Kongres ICCF, Pretoria 2012 – VI. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Izredni dopust zaenkrat ostaja! 

Letos je delovni del kongresa krajši za en dan, tako da bomo z razpravami in sklepi danes že končali. Smo pa bili zato še kako delovni ob večerih (slika spodaj) in več kot nadoknadili zamujeno.

ja19

Generalni sekretar dr. Michael Millstone je umaknil predlog o ukinitvi izrednega dopusta. Za naslednje leto obstajajo nove ideje, ki naj bi uvedle štetje časa v urah in minutah in fiksirale čas za razmišljanje za celo partijo (morda za nekatere turnirje po sistemu Fisher's clock) na določeno število dni. To končno število dni bi bilo različno glede na jakost in pomembnost turnirja. Tak način bi ukinil vse vrste dopusta, pravilo 20 dni, pravilo 40 dni in še kaj zraven. Pripravlja se tudi pravilo, ki naj bi reševalo problem morebitnega nenadnega izpada spletnega strežnika. Vse ideje o spremembah igralnih pravil je treba posredovati komisarju vsaj tri mesece pred vsakoletnim kongresom. Za naslednji kongres je končni rok že aprila 2013.

 

Več ...
 
Kongres ICCF, Pretoria 2012 – V. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Osem novih naslovov za Slovenijo!

ja13Danes smo bili priča svečani podelivi novih mednarodnih naslovov. In znova sem bil lahko ponosen na slovenski dopisni šah. Več naslovov kot mi, sta osvojili le Nemčija in Rusija. Novi slovenski velemojstri so postali: Danilo Korže, Matjaž Pirš, Aleš Borštnik in Jernej Šivic. Nova višja mednarodna mojstra pa sta Bojan Fajs in Gregor Vohl. Ob tem je Jernej Šivic prejel še priznanje za naslov SIM, Gregor Vohl pa za IM. Tudi letos sem prišel na podelitev z vrečko in znova pojasnil, da je osem naslovov za dvomilijonsko Slovenijo, izredno veliko.

Način organizacije, ko se močnejšim igralcem za nastop na turnirju plačuje (simbolično) startnino (Jaroslav Hybl Memorial), je bil potrjen kot povsem regularen.  Vsaka nacionalna zveza ima en turnir (največ 105 partij) na leto zastonj (brez plačila stroškov strežnika). Povabila za nastop na zaprtih turnirjih morajo biti posredovani nacionalnemu delegatu in nikakor ne neposredno igralcem. Vsi predlagani turnirji so bili letos sprejeti brez posebnih pripomb. Predlog novega komisarja za mednarodne turnirje (Gian-Maria Tani),  naj se mu dodeli pravica, da lahko zavrne igralce izpod predpisanega ratinga, ni bil sprejet, ker so potrebna dodatna pojasnila.

ja14

Pred kongresno dvorano

 

Več ...
 
Kongres ICCF, Pretoria 2012 – IV. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Srebrni krožnik in bronaste medalje

Otvoritev prvega kongresa na afriški celini, Pretoria 2012, je potekala v dokaj skromnem vzdušju, tako kot se za afriške razmere tudi spodobi. Pozdravni govor je imel predsednik Zveze dopisnih šahistov Južne Afrike, Dinand Knol. Poslušali pa smo tudi pozdravne besede predstavnika Šahovske zveze Južne Afrike.

Predsednik Eric Ruch je poudaril bogato zgodovino šaha in dopisnega šaha v Južni Afriki, se zahvalil za organizacijo in ob igranju uradne ICCF himne, odprl letošnji 41. kongres v zgodovini.

ja08

Sledila je podelitev priznanj za zasluge na področju dopisnega šaha ter za uvrstitve na pomembnih turnirjih. Imel sem veliko čast, da sem iz rok predsednika prejel še najvišje priznanje za naslov 24. svetovnega prvaka - srebrni krožnik z vgravirano končno turnirsko tabelo. (Zanimivo: prevzel sem tudi bronasto medaljo za prijatelja Tansela Turguta, s katerim se bova kmalu srečala v Mariboru, v okviru svetovnega prvenstva mladih).

