24.SP/XI. - Vsa čast Nemcem PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki 

 Vsa čast Nemcem!

Pred začetkom turnirja je za glavnega favorita nesporno veljal turški velemojster dr. Tansel Turgut, ki po kvaliteti in rezultatih sodi v sam ožji svetovni vrh. Redko nastopanje in rating sistem, ki nepravično favorizira igralce z velikim številom partij, pa mu preprečuje, da svoje kvalitete še ne more »dokazati« z uvrstitvijo med najboljše na svetovnem rating seznamu. 

Po drugi strani so Nemci na turnirju nastopili s kar 7 svojimi igralci in vsaj njihova najboljša - Frank Gerhardt, ki ima v svoji zbirki že tudi »naslov« svetovnega vice prvaka in vse boljši dr. Hans-Dieter Wunderlich, bi se lahko vključila v boj za svetovno krono.

Ostali smo bili bolj kot ne v drugem planu, morda smo po dotedanjih rezultatih malce izstopali Američan dr. Jason Bokar (prva deska ameriške olimpijske ekipe), Brazilec Nevio Joao (8 velemojstrskih norm) in moja malenkost s presenetljivo delitvijo prvega mesta na 1. deski 15. olimpijade.

 

Več ...
 
24.SP/X. - Še nekaj "trikov" za kontrolo nad turnirjem PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 Še nekaj "trikov" za kontrolo nad turnirjem

Že v prejšnjem prispevku smo ugotovili, da moramo igrati počasneje od svojih nasprotnikov, če želimo imeti kontrolo nad turnirjem. Počasna igra pa ima  blagodejni vpliv tudi na kvaliteto naših partij. Tukaj je še nekaj možnosti za pridobivanje na času:

6.) Izkoristite ves dopust.

Na vsakem turnirju imamo možnost koriščenja dopusta in sicer 30 dni v vsakem koledarskem letu. V času dopusta nam turnirska ura miruje. V izrednih razmerah, ko zaradi naravnih nesreč, bolezni in drugih situacij ne moremo analizirati, imamo pravico do izrednega dopusta.

Ne dovolimo, da bi en sam dan dopusta ostal neizkoriščen.

7.) Efektivno koriščenje dopusta.

Seveda je dopust namenjen našemu počitku in če v tekočem koledarskem letu planiramo tovrstno odsotnost, ki bo daljša od dveh tednov, moramo del turnirskega dopusta prihraniti v ta namen. Vendar pa nikakor ne vsega.

Primer popolnoma napačnega razmišljanja:

Recimo, da planiramo dopust na morju v času od 1. do 15. julija. Da bomo na dopustu mirni, bomo do 30.6. odgovorili na vse poteze naših nasprotnikov in vzeli v času odsotnosti še turnirski dopust.

Narobe! Nekaj nasprotnikov nam bo odgovorilo do 5. julija, nekaj do 10., nekaj jih pa sploh ne bo odgovorilo, ker so v istem času tudi sami na dopustu. Najmanj polovico našega turnirskega dopusta smo vrgli stran. Veliko boljša metoda bi bila, da vzamemo dopust, ko se z morja vrnemo in imamo skoraj vse odgovore nasprotnikov pri sebi. Tako nam dopust teče v skoraj vseh partijah in ne samo v nekaterih.

Še boljši način »izrabe« turnirskega dopusta je, da ga takoj v začetku leta pretvorimo v čas za razmišljanje. Počakamo, da smo na potezi v vseh partijah, vzamemo dopust, preanaliziramo vse partije, prekinemo dopust in naslednji dan odigramo vse poteze. Ta postopek ponovimo tolikokrat, da izkoristimo ves ali vsaj želeno kvoto turnirskega dopusta. Dopust nam je tekel v vseh partijah (na začetku leta jih je več!), mi pa smo na ta račun pridobili več časa na turnirski uri.

V zvezi z dopustom še nekaj. Vsake toliko časa poglejmo, kateri naši nasprotniki in kdaj koristijo svoj dopust. Tem se splača hitro odgovoriti, ker nekaj časa njihovega odgovora ne bo, nam pa ne bo po nepotrebnem tekel čas.

Več ...
 
24.SP/IX. - Kontrola nad turnirjem PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 Kontrola nad turnirjem

V naslednjih dveh prispevkih bom skušal podati zbirko nasvetov za tiste igralce, ki hočejo imeti svoje turnirje pod kontrolo. Nujni pogoj, da ima stvar sploh smisel,  je seveda dobra igra. Sicer pa imajo postopki za kontrolo nad turnirjem na eni in dobra igra na drugi strani močan sinergijski učinek.

Če igramo počasneje od  nasprotnikov, imamo veliko prednost, ker: 

 • so naše poteze bolj premišljene,
 • so naši rezultati v tabelo vpisani kasneje kot rezultati naših nasprotnikov,
 • ob več nedokončanih partijah imamo več informacij in več manevrskega prostora kot naši nasprotniki,
 • imajo nasprotniki manj informacij o našem dejanskem položaju.

Skratka – če igramo dovolj počasi, si ustvarimo možnost, da kontroliramo turnir!

