Kongres Järvenpää 2011 - IX. PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki o kongresu / All articles

 

 

Povzetek dogajanja

V okviru tradicionalne ekskurzije smo si delegati v četrtek najprej v Helsinkih ogledali znamenito luteransko cerkev, ki je bila pred dobrimi 40 leti zgrajena znotraj skalnatega hriba. Zatem smo obiskali veleposlaništvo Estonije, kamor nas je povabil estonski delegat Mart Tarmak, ki je veleposlanik prav na Finskem. Nazadnje smo več ur prebili na otočkih pred glavnim mestom, kjer je bila v 18. stoletju zgrajena znamenita trdnjava Suomenlinna.

Zdaj pa k povzetku kongresnega dogajanja:

Več ...
 
Kongres Järvenpää 2011 - VIII. PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   


Vsi članki o kongresu

 

Četrti dan kongresa

Sugestije in simulacije, ki sem jih te dni prejemal iz Slovenije glede predlagane nove formule za izračun ratinga, so me prepričale, da formula ni dobra. Zato sem se danes še posebej potrudil in v razpravah navedel vse slabe strani, ki jih novi sistem prinaša.

Škoda, da se niso na podoben način potrudili tudi v drugih državah članicah, kajti večina je videla le pridobitev, da se primer Tritt ne more več pojaviti v tako izraziti obliki. Večina se ni niti potrudila, da bi razumela bistvo anomalij, ki jih sistem prinaša. Kljub vsemu štejem moje prizadevanje za uspešno, kajti uspel sem pridobiti še 8 glasov proti. Na koncu je bilo to daleč premalo in od 1.1.2012 dalje se bo rating obračunaval po novem.

Gerhard Binder, komisar za rating sistem pri ICCF

Dobra sprememba pa je, da se bodo neaktivni igralci, ki začasno po dveh letih neaktivnosti izpadejo iz objavljene rating liste, vanjo vključili takoj, ko začnejo igrati naslednjo partijo. 

Več ...
 
Kongres Järvenpää 2011 - VII. PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Tretji dan kongresa

Začeli smo s podelitvami medalj in diplom za nove mednarodne naslove, ki so bili osvojeni v preteklem letu. Slovenija ima letos kar 8 nosilcev novih mednarodnih nazivov: Eva Korošec in Anica Horvat sta novi mednarodni mojstrici, dr. Anton Čopar in Matjaž Pirš višja mednarodna mojstra, Mitja Pranjič, Bojan Fajs, Jernej Šivic in dr. Borko Boškovič pa so od danes dalje tudi uradno mednarodni mojstri.

Kaj naj rečem drugega kot impresivno! Nemčija 25, Slovaška 10, Rusija 9, Slovenija in Poljska 8, Španija 7 itd. Pod "in tako dalje" so velesile kot Anglija, Francija, Italija, Brazilija, vse skandinavske in baltske države, Češka, Ukrajina in  mnoge druge. Tokrat si poleg igralcev čestitke zasluži ves slovenski dopisni šah!

Pred začetkom potrjevanja novih turnirjev sem kar malce zardeval. Osnovno pravilo za organizatorja turnirja je, da se povabilo za igranje na turnirju pošlje nacionalnemu delegatu države igralca in nikakor ne osebno igralcu, ki bi ga rad povabil na turnir!    

Več ...
 
Kongres Järvenpää 2011 - VI. PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Drugi dan kongresa

Kar smo mnogi pričakovali, se je danes tudi zgodilo. Turčija je po porazu Hamarata na včerajšnjih volitvah umaknila ponudbo za organizacijo kongresa 2012. Kongres naj bi sicer bil v času šahovske olimpijade FIDE v Istanbulu.

Kandidat za predsednika Tunc Hamarat in novi/stari predsednik Eric Ruch

S 1.1.2012 velja pri delitvi mest "pravilo Baumbach", ki smo ga imenovali po predlagatelju Fritzu Baumbachu. Odslej bo prvi kriterij večje število zmag na turnirju.

Finančni plan ostaja v dosedanjih okvirih s tem, da bo več investicij v posodobitev uradne spletne strani in spletnega strežnika. Želje gredo tudi v smer boljšega marketinga, toda ne najde se kandidat, ki bi ugriznil v to kislo jabolko.

Več ...
 
Kongres Järvenpää 2011 - V. PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Prvi dan kongresa

Finska ni samo dežela tisočerih jezer, mirno lahko zapišem, da je tudi dežela dobre glasbe. Tako ni bilo nobeno presenečenje, da se je kongres začel prav z avtentičnim glasbenim nastopom.

Po pozdravnih nagovorih domačega župana, predsednika šahovske zveze, predstavnika organizatorja in predsednika ICCF se je začelo zares. Finska zveza za dopisni šah praznuje leto 50-letnico obstoja, zanimivo pa je, da je bil kongres pred 20 leti (ob 30-letnici) natanko na istem mestu.

Med dobitniki posebnih priznanj smo bili letos kar trije svetovni prvaki. Seveda je daleč največ zanimanja požel 20. svetovni prvak, domačin Pertti Lehikoinen, ki je svoje prvenstvo (še na dopisnice) začel davnega leta 2004, končal pa lansko leto po več kot šestih letih borbe. Proglašen je bil tudi 23. svetovni prvak, Nemec Stephan Ulrich. Poseben dogodek je bilo tudi fotografiranje petih svetovnih prvakov, ki smo  prisotni na kongresu.

Pet svetovnih prvakov: Pertti Lehikoinen (20.), Fritz Baumbach (11.),

Tunc Hamarat (16.), Marjan Šemrl (24.), Horst Rittner (6.)

 

Slovenija je prejela še eno priznanje. Osvojil ga je Peter Žebre za sijajno drugo mesto v finalu 1. odprtega prvenstva na spletnem strežniku.

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 90 od 98

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.