Svetovni prvaki

Do konca 24. svetovnega prvenstva je preostalo osem nedokončanih partij in še mesec ali dva do takrat, ko bo znan novi 24. svetovni prvak v dopisnem šahu. V tem trenutku je iz tabele razvidno, da bo imel novi prvak na koncu najmanj 10 točk in da imamo teoretične možnosti le še štirje igralci: Turek Tansel Turgut 10(1), Nemec Hans-Dieter Wunderlich 8,5(2), Brazilec Nevio Joao 8,5(2) in moja malenkost 8(4). Od praktičnih možnosti za zmago na turnirju pa se je poslovil  že tudi kdo iz omenjene četverice.

Do zdaj je najvišji naslov v dopisnem šahu osvojilo 21 igralcev, saj sta Estonec Tõnu Õim in Nizozemec Joop van Oosterom na najvišjo stopničko stopila dvakrat.

 

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 89 od 98

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.