24.SP/XIV. - Otvoritev - najvažnejši del partije PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

Otvoritev – najvažnejši del partije

Zame je zanesljivo, verjetno pa za koga drugega tudi, otvoritev najtežji del partije. Pravijo, da se po jutru dan pozna, dogajanja v šahovski partiji pa imajo svoj izvor v otvoritvenih potezah. Napravil sem hitro statistiko svojih dopisnih zmag (in dveh porazov) ter prišel do ugotovitve, da je kar 40% odločenih partij neposredna posledica napake igralca v otvoritvi ali izbire slabe otvoritve, 50% odločilnih napak se zgodi v srednji igri in le 10% v končnicah.

 Seveda so napake v srednji igri večkrat posledica težav, ki imajo svoj izvor že v otvoritvi. Zato je otvoritev ne le najtežji del partije, lahko mirno zatrdim, da vsaj za dopisni šah velja – otvoritev je tudi najvažnejši del partije. V dopisnem šahu ima lahko vsaka tudi najmanjša netočnost dolgoročne posledice, preobrati v toku partije pa so silno redki.

Ocene šahovskih motorjev so zelo relativna reč, vendar so zanesljivo nek pokazatelj. Tukaj niti slučajno ne govorim o ad hoc hitrih programskih ocenah, ampak o ocenah, ki jih dobimo, ko smo nad pozicijo korektno in sistematično izvedli vse analizne postopke in se z njo ukvarjali recimo nekaj dni. Če pridelamo v otvoritvi vsaj 40 centikmetov tovrstne prednosti (ocena +0,40) in so po možnosti na šahovnici še dame, je to  zelo dobra osnova za igro na zmago v tej partiji. In če smo recimo vse črne pozicije zdržali, ne da bi v kateri padli pod 20 centikmetov zaostanka, je to dober znak, da bomo turnir verjetno končali neporaženi.

Zato moramo turnir začeti pripravljeni. Poleg tega, da zberemo repertoar in ostale karakteristike nasprotnikov (o tem sem že pisal v sestavku »Dosje nasprotnikov«), si pred začetkom turnirja priskrbimo vse možne teoretske vire, ki so nam dostopni. Naj naštejem le nekaj možnosti:

 

Več ...
 
24.SP/XIII. - Upravljanje z informacijami PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

Upravljanje z informacijami

Dopisna tekmovanja najvišjega ranga kot so olimpijade in svetovna prvenstva postajajo prave psihološke »vojne« v malem, kjer neverjetno pomembno vlogo igrajo informacije. 24. svetovno prvenstvo v tem pogledu ni nobena izjema.

Kako že pravi stari rek: »Če ve eden, ne ve nobeden. Če vesta dva, ve pol sveta …«, da o treh ali štirih niti ne bi nadaljevali. Dejstvo je, da se ob današnjih tehničnih možnostih novice bliskovito širijo in zaprtih krogov ni več. Pod zaprtimi krogi mislim na skupine, ki bi bile omejene na teritorialni, državni, narodnostni ali kateri koli drugi osnovi. Internet je premagal razdalje, znanje tujih jezikov (in programi za prevajanje) pa jezikovne ovire.

Predvsem je tukaj odveč in lahko zelo nevarna vsaka naivnost. Pomembna sestavina vseh sodobnih tekmovanj visokega ranga je, in bo v prihodnosti še bolj, prav aktivnost, ki je ne smemo zanemariti – to je UPRAVLJANJE Z INFORMACIJAMI.

Še bolj kot na posamičnih, bo ustrezno upravljanje z informacijami pomembno na ekipnih tekmah – recimo v finalu olimpijade. Ko gre za enega igralca, je zadeva še obvladljiva, ko jih je v igri 7, pa skorajda ni več!

Več ...
 
24.SP/XII. - Spanje dopisnega šahista PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki 

Spanje dopisnega šahista

Na srečo sem po naravi velik zaspanec in s spanjem nimam nobenih težav. Spim lahko v katerem koli delu dneva, praktično v vseh položajih, razen morda stoje. Nekoč sem imel avto na servisu v Kranju pa sem po službi, na avtobusni vožnji iz Ljubljane, ob spanju utrujenega dopisnega šahista, prispel skoraj v Kranjsko Goro …

Po svoje zavidam tistim v penziji, ki si lahko poljubno oblikujejo delovni dan. Tako pa je treba v službo, ki vsaj meni skupaj s prevozom pobere skoraj deset ur dnevnega časa. Potem so tukaj fiziološke in družabne potrebe pa vsaj minimalna rekreacija in tako mi v povprečju ostane slabih deset prostih ur, ki jih moram razdeliti med šahovske analize in spanje. Za normalno funkcioniranje potrebujem vsaj sedem ur spanja, tako da za dopisni šah ostanejo največ tri ure.