Lahko je reči »igraj počasneje od nasprotnikov«, izvedba pa vendarle ni tako zelo enostavna. Zadeve se moramo lotiti načrtno in sistematično, kajti podobne ideje  rojijo po glavi tudi našim konkurentom, le tako sistematično se jih morda ne lotevajo.

1.) Izkoristite čim več časa za razmišljanje.

Ali se vam dogaja, da vam na koncu partije ostane 200 in več dni časa za razmišljanje, pa kljub temu nimate občutka, da igrate prehitro? Dejstvo je, da je poraba časa v začetni fazi po prehodu iz otvoritve daleč največja, kasneje pa pridejo forsirane poteze ter manj partij in kar naenkrat je časa več kot dovolj.

Če niste ob 20. ali 30. potezi v rahli časovni stiski v vsaj polovici vaših partij, potem igrate odločno prehitro! Sicer pa je popolnoma primerno, da se skozi celoten tok partije gibljete v varnem časovnem območju nekje med 70 in 20 dnevi preostanka časa. To pomeni, da ob časovnih kontrolah nimate več kot 20 dni, potem jih pa itak dobite dodatnih 50.

Več ...
 
24.SP/VIII. - Na dopisnih turnirjih se igra partija več PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

 Na dopisnih turnirjih se igra partija več!

Ne najdem ustreznih besed, s katerimi bi v zadostni meri poudaril, kako  pomembno je,  da si pred začetkom vsakega dopisnega tekmovanja zelo jasno in precizno zastavimo končni CILJ!

V tem pogledu nikakor ne moremo enačiti tekmovanj v rednem in dopisnem šahu. Seveda si cilje zastavljamo tudi v rednem šahu, vendar na uresničitev nimamo tako velikega vpliva. Na primer - nepredviden poraz v zadnjem ali predzadnjem krogu švicarskega sistema nas lahko za nekaj "svetlobnih let" oddalji  od zastavljenega cilja in takrat je prepozno, da bi še lahko nadoknadili razliko tako, da bi na primer remi iz drugega ali tretjega kroga pretvorili v zmago.

V dopisnem šahu pa igramo vse partije istočasno in prav v tem dejstvu tiči bistvena razlika. Med turnirjem imamo vseskozi pregled nad pozicijami v vseh naših partijah. Vpogled pa imamo tudi v rezultate že končanih partij nasprotnikov, ki so vpisani v turnirsko tabelo. Če je naš tekmovalni cilj osvojitev norme za mednarodni naslov, ki znaša toliko in toliko točk, nas rezultati nasprotnikov ne bodo preveč zanimali in se bomo osredotočili predvsem na naše pozicije. Če pa je cilj osvojitev točno določenega končnega mesta pa sta pomembna oba faktorja – naše pozicije in rezultati v tabeli.

V dopisnem šahu imamo čudovito in izjemno možnost, da vse naše pozicije sproti vrednotimo in ocenjujemo možnosti za končni izid posamezne partije. In sproti računamo, koliko smo od zastavljenega cilja oddaljeni. Če je potrebno, bomo v partijah, kjer je to možno "dali gas", se potrudili še bolj in v končni fazi, če drugače ne gre, tudi bolj tvegali. Če so naše pozicije že v okviru zastavljenega cilja pa se bomo izognili vsakemu dodatnemu tveganju in poskrbeli, da z   zanesljivo realizacijo pripeljemo stvari na svoje mesto.

Več ...
 
24.SP/VII. - Priprava na nasprotnike PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

 Priprava na nasprotnike

 Človeku s pravim miselnim odnosom
 nič ne more  preprečiti, da ne bi dosegel cilja;
 človeku, ki nima pravega miselnega odnosa,
 
 pa ni pomoči. 

                               Thomas Jefferson

 

Nisem ravno pristaš priprav, v katerih pripravljamo nasprotnikom »strupene« novosti recimo v 15. potezi, 20. ali 23. potezi. Razloga sta najmanj dva:

 • tak način je časovno izredno potraten,
 • obstaja velika verjetnost, da nimamo opravka z naivnim nasprotnim in lahko kar pričakujemo, da bo že v 10. ali 13. potezi vlekel drugače.

 Zgodbica, ki nima konca, gre približno takole:

 • jaz se pripravljam na nasprotnika in nasprotnik se pripravlja name,
 • jaz vem, da se nasprotnik pripravlja name in tudi nasprotnik ve, da se jaz pripravljam nanj,
 • jaz vem, da nasprotnik ve, da se pripravljam nanj in tudi nasprotnik ve, da jaz vem, da se pripravlja name.

Menim, da je veliko boljši način, da se na nasprotnika pripravimo na načelni ravni tako, da  izberemo želeno otvoritev in varianto. Pri izbiri upoštevamo:

 • nasprotnikov način igre – kaj mu odgovarja in kaj ne,
 • morebitne slabše otvoritve, ki jih nasprotnik igra,
 • kaj odgovarja našemu stilu igre,
 • kaj želimo v partiji doseči (pozicija, rezultat).
Več ...
 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 90 od 100

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.