Podeljene so bile medalje za najboljše reprezentance na 17. dopisni olimpijadi in za nas najvažnejše - medalje za 7. ekipno prvenstvo Evrope. Prejeli smo kar devet bronastih medalj, dobitniki pa so: Jože Novak, Peter Žebre, Anton Čopar, Danilo Korže, Aleš Borštnik, Matej Keršič, Mirko Bandelj, Stane Korošec in kapetan Andrej Loc. Iskrene čestitke! 

 

Več ...
 
Kongres ICCF, Pretoria 2012 – III. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Kongres ICCF v naravnem okolju

ja03O 24-urnem potovanju na prizorišče kongresa lahko zanimivosti preberete v forumuLetošnji kongres ICCF bo  po marsikaterem kriteriju nekaj posebnega. Je eden redkih, ki se bo odvijal na južni celini. Udeležba ni ravno najbolj številčna, vendar so vse močnejše države v dopisnem šahu zastopane z vsaj enim članom delegacije. Najprej se malo pozabavajmo z uradnim plakatom na fotografiji. Opazite kaj posebnega? Takoj, ko sem to posebnost opazil, je nastala tudi fotografija, ki bo morda celo unikat, kajti plakat je že odšel v »popravilo«.

Hotelsko kongresni center se nahaja kakšnih 25 km severno od Pretorije, v čudovitem naravnem okolju ob reki Pienaars. Ves kompleks je s tem okoljem nekako zlit in vse je neskončno mirno, daleč od kakršnega koli mestnega ali turističnega vrveža. Hotelske sobe so posejane med pomladno zelenimi in cvetočimi drevesi. Veliko stavb je prekritih s slamo in človek bi za trenutek pomislil, da se je znašel v našem Prekmurju. Ko se človek sprehaja po naselju, je vse izredno tiho, tako da pride do izraza petje ptic, ki jih je tukaj neverjetno veliko. Od najmanjših, ki smo jih vajeni pri nas do velikosti nekakšnih letečih rac. Seveda to niso race, toda to je že področje za biologe. 

Več ...
 
Kongres ICCF, Pretoria 2012 – II. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Oglejte si gradivo v forumu!

V forumski rubriki Kongres ICCF 2012 so objavljeni povzetki kongresnega gradiva, ki so za slovenski dopisni šah najbolj zanimivi. Predlagam, da si rubriko ogledate in podate tudi svoje mnenje. Vaša mnenja mi bodo služila kot orientacija pri razpravah in glasovanjih na kongresu.

SLOVENIJA TRETJA NA SVETU!

Slovenija bo letos prejela kar 17 medalj in še srebrni krožnik za naslov svetovnega prvaka. Po številu novih mednarodnih naslovov pa smo tretji na svetu, takoj za Nemčijo in Rusijo. Več v forumu.

PRETORIA - panorama

Priprave na potovanje so v polnem teku. Vizum je baje odobren, čeprav je skupaj s potnim listom še nekje na poti z Dunaja. Pregledal sem domače in tuje forume in prebral izkušnje ljudi, ki so tja že potovali. Osnovno vodilo, ki ga večina objav svetuje potnikom v to državo, so nasveti o previdnosti. Johanennsburg, največje mesto Južne Afrike, kjer bo pristalo moje letalo, velja za najnevarnejše mesto na svetu. Sicer pa smo dopisni šahisti previdnosti še kako navajeni in se v neraziskane in sumljive variante neradi podajamo. Tako sem sklenil, da bom že v osnovi v sebi zatrl pustolovsko žilico in vsako idejo po večernem sprehodu po slabo osvetljenih ulicah ali lokacijah, kjer je veliko ljudi in navadno turisti tja ne zahajajo.

 

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 90 od 93

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.