Ob tem bi rad poudaril blagodejnost vsakodnevne (ali skoraj vsakodnevne) minimalne rekreacije, ki nam ohranja svežino duha. Že kratek sprehod v naravo ali delo na vrtu dela čudeže, vzpon na Šmarno Goro enkrat tedensko pa sploh. Morda je to tudi čas, ko lahko sprejmemo dokončno odločitev v kateri od naših partij. Nekdo je predlagal, da ob dveh enakovrednih možnostih mečemo kovanec, ob šestih pa kar kocko. Toda – možnosti nikoli niso zares enakovredne, razen, če ne gre za jasne transpozicije. Ko smo korektno opravili vse analizne postopke in imamo v glavi vse parametre različnih izbir, je čas za razmislek brez šahovnice. To pa lahko zelo dobro ali celo najboljše naredimo kar v naravnem okolju.

Več ...
 
24.SP/XI. - Vsa čast Nemcem PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki 

 Vsa čast Nemcem!

Pred začetkom turnirja je za glavnega favorita nesporno veljal turški velemojster dr. Tansel Turgut, ki po kvaliteti in rezultatih sodi v sam ožji svetovni vrh. Redko nastopanje in rating sistem, ki nepravično favorizira igralce z velikim številom partij, pa mu preprečuje, da svoje kvalitete še ne more »dokazati« z uvrstitvijo med najboljše na svetovnem rating seznamu. 

Po drugi strani so Nemci na turnirju nastopili s kar 7 svojimi igralci in vsaj njihova najboljša - Frank Gerhardt, ki ima v svoji zbirki že tudi »naslov« svetovnega vice prvaka in vse boljši dr. Hans-Dieter Wunderlich, bi se lahko vključila v boj za svetovno krono.

Ostali smo bili bolj kot ne v drugem planu, morda smo po dotedanjih rezultatih malce izstopali Američan dr. Jason Bokar (prva deska ameriške olimpijske ekipe), Brazilec Nevio Joao (8 velemojstrskih norm) in moja malenkost s presenetljivo delitvijo prvega mesta na 1. deski 15. olimpijade.

 

Več ...
 
24.SP/X. - Še nekaj "trikov" za kontrolo nad turnirjem PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 Še nekaj "trikov" za kontrolo nad turnirjem

Že v prejšnjem prispevku smo ugotovili, da moramo igrati počasneje od svojih nasprotnikov, če želimo imeti kontrolo nad turnirjem. Počasna igra pa ima  blagodejni vpliv tudi na kvaliteto naših partij. Tukaj je še nekaj možnosti za pridobivanje na času:

6.) Izkoristite ves dopust.

Na vsakem turnirju imamo možnost koriščenja dopusta in sicer 30 dni v vsakem koledarskem letu. V času dopusta nam turnirska ura miruje. V izrednih razmerah, ko zaradi naravnih nesreč, bolezni in drugih situacij ne moremo analizirati, imamo pravico do izrednega dopusta.

Ne dovolimo, da bi en sam dan dopusta ostal neizkoriščen.

7.) Efektivno koriščenje dopusta.

Seveda je dopust namenjen našemu počitku in če v tekočem koledarskem letu planiramo tovrstno odsotnost, ki bo daljša od dveh tednov, moramo del turnirskega dopusta prihraniti v ta namen. Vendar pa nikakor ne vsega.

Primer popolnoma napačnega razmišljanja:

Recimo, da planiramo dopust na morju v času od 1. do 15. julija. Da bomo na dopustu mirni, bomo do 30.6. odgovorili na vse poteze naših nasprotnikov in vzeli v času odsotnosti še turnirski dopust.

Narobe! Nekaj nasprotnikov nam bo odgovorilo do 5. julija, nekaj do 10., nekaj jih pa sploh ne bo odgovorilo, ker so v istem času tudi sami na dopustu. Najmanj polovico našega turnirskega dopusta smo vrgli stran. Veliko boljša metoda bi bila, da vzamemo dopust, ko se z morja vrnemo in imamo skoraj vse odgovore nasprotnikov pri sebi. Tako nam dopust teče v skoraj vseh partijah in ne samo v nekaterih.

Še boljši način »izrabe« turnirskega dopusta je, da ga takoj v začetku leta pretvorimo v čas za razmišljanje. Počakamo, da smo na potezi v vseh partijah, vzamemo dopust, preanaliziramo vse partije, prekinemo dopust in naslednji dan odigramo vse poteze. Ta postopek ponovimo tolikokrat, da izkoristimo ves ali vsaj želeno kvoto turnirskega dopusta. Dopust nam je tekel v vseh partijah (na začetku leta jih je več!), mi pa smo na ta račun pridobili več časa na turnirski uri.

V zvezi z dopustom še nekaj. Vsake toliko časa poglejmo, kateri naši nasprotniki in kdaj koristijo svoj dopust. Tem se splača hitro odgovoriti, ker nekaj časa njihovega odgovora ne bo, nam pa ne bo po nepotrebnem tekel čas.

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 89 od 99

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.