24.SP/III. - Nabava računalnikov PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Nabava računalnikov

Modernega dopisnega šaha si brez dobre računalniške opreme ne znamo več predstavljati. Seveda ima človek s svojim znanjem in analitičnimi sposobnostmi še vedno ogromno in  odločujočo vlogo, vendar da bi se s fračo zoperstavili tankom in topovom, kot je nekje zapisal kolega Iztok Brunšek, je pa vseeno nekoliko preveč optimistično. 

Pred začetkom finala 24. svetovnega prvenstva sem se tudi sam znašel v situaciji, ko je bila moja oprema potrebna temeljite prenove. Natančno sem vedel, da si nikoli v življenju ne bi oprostil, če bi zaradi pretiranega varčevanja ali če hočete škrtarjenja, izpustil iz rok priložnost, ki jo tekmovanje tako visokega ranga ponuja. Po drugi strani pa spet nimam strica med tajkuni, da bi lahko nabavljal in zapravljal kar tako na počez. Zato je bila odločitev na dlani: nabaviti nekaj primernega, s čimer bom nasprotnikom za silo enakovreden in to za čim nižjo ceno. Ob tem sem se  dobro zavedal dejstva, da bo večina nasprotnikov in  neposrednih konkurentov v vsakem primeru precej boljše opremljenih. Računal sem, da bom ta primanjkljaj lahko uspešno pokril z  bolj dodelanimi analiznimi postopki in šahovskim znanjem.

Nekaj stvari mi je bilo jasnih:

  • operacijski sistem bo 64-bitni, kar pohitri Rybko in verjetno tudi druge programe za približno 60%,
  • računalnika bosta najmanj dva, ker si 100% izpada v primeru okvare ne smem privoščiti,
  • ob podvojitvi števila procesorjev, se hitrost programov poveča le za faktor 1,7, zato bom raje nabavil več računalnikov z manj jedri.
Več ...
 
24.SP/II. - Uvrstitev na svetovno prvenstvo PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   
 
24.SP/I. - Svetovni prvaki PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Svetovni prvaki

Do konca 24. svetovnega prvenstva je preostalo osem nedokončanih partij in še mesec ali dva do takrat, ko bo znan novi 24. svetovni prvak v dopisnem šahu. V tem trenutku je iz tabele razvidno, da bo imel novi prvak na koncu najmanj 10 točk in da imamo teoretične možnosti le še štirje igralci: Turek Tansel Turgut 10(1), Nemec Hans-Dieter Wunderlich 8,5(2), Brazilec Nevio Joao 8,5(2) in moja malenkost 8(4). Od praktičnih možnosti za zmago na turnirju pa se je poslovil  že tudi kdo iz omenjene četverice.

Do zdaj je najvišji naslov v dopisnem šahu osvojilo 21 igralcev, saj sta Estonec Tõnu Õim in Nizozemec Joop van Oosterom na najvišjo stopničko stopila dvakrat.

 

 

Več ...
 
Kongres Järvenpää 2011 - IX. PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki o kongresu / All articles

 

 

Povzetek dogajanja

V okviru tradicionalne ekskurzije smo si delegati v četrtek najprej v Helsinkih ogledali znamenito luteransko cerkev, ki je bila pred dobrimi 40 leti zgrajena znotraj skalnatega hriba. Zatem smo obiskali veleposlaništvo Estonije, kamor nas je povabil estonski delegat Mart Tarmak, ki je veleposlanik prav na Finskem. Nazadnje smo več ur prebili na otočkih pred glavnim mestom, kjer je bila v 18. stoletju zgrajena znamenita trdnjava Suomenlinna.

Zdaj pa k povzetku kongresnega dogajanja:

Več ...
 
Kongres Järvenpää 2011 - VIII. PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   


Vsi članki o kongresu

 

Četrti dan kongresa

Sugestije in simulacije, ki sem jih te dni prejemal iz Slovenije glede predlagane nove formule za izračun ratinga, so me prepričale, da formula ni dobra. Zato sem se danes še posebej potrudil in v razpravah navedel vse slabe strani, ki jih novi sistem prinaša.

Škoda, da se niso na podoben način potrudili tudi v drugih državah članicah, kajti večina je videla le pridobitev, da se primer Tritt ne more več pojaviti v tako izraziti obliki. Večina se ni niti potrudila, da bi razumela bistvo anomalij, ki jih sistem prinaša. Kljub vsemu štejem moje prizadevanje za uspešno, kajti uspel sem pridobiti še 8 glasov proti. Na koncu je bilo to daleč premalo in od 1.1.2012 dalje se bo rating obračunaval po novem.

Gerhard Binder, komisar za rating sistem pri ICCF

Dobra sprememba pa je, da se bodo neaktivni igralci, ki začasno po dveh letih neaktivnosti izpadejo iz objavljene rating liste, vanjo vključili takoj, ko začnejo igrati naslednjo partijo. 

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 85 od 93

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.