24.SP/XIX. - Pri županu v Domžalah PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

 

Pri županu v Domžalah

Dobrih deset let se ukvarjam z dopisnim šahom v tako imenovanih modernih razmerah, prav toliko časa pa sem tudi član Šahovskega društva Domžale, kjer s člansko ekipo nastopamo v I. slovenski ligi. Redno igramo tudi Ljubljansko in tudi Domžalsko-Kamniško ligo. Ti nastopi mi v zadnjih letih še kako pomagajo ohranjati stik z rednim šahom, ki se pozitivno odraža tudi v mojih dopisnih nastopih. Ob osvojitvi naslova 24. svetovnega prvaka me je v prostorih Občine Domžale sprejel na daljši pogovor tudi župan občine Domžale g. Toni Dragar, ki mi je ob tej priliki izročil tudi čudovito priložnostno darilo.

Predsednik ŠD Domžale Boštjan Grošelj, Marjan Šemrl, župan Toni Dragar

V pogovoru se je izkazalo, da je g. župan še kako seznanjen s šahovskim dogajanjem v občini in, da je tudi sam v preteklosti zelo solidno premikal šahovske figurice.

O sprejemu so poročali vsi mediji z domžalskega in kamniškega območja. Objava je na spletni strani Občine Domžale, ki so ga povzeli tudi mediji okoliških občin. Časopis Slamnik pa se je dogodka spomnil z dvema člankoma:

Članek 1

Članek 2

Več ...
 
24.SP/XVIII. - Med idrijskimi rojaki PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki               Nastop v TV oddaji "Dobro jutro"

                                                      (od 44' 35'' naprej)

 

Med idrijskimi rojaki

Svojo šahovsko pot sem začel nekako pri štirinajstih letih, ko sem igral s stricem na kmetiji v Črnem vrhu nad Idrijo in potreboval kar nekaj let, da sem ga začel zares premagovati. Imel je namreč moč drugokategornika. Velik pospešek pa je moj šahovski razvoj dobil z začetkom šolanja na idrijski gimnaziji ...

Ob osvojitvi naslova 24. svetovnega prvaka so mi nadvse prisrčen sprejem pri županu Bojanu Severju pripravili moji dragi idrijski rojaki. Imel sem izjemno priložnost, da sem se javno zahvalil svojemu prvemu mentorju Silviju Kovaču, ki me je za šahovsko igro navdušil, seznanjal z osnovno šahovsko teorijo in pošiljal na prva tekmovanja v šahovski svet. Brez mojstrskega kandidata Silvija Kovača naslova svetovnega prvaka zanesljivo ne bi bilo!

Boštjan More, MK Silvij Kovač, Marjan Šemrl, župan Bojan Sever,  poslanec Samo Bevk, Avgust Vukanič

Srečanja se je udeležil tudi mladostni kolega iz gimnazije, zdaj poslanec slovenskega parlamenta, prvokategornik Samo Bevk, ki je v tistih letih veljal za enega najbolj nadarjenih mladincev v Sloveniji.

O sprejemu so poročali v glavnem vsi primorski mediji. V Primorskih novicah je izšel obširen članek. Poročala sta tudi radio Primorski val in radio Odmev.

Poseben članek o svetovnem prvenstvu najdete tudi na spletni strani koncerna Kolektor, ki je pokrovitelj idrijskega šahovskega kluba.

Dragi idrijski prijatelji! Še enkrat hvala za vse, kar ste naredili za moj šahovski razvoj. Hvala vam tudi za čudovit sprejem, ki ga ne bom nikoli pozabil!

{jcomments on}

 
24.SP/XVII. - Promocija dopisnega šaha PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

 

Promocija dopisnega šaha

Odziv slovenske javnosti in novinarjev na osvojeni naslov 24. svetovnega prvaka me je pozitivno presenetil. Predvsem pa me je razveselila izjemna priložnost za promocijo dopisnega šaha v Sloveniji. Potrudil sem se po svojih močeh in se še vedno trudim, mojo uspešnost pa bo presojala prihodnost.

Že 19. maja, ko je bil naslov svetovnega prvaka dokončno osvojen, je o tem poročal Radio Slovenije v večerni informativni oddaji, radijsko poročanje pa se je nadaljevalo še naslednji dan v jutranjih urah.

S posebno oddajo je pohitela televizijska hiša POP TV, ki je že 20. maja objavila čudovit prispevek v sklopu najbolj gledane večerne informativne oddaje 24 ur.

Daljši prispevek o dopisnem svetovnem prvenstvu je bil objavljen tudi v Nedelu – nedeljski izdaji osrednje slovenske časopisne hiše. Prispevek nosi zgovorni naslov »Pet dni od šaha do mata«.

Osrednji dogodek pa je bil sprejem pri ministru za šolstvo in šport dr. Igorju Lukšiču.

Več ...
 
24. SP/XVI. - Slovenija ima svetovnega prvaka! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

Vsi članki

 

SLOVENIJA IMA SVETOVNEGA PRVAKA!!!

Tabela 24. svetovnega prvenstva

Po dveh letih težkih bojev je danes prišel težko pričakovani dan. Selektor Andrej Loc mi je pred začetkom turnirja dal najlepšo popotnico: »Igraj svojo igro in postal boš svetovni prvak«! Zdaj, ko so sanje postale resničnost, lahko pošteno povem. Od samega začetka nikoli, ampak res nikoli, nisem zares pomislil, da mi ne bi uspelo. Seveda, bili so trenutki, ko sem dvomil, vendar sem vedno našel način, da sem odgnal negativna razmišljanja. In rezultat je tukaj. Ne morem opisati svojega veselja, ko je končana ena izmed najtežjih in hkrati najlepših poti mojega življenja!

Pogled na turnirsko tabelo  pokaže, da me na delitvi prvega mesta ob zmagi proti Gerhardtu lahko teoretično dohiti le Tansel Turgut, ki pa bo imel v vsakem primeru za 0,25 točke slabši SB kriterij. To bi bila najtesnejša zmaga v vsej zgodovini bojev za naslov svetovnega prvaka.

Več ...
 
24.SP/XV. - Kdo bo 24. svetovni prvak? PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

Kdo bo 24. svetovni prvak?

Danes sta se na 24. svetovnem prvenstvu končali kar dve partiji: Wunderlich - Sabaev 1:0 in Šemrl - Munoz 1:0. S tem smo postali znani vsi trije nosilci medalj, ki smo si istočasno  zagotovili še nastop na enem od naslednjih svetovnih prvenstev. To smo  Hans-Dieter Wunderlich (NEM), Tansel Turgut (TUR) in moja malenkost.

Z osvojenimi 10 točkami sem dosegel tudi svojo četrto velemojstrsko normo in s tem prispeval  v letošnjo izdatno bero slovenskih norm.  Zdaj jih imamo skupaj že 11. Če smo Slovenci zadnja leta osvajali mednarodne norme s hitrostjo ena na mesec, se je letos ta hitrost kar podvojila.

Do konca prvenstva so preostale le še tri partije, o novem prvaku pa odločata  dve: Turgut - Gerhardt in Šemrl - Jacquin.  Zaključek turnirja je zares dramatičen! Trenutni vrstni red je:

1. dr. Hans-Dieter Wunderlich (NEM) 10,5 (0)

2. Marjan Šemrl  (SLO) 10 (1)

3. dr. Tansel Turgut (TUR) 10 (1)

Katero ime bo zapisano v seznam svetovnih prvakov pod številko 24?

Zelo enostaven izračun kaže tri možnosti:

1.) Če v zadnjih dveh partijah ne uspe zmagati niti Turgutu niti meni, potem bo svetovni prvak Hans-Dieter Wunderlich (NEM).

2.) Če Turgut zmaga, meni pa to ne uspe, bo svetovni prvak Tansel Turgut (TUR).

3.) Če v zadnji partiji premagam Argentinca Jacquina, potem se bo, ne glede na ostale rezultate, v zgornjo tabelo prvič v zgodovini zapisala dežela na sončni strani Alp.

{jcomments on} 

 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 90 od 101

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.